ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Έρχονται χιόνια στη Θεσσαλονίκη – Ισχυρά φαινόμενα και στην Αθήνα

Καιρός: Έρχονται χιόνια στη Θεσσαλονίκη – Ισχυρά φαινόμενα και στην Αθήνα
Eurokinissi

Τα «δόντια του» μάς δείχνει ο καιρός τις τελευταίες ώρες, με την κακοκαιρία «Φοίβος» να σαρώνει πολλές περιοχές της χώρας, προκαλώντας προβλήματα στο οδικό δίκτυο και στα δρομολόγια των πλοίων.

Το σκηνικό του καιρού «ντύνουν» ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι. Σε πολλές περιοχές της χώρας εκδηλώνονται λασποβροχές, λόγω της σκόνης από την Αφρική.

Ήδη από το πρωί ισχυρά φαινόμενα «χτυπούν» την Αθήνα, ενώ νέα επιδείνωση αναμένεται παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα.

vroximeteo

Tα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως το πρωί της Παρασκευής 25/01 - Πηγή: Meteo.gr

Πού θα «χτυπήσουν» τα έντονα φαινόμενα τις επόμενες ώρες

Στην Αττική, σήμερα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), νεφώσεις με βροχές. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά τόπους ισχυρές που τις απογευματινές ώρες θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη νεφώσεις με βροχές και γρήγορα καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 7 και πρόσκαιρα 8 μποφόρ που από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία από 08 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Νεφώσεις με βροχές. Καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν βαθμιαία στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας, όπου θα είναι κατά τόπους πιο πυκνές. Εξασθένηση των φαινομένων από τις βραδινές ώρες στα δυτικά. Οι άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά νότιοι 4 με 6 και βαθμιαία 7 με 8 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση τις βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς, όπου θα είναι κατά τόπους πιο πυκνές. Εξασθένηση των φαινομένων από τις βραδινές ώρες στα βόρεια. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ που από τις βραδινές ώρες στα βόρεια θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά. Εξασθένηση των φαινομένων από τις απογευματινές ώρες και από τα βόρεια. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 7 με 8 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένηση τις βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές από τις μεσημβρινές ώρες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση τη νύχτα. Η θερμοκρασία από 12 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία καταιγίδες, από τις μεσημβρινές ώρες κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 7 με 8 και βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση τη νύχτα. Η θερμοκρασία από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

skoni

H κατανομή σκόνης στην ατμόσφαιρα το μεσημέρι της Παρασκευής - Πηγή: Μeteo.gr

Χιόνια στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η κακοκαιρία στη χώρα θα συνεχιστεί και το Σάββατο, ενώ χιόνια ενδέχεται να πέσουν και στη Θεσσαλονίκη. Αναλυτικά, το Σάββατο αναμένονται βροχές, καταιγίδες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, και χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά και σε περιοχές της Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά, την Πελοπόννησο, το Νότιο Ιόνιο και το Αιγαίο, και έως το βράδυ θα εξασθενήσουν. Πιθανότητα χιονόπτωσης υπάρχει και για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Την Κυριακή 27/01 βροχές αναμένονται κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση το Σάββατο και τις πρώτες ώρες της Κυριακής, κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι που το Σάββατο στο Αιγαίο θα φτάνουν κατά τόπους τα 8 μποφόρ, θα εξασθενήσουν την Κυριακή και δεν θα ξεπερνούν τα 6 και τοπικά τα 7 μποφόρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ