ΕΛΛΑΔΑ

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Ο κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο είναι υπαρκτός

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Ο κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο είναι υπαρκτός
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Αποστολή μας είναι η διατήρηση της ειρήνης γι’ αυτό και πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο. Ο κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο είναι υπαρκτός. Δεν μπορούμε να απαντάμε σε κάθε δήλωση των απέναντι. Γιατί αυτή είναι η τουρκική μέθοδος ώστε να προκαλούν. Εμείς εργαζόμαστε για να μην δημιουργούνται τέτοιες συνθήκες».

Αυτό τόνισε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ΠτέραρχοςΧρήστος Χριστοδούλου, για την κατάσταση στο Αιγαίο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες, Δευτέρα, σε στρατιωτικούς συντάκτες.

Αναφερόμενος στα F-35, ο κ. Χριστοδούλου τόνισε πως πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο θα εξεταστεί για το πώς μπορεί να ενταχθεί στο σύνολο των ελληνικών δυνάμεων. «Τρέχει μια σχετική μελέτη ύψους τριών εκατ. ευρώ, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη διετία. Αυτή η μελέτη μας δίνει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα μας δείχνει τι χρειάζεται για να ενταχθεί», είπε.

Μιλώντας για τη νέα αμυντική συνεργασία με τη Βόρεια Μακεδονία και τις προοπτικές της, επέμεινε στη σημασία της εκπαίδευσης της άλλης πλευράς.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να εκπαιδεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους να μπουν στη νέα αντίληψη, από τη στιγμή που γίνονται μέλη του ΝΑΤΟ, χρειάζονται μια βοήθεια για να μπουν σε ένα νέο σύγχρονο βηματισμό. Δεν είναι καθόλου εύκολες οι ΝΑΤΟϊκές διαδικασίες. Ακόμη και για εμάς, πολλές φορές βρίσκουμε και σημεία που μας δυσκολεύουν ή πρέπει να ξεπεράσουμε. Βοηθώντας τους σε αυτήν την κατεύθυνση, θα μπορέσουμε να φέρουμε αυτούς τους ανθρώπους στη ΝΑΤΟϊκή αντίληψη, αλλά και σε μια συνεργασία, κυρίως αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Εμείς θέλουμε να τους βοηθήσουμε. Όπως είπα, ο τροχός έχει ανακαλυφθεί».

Όπως συμπλήρωσε η συνεργασία των δύο πλευρών έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη Παρασκευή και «η εκπαίδευση είναι η πρώτη στο θρανίο», όπως χαρακτηριστικά είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ