ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα… 2019: Περίπτερα πάνω σε οδηγό πορείας τυφλών

Ελλάδα… 2019: Περίπτερα πάνω σε οδηγό πορείας τυφλών
racistcrimeswatch.wordpress.com

Μηνυτήρια αναφορά κατά του Δήμου Αθηναίων κατατέθηκε την Παρασκευή, για δύο περίπτερα που έχουν τοποθετηθεί πάνω στην ειδική σήμανση των πεζοδρομίων, που αποτελεί οδηγό για τυφλούς και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το Ελληνικό Παρατηρήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων του Ελσίνκι κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά προς το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, κατά του Δήμου Αθηναίων, που έχει την ευθύνη για τα πεζοδρόμια και την αδειοδότηση των περιπτέρων.

Δύο περίπτερα, στην οδό Αθηνάς δίπλα στην πλατεία Ομονοίας αλλά και στο Δημαρχείο της Αθήνας, είναι τοποθετημένα μόνιμα ακριβώς επάνω στον οδηγό πορείας τυφλών, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διέλευση ατόμων με προβλήματα όρασης.

Συγκεκριμένα, το Ελληνικό Παρατηρήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων του Ελσίνκι αναφέρει:

«Κυρίες/Κύριοι

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, κατά του Δήμου Αθηναίων που έχει την ευθύνη για τα πεζοδρόμια και την αδειοδότηση των περιπτέρων, με αντικείμενο τη μόνιμη ακύρωση οδηγού πορείας τυφλών στην οδό Αθηνάς και στο ύψος του αριθμού 67, δίπλα στην πλατεία Ομονοίας αλλά και στο Δημαρχείο της Αθήνας, από ένα περίπτερο τοποθετημένο μόνιμα ακριβώς επάνω του. Οι φωτογραφίες είναι από τις 4 Απριλίου 2019, κατά σύμπτωση μετά από συνάντηση στο Δήμο Αθηναίων με συμμετοχή του ΕΠΣΕ για δικαιώματα ευάλωτων ομάδων…

Επιτρέποντας σε ένα περίπτερο να κατασκευαστεί πάνω στον οδηγό πορείας τυφλών, ο Δήμος Αθηναίων “με πρόθεση δημόσια προκάλεσε τετελεσμένη διάκριση σε βάρος των ΑμεΑ” (άρθρο 1 παρ 1 και 3 Ν. 927/79) αφού στερεί από τα άτομα ΑμεΑ το δικαίωμα ισότιμης κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο δημόσιο χώρο παρεμποδίζοντας την προσβασιμότητα στο χώρο αυτό.

Παρακαλούνται οι διωκτικές αρχές να λάβουν υπόψη πως φέτος εξετάζεται για πρώτη φορά από τον ΟΗΕ η συμμόρφωση της Ελλάδας με τη Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (https://www.unric.org/el/index.php?option=com_content&view=article&id=46). Στο άρθρο 33 παράγραφο 3 της Σύμβασης προβλέπεται “Η κοινωνία των πολιτών, ιδιαίτερα τα ΑμεΑ και οι οργανώσεις που τα αντιπροσωπεύουν, εμπλέκεται και συμμετέχει πλήρως στη διαδικασία επίβλεψης.” Το ΕΠΣΕ έχει ήδη υποβάλει έκθεση που αναρτήθηκε από τον ΟΗΕ (στο https://tbinternet.ohchr.org/Treaties/CRPD/Shared%20Documents/GRC/INT_CRPD_ICO_GRC_33921_E.doc και σε μορφή html στοhttps://greekhelsinki.wordpress.com/2019/02/11/1-257/) και θα συμμετάσχει στις σχετικές διαδικασίες αναφέροντας μεταξύ άλλων το πρόβλημα και τις όποιες κυρώσεις επιβληθούν μετά τις επανειλημμένες μηνυτήριες αναφορές του ΕΠΣΕ.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μηνυτήρια αναφορά αυτή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ