ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Τα 150χλμ/ώρα έφτασαν οι ριπές του ανέμου στην Πάρνηθα - Πού θα φτάσουν τα 10 μποφόρ

Κακοκαιρία: Τα 150χλμ/ώρα έφτασαν οι ριπές του ανέμου στην Πάρνηθα - Πού θα φτάσουν τα 10 μποφόρ
eurokinissi

Συνεχίζεται το χειμωνιάτικο σκηνικό του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες τοπικά και τους πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους στα πελάγη. Λίγα χιόνια ενδέχεται να πέσουν σήμερα, Σάββατο, στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα. Το σκηνικό του καιρού αναμένεται να είναι το ίδιο έως και αύριο, Κυριακή.

Ριπές ανέμου που άγγιξαν τα 150 χιλιόμετρα την ώρα, κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo την Παρασκευή.

Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού η στιγμιαία ένταση του ανέμου έφτασε τα 149,7 χλμ/ώρα, με μέση τιμή δεκαλέπτου τα 8 μποφόρ, στην Παξιμάδα Καρύστου και στην Αράχωβα οι ριπές ξεπέρασαν τα 130 χλμ/ώρα, ενώ πάνω από 100 χλμ/ώρα καταγράφηκαν σε Μονεμβασιά, Γεράκι Λακωνίας, Πάρνηθα, Καβομαλιά, Πεντέλη, Πάτρα και Βίσσα Χίου.

meteo

Ο καιρός σήμερα, Σάββατο

Νεφώσεις με παροδικές βροχές στις Νότιες Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα στην Κρήτη, όπου τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα και θα συνοδεύονται από σποραδικές καταιγίδες, αναμένονται σήμερα Σάββατο. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται τοπικές νεφώσεις, πυκνότερες στα ανατολικά ηπειρωτικά και στην Εύβοια, όπου θα εκδηλωθούν λίγες βροχές τοπικού χαρακτήρα. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, της Εύβοιας και της Κρήτης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από μείον 2 έως 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από 2 έως 18, στην Ήπειρο από 5 έως 19 βαθμούς, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 4 έως 17, στα δυτικά και νότια από 7 έως 16 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 έως 14 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 7 έως 16, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 6 έως 13 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 17 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο και στις ακτές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρα θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 7 έως 9 μποφόρ και ενδεχομένως πρόσκαιρα τοπικά 10 μποφόρ, αλλά από τις απογευματινές ώρες θα παρουσιάσουν προοδευτικά μικρή εξασθένηση. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, αλλά μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με ίδιες εντάσεις.

Χιόνια σε Πάρνηθα και Κιθαιρώνα

Στην Αττική αναμένονται κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις, με πιθανότητα για λίγες ασθενείς βροχές κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Λίγα χιόνια ενδέχεται να πέσουν στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, με εντάσεις 7 έως 8 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και ανατολικά θα διατηρηθεί 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 5 έως 17 βαθμούς.

Την Κυριακή (31/03) στα ανατολικά και τα νότια νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές κυρίως στα νότια και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες παροδικές νεφώσεις.
Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7, πιθανώς πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

Συνεχίζονται τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Συνεχίζονται σήμερα τα προβλήματα σε πολλές γραμμές της ακτοπλοΐας, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο και κατά τόπους φθάνουν τα 9 μποφόρ.

Σε ισχύ παραμένει απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων.

Από το λιμάνι της Ραφήνας δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τις Κυκλάδες, πάντως κανονικά έγινε το πρωινό δρομολόγιο για το Μαρμάρι.

Σε ισχύ παραμένει επίσης απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Λαυρίου, ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα, Καβάλας-Πρίνου, Κεραμωτής-Λιμένα Θάσου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ητροποποιήσεις δρομολογίων που ενδέχεται να είναι επιβεβλημένες από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ