ΕΛΛΑΔΑ

ΕΟΠΥΥ: Τι αλλάζει από σήμερα στις διαγνωστικές εξετάσεις

ΕΟΠΥΥ: Τι αλλάζει από σήμερα στις διαγνωστικές εξετάσεις
Pixabay

«Ανάσα» για τους βαριά πάσχοντες που χρειάζονται διαγνωστικές εξετάσεις έρχεται µέσω του ΕΟΠΥΥ, καθώς από σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να αρχίσει η μηδενική αλλά και η μειωμένη συμμετοχή για πολλές ομάδες ασθενών.

Ειδικότερα, µε βάση την ενημέρωση από την ΗΔΙΚΑ, την εταιρεία του Δημοσίου που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση προς όλους τους γιατρούς, αλλά και τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, ξεκινά από σήμερα, Τετάρτη 10 Απριλίου, η µηδενική συµµετοχή σε διαγνωστικές εξετάσεις για µία σειρά ασθενειών.

Οι νέες ελαφρύνσεις ενσωµατώθηκαν στο σύστηµα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της Η∆ΙΚΑ και είναι άµεσα εφαρµοστέες. Πρόκειται για µια απόφαση που είχε ανακοινωθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και είχε ενσωµατωθεί στον νέο Κανονισµό Παροχών του ΕΟΠΥΥ (ΕΚΠΥ), ο οποίος, όµως, εφαρµόζεται σταδιακά λόγω προβληµάτων που είχαν παρουσιαστεί στον Οργανισµό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι µειωµένες συµµετοχές έπρεπε να είχαν υιοθετηθεί στο σύστηµα από την 1η Νοεµβρίου 2018. Πάντως, µε βάση τις αλλαγές, υπάρχουν ασθενείς που πλέον δεν θα καταβάλλουν καµία συµµετοχή για διαγνωστικές εξετάσεις.

Συγκεκριµένα προβλέπεται µηδενική συµµετοχή:

Για τους ασφαλισµένους τα παραπεµπτικά των οποίων εκτελούνται σε ιδιώτες συµβεβληµένους παρόχους, αλλά πάσχουν από µεσογειακή αναιµία, δρεπανοκυτταρική νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και είναι σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν κάνει µεταµόσχευση.

Σε περίπτωση που τα παραπεµπτικά εκτελούνται σε ιδιώτες συµβεβληµένους παρόχους, αλλά οι ασθενείς έχουν πιστοποιηµένη αναπηρία για οποιαδήποτε πάθηση 80% και άνω από ΚΕΠΑ. Εφόσον τα παραπεµπτικά εκτελούνται σε δηµόσιες δοµές.

Επίσης, µηδενική συµµετοχή θα ισχύσει από την Τετάρτη για τους ασφαλισµένους τα παραπεµπτικά των οποίων εκτελούνται σε ιδιώτες συµβεβληµένους παρόχους και πάσχουν από κυστική ίνωση και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Στην περίπτωση που τα παραπεµπτικά των ασθενών εκτελούνται σε ιδιώτες συµβεβληµένους παρόχους, αλλά είναι ακρωτηριασµένοι και λαµβάνουν το εξωιδρυµατικό επίδοµα µε ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Όταν τα παραπεµπτικά τους εκτελούνται σε δηµόσιες δοµές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας του ΕΣΥ, καθώς και των πανεπιστηµιακών και στρατιωτικών νοσοκοµείων. Παράλληλα, ελαφρύνσεις στις διαγνωστικές εξετάσεις έρχονται και για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, αφού από 15% συµµετοχή θα καταβάλλουν πλέον 5% επί της εκάστοτε τιµής αποζηµίωσης, όταν τα παραπεµπτικά εκτελούνται σε ιδιώτες συµβεβληµένους παρόχους.

Σε ό,τι αφορά όλους τους υπόλοιπους ασφαλισµένους του ΕΟΠΥΥ, το ποσοστό συµµετοχής διαµορφώνεται στο 15%, όταν τα παραπεµπτικά εκτελούνται σε ιδιώτες συµβεβληµένους παρόχους. Αξιοσηµείωτο είναι ότι µε βάση τις ρυθµίσεις του νέου Κανονισµού Παροχών του ΕΟΠΥΥ οι εξετάσεις πρέπει να εκτελούνται:

Τρεις εβδοµάδες από την ηµεροµηνία έκδοσής των παραπεµπτικών, όταν εκτελούνται σε ιδιώτες συµβεβληµένους παρόχους. Οκτώ εβδοµάδες από την ηµεροµηνία έκδοσής τους όταν εκτελούνται σε δηµόσιες δοµές. Πάντως, πληροφορίες του «Έθνους» αναφέρουν ότι σύλλογοι ασθενών θα ζητήσουν επιστροφή των χρηµάτων τους από τις συµµετοχές σε εξετάσεις, καθώς οι ελαφρύνσεις έπρεπε να έχουν εφαρµοστεί από τον περασµένο Νοέµβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ