ΕΛΛΑΔΑ

Στους 118 οι νεκροί από τη γρίπη

Στους 118 οι νεκροί από τη γρίπη
Eurokinissi

Συνολικά 118 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τη γρίπη. Την προηγούμενη εβδομάδα απεβίωσαν επτά άνθρωποι από επιπλοκές του ιού. Ο αριθμός αυτός, όμως, είναι μικρότερος από αυτόν που καταγράφονταν ανά εβδομάδα το μήνα Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της έκθεσης επιδημιολογικής παρατήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, το γεγονός αυτό δείχνει ότι το φαινόμενο της εποχικής γρίπης άρχισε να βρίσκεται σε αποδρομή, χωρίς να έχει εκλείψει.

Κατά την εβδομάδα από 4 έως 10 Μαρτίου 2019, οι επισκέψεις σε γιατρό με γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, αναφέρουν τα νεότερα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία «η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παρουσιάζει μείωση».

Συνολικά, από την αρχή εμφάνισης της γρίπης στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 353 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, από τα οποία τα 340 με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Από αυτούς τους ασθενείς εμβολιασμένοι ήταν οι 53 (16%). Το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν καταγραφεί συνολικά 118 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Οι 105 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ και 13 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ

Την προηγούμενη εβδομάδα, στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 203 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 52 (25,6%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α. Τα 45 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και εξ αυτών τα 17 (37,8%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 28 (62,2%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ