ΕΛΛΑΔΑ

«Με πίεζαν να δουλεύω ακόμα και όταν ήμουν άρρωστη»: Η κατάθεση φοιτήτριας του ροζ κυκλώματος

«Με πίεζαν να δουλεύω ακόμα και όταν ήμουν άρρωστη»: Η κατάθεση φοιτήτριας του ροζ κυκλώματος
PIXABAY

Οι υποσχέσεις για τη «μεγάλη ζωή» και τα πολλά χρήματα ήταν όπως φαίνεται και από τις καταθέσεις των γυναικών, το βασικό επιχείρημα των αρχηγών του κυκλώματος εκμετάλλευσης γυναικών για να τις πείθουν να εκδίδονται.

Στην λεπτομερή κατάθεση που έδωσε φοιτήτρια στις Αρχές, περιγράφει ακόμα και τις πιέσεις που δεχόταν από τα μέλη του κυκλώματος όταν ήταν άρρωστη και δεν μπορούσε να ακολουθήσει τις εντολές τους.

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ζάκυνθο μέχρι την ηλικία των δεκαοχτώ ετών. Το έτος 2017 έδωσα πανελλήνιες εξετάσεις και πέρασα σε πανεπιστήμιο της Αθήνας με αποτέλεσμα να μετακομίσω για σπουδές. Στην Αθήνα ενοικίασα ένα διαμέρισμα μαζί με την αδελφή μου.

Στην Αθήνα μέσω κοινών φίλων γνώρισα μια συνομήλικη μου την Φ.Μ και γίναμε φίλες. Συχνά πραγματοποιούσαμε νυχτερινές εξόδους παρέα. Πέρι τα μέσα του Δεκεμβρίου του 2018 σε μια νυχτερινή έξοδο με τη Μ. επισκεφτήκαμε το κατάστημα - μπαρ το οποίο βρίσκεται στην Αθήνα στο οποίο μάλιστα εκείνη την περίοδο εργαζόμουν ως μπαργούμαν. Κατά τη διάρκεια της παραμονής στο κατάστημα, μας προσέγγισε ένας άνδρας με το όνομα Δημήτρης ο οποίος μας μιλούσε ασταμάτητα για διάφορα πράγματα που αφορούσαν τον τρόπο ζωής του και πόσο εύκολα μπορεί να απόκτηση κάποιος χρήματα.

Τον Δημήτρη τον γνώριζα ως φυσιογνωμία καθώς στο ανώτερο κατάστημα που εργαζόμουν συχνά, τον έβλεπα να προσεγγίζει νεαρές κοπέλες και να συνομιλεί μαζί τους. Εκείνη την ώρα ο Δημήτρης μας ανέφερε ότι κάνει μια δουλειά η οποία του αποφέρει πολλά χρήματα και όταν εμείς ρωτήσαμε τι δουλειά είναι αυτή, αυτός μας είπε ότι στέλνει γυναίκες να χορεύουν σε μπαρ. Επίσης μας έλεγε συνεχώς πως και εμείς μπορούμε να κάνουμε μια δουλειά με την οποία θα βγάζαμε χρήματα πολύ εύκολα. Σε εμένα έλεγε συνεχώς ότι δεν έπρεπε να δουλεύω για τόσα λίγα χρήματα στο μπαρ. Στη συνέχεια ο Δημήτρης μας είπε πως ο ίδιος θα μεριμνούσε να μας φέρει σε επαφή με έναν φίλο του ο οποίος θα μας φωτογράφιζε ημίγυμνες έναντι χρηματικής αμοιβής.

Συγκεκριμένα μας είπε ότι η φωτογράφιση αφορούσε διαφήμιση για εσώρουχα. Εμείς αρχικά απορρίψαμε την πρόταση του αλλά για να τον αποφύγουμε και να μας αφήσει ήσυχες να διασκεδάσουμε η Μ. του έδωσε το κινητό της τηλέφωνο. Τις επόμενες ημέρες ο Δημήτρης τηλεφωνούσε διαρκώς στη Μ. επιμένοντας να βγούμε όλοι μαζί για καφέ και να συζητήσουμε τις προοπτικές της νέας μας δουλειάς ενώ μαζί μου μιλούσε με γραπτά μηνύματα. Εγώ με τη Μ. τελικά ενδώσαμε στις συνεχείς προτάσεις του Δημήτρη να συναντηθούμε και βγήκαμε μαζί του σε μια καφετέρια στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί, ο Δημήτρης μας μίλησε για μια δουλειά η οποία άνοιγε προοπτικές στη ζωή μας αναφέροντας μας πως ο φίλος του, που θα μας φωτογράφιζε ημίγυμνες, διατηρεί γραφείο ερωτικών ραντεβού στο οποίο μπορούσε να απασχολεί εκδιδόμενες έναντι αρκετά ικανοποιητικής για εμάς αμοιβής.

Επίσης μας ανέφερε την ιστοσελίδα στην οποία παρουσιάζονται κοπέλες οι οποίες εργάζονται για λογαριασμό του συγκεκριμένου γραφείου. Γι’ αυτό το λόγο μας είπε ότι θα φωτογραφηθούμε γυμνές για λογαριασμό του γραφείου και οι φωτογραφίες στις οποίες δεν θα φαίνονται πρόσωπα θα αναρτηθούν στην προαναφερθείσα ιστοσελίδα του γραφείου. Ήταν πολύ πιεστικός, μιλούσε ακατάπαυστα και προ κατέβαλε τις απαντήσεις μας. Παράλληλα μας εγγυόταν ότι δεν θα φαίνονταν τα πρόσωπα μας, κανείς δεν ξέρει τι δουλειά κάνουμε, αναφέροντας μας συνεχώς ότι είναι απολύτως νόμιμη και ασφαλής δουλειά.

Εξάλλου μας έλεγε «δεν θα δώσετε τα πραγματικά σας ονόματα και όλοι θα σας ξέρουν με ψευδώνυμα». Οι ίδιες συζητήσεις επαναλήφθηκαν αρκετές φορές ενώ σε κάθε συνάντηση επέμενε να δοκιμάσουμε τη νέα πρόκληση που μας ανοίγεται και πως είναι μια καινούργια εμπειρία. Η Μ. και εγώ σκεφτήκαμε ότι θα ήταν μια καλή ευκαιρία ώστε να κερδίσουμε μερικά χρήματα καθώς τόσο εγώ όσο και αυτή τα είχαμε ανάγκη. Έτσι στις αρχές Ιανουαρίου τηλεφωνήσαμε στον Δημήτρη και του είπαμε πως δεχόμαστε να φωτογραφηθούμε και να απασχοληθούμε ως εκδιδόμενες για λογαριασμό του φίλου του.

Τις επόμενες ημέρες εγώ η Μ. και ο Δημήτρης πήγαμε με ταξί σε ένα διαμέρισμα κάπου κοντά στη Γλυφάδα, όπου ο Δημήτρης μας σύστησε στον υπεύθυνο του γραφείου τον λεγόταν Τάσος. Ο Τάσος μας εξήγησε τις λεπτομέρειες και συγκεκριμένα ότι θα έπρεπε να πραγματοποιούμε ερωτικά ραντεβού με πελάτες έναντι χρηματικής αμοιβής ύψους 140 ευρώ την ώρα ποσό από το οποίο θα λαμβάναμε κάθε φορά τα μισά εμείς και τα υπόλοιπα μισά το γραφείο.

Λίγες μέρες αργότερα επιστρέψαμε στο σπίτι του Δημήτρη και αφού βγάλαμε τα ρούχα μας, φωτογραφηθήκαμε από τον Τάσο γυμνές. Το επόμενο διάστημα ενημερωνόμασταν από τις τηλεφωνήτριες του γραφείου ή τους οδηγούς για τα κανονισμένα ραντεβού και ακολούθως προσέρχονταν στην οικία μας ένας από τους οδηγούς του γραφείου προκειμένου για να μας μεταφέρει σε αυτά.

Όλο αυτό το διάστημα που δούλευα ως εκδιδόμενη, ο Δημήτρης ήταν πιεστικός και όποτε αρνιόμουν να εργαστώ είτε λόγω αδιαθεσίας είτε λόγω προσωπικών μου λόγων, αυτός γκρίνιαζε έντονα και ασκούσε έντονη ψυχολογική πίεση αναγκάζοντάς με να εργάζομαι καθημερινά.

Ειδικότερα, μου έλεγε διαρκώς πως αυτός πληρώνει για να με διαφημίζει στους πελάτες μέσω Διαδικτύου και του χρωστάω μεγάλη χάρη που μου άνοιξε τα μάτια τονίζοντας πως γι ‘αυτόν τον λόγο πρέπει να δουλεύω όσο το δυνατόν συχνότερα και να μην επικαλούμαι δικαιολογίες για να δουλεύω όσο το δυνατόν λιγότερο. Εγώ διαρκώς του έλεγα και του ξεκαθάριζα ότι αυτή η δουλειά δεν είναι όλη μου η ζωή. Είναι προσωρινή λύση και πως έχω πρώτη προτεραιότητα τη σχολή μου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ