Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη: Βρέθηκε ο τόπος ταφής του Πλάτωνα
Ανανεώθηκε:
Ο τόπος ταφής του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, Πλάτωνα βρέθηκε από Ιταλούς αρχαιολόγους.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τον εντοπισμό του βασίσθηκε σε παπύρους της τοποθεσίας Ερκολάνο, κοντά στην Νάπολη.
Η μελέτη με υπεύθυνο τον Ιταλό παπυρολόγο Γκρατσιάνο Ρανόκια, δείχνει ότι ο Πλάτωνας ενταφιάστηκε στην «Ακαδημία» που φέρει το όνομά του στην Αθήνα, σε κήπο πλησίον του «ναού των Μουσών».
Η σπουδαία αυτή ανακάλυψη, σύμφωνα με ό,τι έγινε γνωστό, οφείλεται σε νέα ανάγνωση παπύρου του Φιλόδημου του Επικούρειου, ο οποίος περιέχει την Ιστορία της «Ακαδημίας».
Οι πάπυροι «αναγνώσθηκαν» από βιονικό μάτι, το οποίο, παρά το ότι απανθρακώθηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. η οποία κατέστρεψε και την Πομπηία, μπόρεσε να ανακαλύψει τις νέες, χρησιμότατες αυτές πληροφορίες.
Η όλη έρευνα ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και θα ολοκληρωθεί το 2026. Το βιονικό μάτι εντόπισε χίλιες νέες λέξεις, σε σύγκριση με την προηγούμενη, η οποία είχε γίνει το 1991, δηλαδή 30% επιπλέον κείμενο.
Οι Ιταλοί ερευνητές προσθέτουν ότι από την νέα αυτή ανάγνωση «προκύπτει πως ο Πλάτωντας πωλήθηκε ως δούλος ήδη το 404 π. Χ., όταν οι Σπαρτιάτες κατέκτησαν την Αίγινα, ή, ως εναλλακτική περίπτωση, το 399 π. Χ. , αμέσως μετά τον θάνατο του Σωκράτη». Μέχρι τώρα, για το συγκεκριμένο συμβάν γινόταν πάντα αναφορά στο 387 π.Χ. και στην περίοδο κατά την οποία ο Πλάτωνας βρισκόταν στις Συρακούσες της Σικελίας.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο γηραιότερος σεναριογράφος κόμικς «στέλνει» τον Αριστοτέλη σε όλο τον κόσμο
Νέο κύμα επιθέσεων από το Ισραήλ στο Ιράν - «Χτυπήσαμε την καρδιά της Τεχεράνης» λέει ο IDF
10:31
Μυστηριώδη σύμβολα 40.000 ετών ίσως αποτελούν τον πρόδρομο της γραφής
10:30
Μαρτυρία Ελληνίδας στο Ντουμπάι: «Λάβαμε μηνύματα που μας προειδοποιούσαν για νέες εκρήξεις» (vid)
10:19
Δεκάδες ακυρώσεις και ματαιώσεις πτήσεων απο το Ελ. Βενιζέλος λόγω της επίθεσης στο Ιράν (vid)
10:10