ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο τελευταίος κάτοικος χωριού στην Κρήτη

Πέθανε ο τελευταίος κάτοικος χωριού στην Κρήτη
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πέθανε την Πέμπτη το πρωί και ο τελευταίος κάτοικος του ορεινού οικισμού πάνω Περβολάκια στη Σητεία Κρήτης.

Όπως αναφέρει το cretapost.gr, εδώ και πολλά χρόνια το χωριό είχε ερημώσει και ο μοναδικός κάτοικος της περιοχής ήταν ένας 80χρονος που δεν ήθελε να εγκαταλείψει τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Ο ηλικιωμένος εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Σητείας, οι οποίες είχαν αναλάβει τη φροντίδα του, αφού αρνείτο να μεταφερθεί σε δομή του δήμου.

Βρέθηκαν χειροβομβίδες σε διπλανό σπίτι

Κατά την αυτοψία που διενήργησε το αστυνομικό τμήμα Σητείας, σε διπλανό χώρο του σπιτιού του 80χρονου, βρέθηκαν δύο χειροβομβίδες.

Αμέσως, σύμφωνα με το cretapost.gr, εκκενώθηκε ο χώρος και πυροτεχνουργός της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου μετέβη στο σημείο όπου και διαπίστωσε ότι πρόκειται για δυο αγγλικές αμυντικές χειροβομβίδες Mills, χωρίς πυροκροτητές.

Πρόκειται για χειροβομβίδες του Β’ παγκοσμίου πολέμου, οι οποίες έχουν βρεθεί και στο παρελθόν σε πολλές περιοχές της Ελλάδος και ιδιαίτερα της ορεινής Κρήτης.

Χωριό Φάντασμα

Σήμερα τα Πάνω Περβολάκια είναι ένας οικισμός που δεν κατοικείται μετά την ίδρυση του νέου οικισμού όμως έχει διατηρήσει ανέπαφη την παραδοσιακή εικόνα του. Τα πετρόκτιστα σπίτια έχουν καταρρεύσει όμως είναι όλα εκεί να θυμίζουν ότι κάποτε αυτός ο τόπος ήταν κατοικήσιμος.

Το σημείο όπου βρίσκεται το ορεινό αυτό χωριό είναι απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Βρίσκεται ανάμεσα στο Φαράγγι των Περβολακίων (ή του Καψά) και στη Μονή Καψά.

Το φαράγγι έχει μήκος 3,5 χλμ και καταλήγει στο χωριό Περβολάκια απ’ όπου πήρε και το όνομά του. Μπορεί να μην είναι διάσημο όπως άλλα φαράγγια, είναι όμως πανέμορφο και αντικατοπτρίζει την κρητική άγρια ομορφιά. Το φαράγγι έχει ενταχθεί στο δίκτυο Νατούρα 2000 και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Σητείας κ. Πατεράκης οι κάτοικοι του παλιού οικισμού έχουν πουλήσει τα σπίτια τους σε εταιρία η οποία επρόκειτο να τα αναπαλαιώσει και να δώσει ζωή στο χωριό «φάντασμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ