ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε η Λάρα, ο πρώτος σκύλος οδηγός τυφλών στην Ελλάδα

Πέθανε η Λάρα, ο πρώτος σκύλος οδηγός τυφλών στην Ελλάδα
Facebook/Lara Guide Dog School

Πέθανε το βράδυ της Τρίτης ο σκύλος - σύμβολο των ανθρώπων με προβλήματα όρασης, έχοντας συμπληρώσει 16 χρόνια ζωής.

Η Λάρα, ένα μαύρο Λαμπραντόρ Ριτρίβερ, έγραψε τη δική της ιστορία καθώς ήταν ο πρώτος σκύλος - οδηγός τυφλών στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα οδήγηση στην ίδρυση της σχολής σκύλων οδηγών τυφλών «Lara Guide Dog School».

Μέχρι τέλους, είχε στο πλευρό της την ιδιοκτήτριά της, Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου αλλά και τον δεύτερο σκύλο - οδηγό τυφλών της οικογένειας, τη Μέη.

«Όταν πρωτοκράτησα τη λαβή που με συνέδεε με το σκύλο, σάστισα: ήξερα πως πηγαίνω προς μια κατεύθυνση, μα συνάμα, ένιωθα μια απρόσμενα οικεία δύναμη, να με κατευθύνει κάπου αλλού. Κόλλησα τα πόδια μου στο έδαφος – μόνο αυτό ήξερα να κάνω. Τότε, άκουσα τη φωνή του εκπαιδευτή που μου φώναζε: “Follow the Dog!!!” Κι αυτό έκανα: I, followed the Dog. Λάρα: 03/05/2003 – 26/03/19», έγραψε χαρακτηριστικά στο Facebook η κ. Γκέρτσου.

Η σχολή σκύλων - οδηγών, από την πλευρά της έγραψε:

«Το τέλος μιας εποχής, η αρχή μιας άλλης. Η Λάρα, ο πρώτος σκύλος - οδηγός τυφλών της Ελλάδας, πέρασε υπερήφανα τη γέφυρα του ουράνιου τόξου, στην ηλικία των 16 ετών! Περισσότερο απο ποτέ θα μείνουμε ενωμένοι για να υποστηρίξουμε το όραμά σου!!! Λαράκι θα μας λείπεις και θα σε θυμόμαστε πάντα!!!».

Η Λάρα ήταν σκύλος - οδηγός από τον Οκτώβριο του 2005 και ως το 2009 είχε ήδη ζήσει και ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου, ακολουθώντας πιστά το αφεντικό της. Είχε κάνει 16 ταξίδια με πλοίο, 68 αεροπορικές πτήσεις και αμέτρητα ταξίδια με τρένο, λεωφορείο, μετρό. Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες σεμινάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ