ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Μάτι: Τι αποκαλύπτει η δικογραφία για την προβληματική επικοινωνία πυροσβεστών και αστυνομικών

Φωτιά Μάτι: Τι αποκαλύπτει η δικογραφία για την προβληματική επικοινωνία πυροσβεστών και αστυνομικών
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

«Βουβά» και «κουφά» ήταν τα πληρώματα πυροσβεστικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών τις κρίσιμες ώρες που μαινόταν η πυρκαγιά στο Μάτι, όπως αποκαλύπτει δικογραφία.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», που έχει στην κατοχή του τη δικογραφία, τα πληρώματα επικοινωνούσαν με τις επίγειες δυνάμεις μέσω των κινητών τους τηλεφώνων.

Στην έκθεση αναφορών και ενημερωτικών για τη δυσλειτουργία των ασυρμάτων, περιλαμβάνονται οι αναφορές αξιωματικών για τις προβληματικές επικοινωνίες.

Όπως γράφει η ίδια εφημερίδα, υπαστυνόμος της Άμεσης Δράσης, σε κατάθεσή του στις 4 Αυγούστου 2018, αναφέρει την έλλειψη ενημέρωσης από το Πυροσβεστικό Σώμα ως εξής:

«Για την πυρκαγιά δεν είχε καμία άμεση ενημέρωση από την Π.Υ. με αίτημα την παροχή συνδρομής-βοήθειας ή για την πορεία και την εξέλιξή της. Η ενημέρωση του Κέντρου για την εξέλιξη του περιστατικού γινόταν μόνο από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο».

Άλλος αξιωματικός στις 30 Ιουλίου 2018 αναφέρει: «Καθ’ όλη τη διάρκεια διαπιστώθηκε δυσλειτουργία εκπομπής και λήψης σήματος, ιδιαίτερα με τους σταθμούς των οικείων αστυνομικών τμημάτων και ένεκα αυτού η επικοινωνία γινόταν πολλές φορές τηλεφωνικά».

«Δεν γνωρίζαμε…»

Σε αναφορά του στα τέλη Ιουλίου, υπαστυνόμος του τηλεφωνικού κέντρου της Άμεσης Δράσης τονίζει:

«Η επικοινωνία με τις βραδινές δυνάμεις, όπως με ενημέρωσαν οι εκφωνητές του Κέντρου Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ στην ευρύτερη περιοχή Ραφήνας-Νέου Βουτζά-Ματιού-Νέας Μάκρης καθώς και με τον επικεφαλής των μέτρων τάξης ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την κατανομή των δυνάμεων, ήταν δυσχερής και τις περισσότερες φορές γινόταν τηλεφωνικά, πολλές φορές με τα προσωπικά κινητά τηλέφωνα των εκφωνητών πλην κάποιων περιπτώσεων όπου υπήρχαν σημεία στα οποία η επικοινωνία ήταν καλή. Το ίδιο πρόβλημα επικρατούσε τόσο στο αναλογικό όσο και στο ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας».

«(…) Λόγω της δυσλειτουργίας εκπομπής και λήψης σήματος δεν γνωρίζαμε το ακριβές σημείο που βρίσκονταν οι δυνάμεις» λέει με τη σειρά του κάποιος άλλο αξιωματικός, και συνεχίζει: «Λόγω του έντονου προβλήματος της κακής επικοινωνίας τις περισσότερες φορές ενημερωνόμουν για την επικρατούσα κατάσταση μέσω του προσωπικού μου τηλεφώνου και ενημέρωνα και τους ανώτερους αξιωματικούς».

Σε έγγραφό της η Διεύθυνση Τεχνικών Εφαρμογών και Διεύθυνση Τεχνικής Υποστήριξης αναφέρει αναλυτικά τις δυσλειτουργίες στη λήψη σήματος του συστήματος ραδιοεπικοινωνιών TETRA EXTRAS, από τις 16:54 τις 23ης Ιουλίου 2018 έως τις 05:30 της 24ης Ιουλίου 2018 σε Κινέττα, Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Μάτι και Νέος Βουτζά.

Σε άλλη αναφορά στις 29 προς 30 Ιουλίου, μετά την τραγωδία καταγράφεται η ανυπαρξία σήματος σε Λ. Μαραθώνος και Πευκάλης στη Νέα Μάκρη, Λ. Μαραθώνος και Ευβοίας στη Ραφήνα, στον οικισμό Γαλήνη στην Κινέττα, Ζεφύρου και Καλαβρύτων στη Νέα Μάκρη, οδό Δημοκρατίας στη Νέα Μάκρη.

Επισημαίνεται επίσης πως «κάνοντας επανεκκίνηση των φορητών ασυρμάτων υπάρχουν φορές που επανέρχεται το σήμα αλλά όχι πάντα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ