ΕΛΛΑΔΑ

ΕΦΕΤ: Προσοχή στην «καταγωγή» του γάλακτος

ΕΦΕΤ: Προσοχή στην «καταγωγή» του γάλακτος
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Την προσοχή του καταναλωτή στην «καταγωγή» του γάλακτος και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα εφιστά ο ΕΦΕΤ. Βάση νομοθεσίας όλα τα είδη του γάλακτος αλλά και τα προϊόντα με βάση το γάλα οφείλουν να αναγράφουν επί των συσκευασιών τους τη χώρα προέλευσης του γάλακτος.

Ο ΕΦΕΤ συνιστά στις ελληνικές επιχειρήσεις «να προστατέψουν τον Έλληνα και ξένο καταναλωτή, την ελληνική διατροφή, τα μοναδικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα, τις ανερχόμενες ελληνικές εξαγωγές, αλλά και αυτές τις ίδιες τις δικές τους επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές, από κοντόφθαλμες και επιβλαβείς για όλους κακές πρακτικές».

Υπενθυμίζεται ότι οι υποχρεωτικές ενδείξεις, σύμφωνα με τον ν.4492/2017 (Α' 156) και τη με αριθμ. 1710/51865/4-4-2018 (Β' 1295) Υπουργική Απόφαση, που θα πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικά στη συσκευασία είναι:

α) αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν γίνει στην Ελλάδα, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως «προέλευση Ελλάδα» ή προτιμότερα «Προέλευση γάλακτος: Ελλάδα».

β) αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν γίνει εκτός Ελλάδας, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως:

- «Προέλευση γάλακτος : Όνομα χώρας», στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από μία μόνο χώρα, είτε της ΕΕ ή χώρα εκτός ΕΕ, π.χ. «Προέλευση γάλακτος : (όνομα μιας χώρας προέλευσης)».

- «Προέλευση γάλακτος ΕΕ», στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από περισσότερα του ενός κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προέλευση του γάλακτος του συγκεκριμένου προϊόντος δεν είναι ελληνική, ακόμη κι αν το τελικό προϊόν (π.χ. γάλα, γιαούρτι, τυρί κλπ) παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα.

- «Προέλευση γάλακτος εκτός ΕΕ», στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από περισσότερες της μιας χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι όλες οι χώρες αναγράφονται ολογράφως ή με το διεθνώς αναγνωρισμένο ακρωνύμιό τους.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΦΕΤ εντείνουν τους ελέγχους και καλούν τις γαλακτοκομικές επιχειρήσεις να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στην υποχρεωτική αναγραφή εμφανώς της προέλευσης του γάλακτος στην επισήμανση των γαλακτοκομικών προϊόντων τους. Επίσης, καλούν τους καταναλωτές να διαβάζουν προσεκτικά την επισήμανση στο προϊόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ