ΕΛΛΑΔΑ

Σαρωτικό το πέρασμα του «Φοίβου»: Κατολισθήσεις, πλημμύρες και αποκλεισμένα χωριά

Σαρωτικό το πέρασμα του «Φοίβου»: Κατολισθήσεις, πλημμύρες και αποκλεισμένα χωριά
EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ Φωτογραφία αρχείου

Μεγάλα προβλήματα άφησε πίσω του ο «Φοίβος», η κακοκαιρία που έπληξε πολλές περιοχές σε όλη την επικράτεια, με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχοπτώσεις και τους σφοδρούς ανέμους.

Εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων νερού που έπεσαν, σημειώθηκαν πλημμύρες μεγάλης έκτασης, κατολισθήσεις, ενώ πολλές καλλιέργειες καταστράφηκαν, αφού μετατράπηκαν σε λίμνες.

Ηλεία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 12 χωριά

Σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχτηκαν δώδεκα Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, που επλήγησαν από τις πρόσφατες (15/1/2019) έντονες βροχοπτώσεις.

Την απόφαση υπέγραψε σήμερα Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019 ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Ταφύλλης για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το patrisnews.com, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για τους επόμενους τρεις μήνες, κηρύσσονται:

  • Οι Τοπικές Κοινότητες Μάτεσι, Θεισόα, Σέκουλα καιΔαφνούλα της Δημοτικής Ενότητας Ανδρίτσαινας.
  • Οι τοπικές Κοινότητες Καλλιθέας και Βρεστούτης Δημοτικής Ενότητας Αλιφείρας.
  • Οι Τοπικές Κοινότητες Μακρισίων, Καλυβακίων, Φρίξας, Πλουτοχωρίου, Διασέλλων, και Τρυπητήςτης Δημοτικής Κοινότητας Σκιλλούντος.

Λυνίσταινα: Βούλιαξε ο δρόμος στην είσοδο του οικισμού

Δεν άντεξε, όπως ήταν αναμενόμενο, ούτε η Λυνίσταινα από τις συνεχόμενες και κατά τόπους έντονες βροχοπτώσεις που πλήττουν κάθε μέρα τις τελευταίες μέρες το Νομό Ηλείας, όπως μεταδίδει το ilialive.gr.

Όπως κανείς μπορεί να παρατηρήσει στις εικόνες, βούλιαξε ο κεντρικός δρόμος στην είσοδο του χωριού με αποτέλεσμα να αποκοπεί μεγάλο τμήμα του οδοστρώματος και να διακοπεί η κυκλοφορία από και προς τη Νέα Φιγαλέια αλλά και αντίστροφα από τη Νέα Φιγαλεία προς Ανδρίτσαινα.

Ο δρόμος, που έχει υποχωρήσει σε κάποια σημεία ακόμα και 2 μέτρα, δεν επέτρεπε ούτε τη διέλευση πεζών λόγο της επικινδυνότητας του τμήματος που συνέχιζε να ''βουλιάζει''. Συνεργεία με μηχανήματα έργων του Δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων έφτασαν στο σημείο με σκοπό να δώσουν έστω και προσωρινά με επιχωματώσεις μια λύση ώστε να μπορούν να κινούνται οι πολίτες αλλά και τα οχήματα μεταφοράς υλικών αγαθών όπως ψωμί και τρόφιμα.

Ο Αλφειός μετατράπηκε σε λίμνη

Τα ορμητικά νερά του Αλφείου εξακολουθούν να παρασύρουν – στο πέρασμά τους – μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε όλο το μήκος του ποταμού – στα όρια του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας – από τον κάμπο των Άσπρων Σπιτιών, μέχρι το Λούβρο, την Κάμενα, τη Μουριά και τη Λιναριά. Οι κάτοικοι, ανήμποροι, παραμένουν θεατές στο καταστροφικό έργο της φύσης, περιμένοντας ακόμα τα έργα θωράκισής των περιουσιών τους. Μόνο που, φοβούνται πως, όταν θα γίνει εν τέλει το έργο, δεν υπάρχουν πια περιουσίες να θωρακιστούν.

Κατολίσθηση στην Αλυκή Βοιωτίας

Κατολίσθηση σημειώθηκε λίγο μετά τις 7.30 το πρωί στην Αλυκή Βοιωτίας, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το νότιο τμήμα της Βοιωτίας.

Όπως μεταδίδει το tvstar.gr, ένα μεγάλο κομμάτι του βουνού διαβρώθηκε, αποκολλήθηκε και κατρακύλησε μέχρι και τα πρώτα σπίτια του χωριού.



Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ορισμένοι από τους βράχους έχουν το μέγεθος ενός φορτηγού. Από θαύμα, όπως υποστηρίζουν, δεν υπήρξαν θύματα.

Το επόμενο σπίτι από το ακατοίκητο το οποίο εμβόλισε ο βράχος, ήταν κατοικήσιμο. Πέτρες και χώματα έχουν αποκλείσει και αγροτικό δρόμο στα όρια του οικισμού.

Ταΰγετος: «Εξαφανίστηκαν» δρόμοι - Kίνδυνος να αποκλειστούν χωριά

Ραγδαία είναι η εξέλιξη της αποσάθρωσης στο οδικό δίκτυο του Ταϋγέτου τις τελευταίες ημέρεςλόγω των έντονων βροχοπτώσεων στην περιοχή, οι οποίες είχαν ως συνέπεια καθιζήσεις οδοστρωμάτων και κατολισθήσεις σε πολλά σημεία, τόσο στον παλιό εθνικό δρόμο, όσο και σε διαδημοτικούς δρόμους.

Οι ζημιές που έχουν σημειωθεί στην Εθνική Οδό Καλαμάτας Σπάρτης είναι ανυπολόγιστες, καθώς έχει σημειωθεί μεγάλη καθίζηση σε δύο σημεία μετά την Αρτεμισία, ενώ στους δρόμους που ενώνουν τα χωριά υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, με ορισμένους κυριολεκτικά να έχουν χαθεί μέσα σε χαράδρες.

Μάλιστα, η επικινδυνότητα των σημείων είναι τόσο μεγάλη που έχει διακοπεί εντελώς η κυκλοφορία προς αυτά,ενώ κλειστή για άγνωστο διάστημα θα παραμείνει η Ε.Ο. Καλαμάτας- Σπάρτης, σύμφωνα με το tharrosnews.gr.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Καλαμάτας, Γιάννης Μπάκας, ο παλιός εθνικός δρόμος έχει υποστεί καθιζήσεις σε τρία σημεία -τα δύο στη Μεσσηνία και το ένα στη Λακωνία- ενώ όσον αφορά στο διαδημοτικό δίκτυο δήλωσε στο eleftheriaonline.gr ότι έχει αχρηστευθεί επί της ουσίας ο δρόμος Αρτεμισία - Λαδά, στον οποίον υπάρχουν καθιζήσεις σε πέντε σημεία, σε ορισμένα από τα οποία μάλιστα αναβλύζει νερό, ενώ σε άλλο σημείο κινδυνεύει ένα σπίτι λόγω κατολίσθησης του εδάφους.

«Ο δήμος Καλαμάτας βρέθηκε στην περιοχή το Σάββατο και έχει αποκλείσει τον δρόμο Αρτεμισία - Λαδά με την κατάλληλη σήμανση. Εφιστούμε την προσοχή όσων κινούνται στην ευρύτερη περιοχή της Αλαγονίας, καθώς η κατάσταση του διαδημοτικού δικτύου εκεί είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Φοβάμαι ότιαν συνεχιστούν τα καιρικά φαινόμενα με παρόμοια ένταση όπως μέχρι τώρα, τα χωριά εκεί θα κινδυνεύσουν να αποκλειστούν», τόνισε ο αντιδήμαρχος.

«Από σήμερα θα γίνουν προσπάθειες παρεμβάσεων», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι ο δήμος ενημέρωσε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ απευθύνθηκε με έγγραφό του και στο ΙΓΜΕ.

Αναφορικά τη γενική εικόνα, μετά τα όσα έγιναν το Σάββατο στον δρόμο Αρτεμισία - Λαδά, αλλά και σε άλλα σημεία του ορεινού όγκου, χθες σημειώθηκαν μεγάλες καθιζήσεις στο οδόστρωμα της παλιάς εθνικής οδού Καλαμάτας - Σπάρτης, καθιστώντας ουσιαστικά άκρως επικίνδυνη τη διέλευση πολιτών και οχημάτων από εκεί.

Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η κατολίσθηση που έγινε στον συγκεκριμένο δρόμο, στη λακωνική πλευρά του Ταϋγέτου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, οδηγός σώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, καθώς πρόλαβε και απομακρύνθηκε από το σημείο, ενώ το αυτοκίνητό του υπέστη σοβαρές ζημιές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ