ΕΛΛΑΔΑ

Μπασκόζος: Γιατί δεν πρέπει να πετάξουμε τα Βιβλιάρια Υγείας

Μπασκόζος: Γιατί δεν πρέπει να πετάξουμε τα Βιβλιάρια Υγείας
ΥΠ.ΥΓ.

Μπορεί να καταργήθηκε το έντυπο Βιβλιάριο Υγείας και να μην χρειάζεται πια για τη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων, όμως παραμένει ένα σοβαρό δημόσιο έγγραφο.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, στο συνέδριο HealthIT Conference 2019, την Τρίτη (16/04/2019). «Καταργήσαμε το Έντυπο Βιβλιάριο Υγείας και θα πω επιτέλους, αφού δεν νοείται σε ένα σύγχρονο κράτος η ταυτοποίηση με τη χρήση ενός έντυπου μέσου που η χρήση του δεν αφήνει τα πράγματα να εξελιχθούν. Το Βιβλιάριο Υγείας είναι όμως και παραμένει ένα σοβαρό δημόσιο έγγραφο το οποίο οφείλουμε να το διατηρήσουμε στην κατοχή μας, μέχρις ότου ο γιατρός μας συνθέσει το ιστορικό υγείας μας μέσα στον Ηλεκτρονικό μας Φάκελο» τόνισε ο κ. Μπασκόζος.

«Σίγουρα δεν επιτρέπεται μια τόσο σημαντική πηγή πληροφορίας να μείνει ανεκμετάλλευτη. Το ξέρω πως είναι κόπος, όμως είναι κάτι που οι γιατροί οφείλουν και πρέπει να το κάνουν όσο κοπιαστικό και εάν είναι, εάν και εφόσον επιθυμούν και αυτοί με τη σειρά τους να αποκτήσουν στη διάθεσή τους σύγχρονα και έμπιστα εργαλεία ακέραιης πληροφόρησης, και γιατί στο τέλος της μέρας και οι λειτουργοί της υγείας αλλά κυρίως οι πολίτες θα διευκολυνθούν στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας» είπε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας.

Ο κ. Μπασκόζος αναφέρθηκε γενικά στο θέμα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στον τομέα της Υγείας. Εδώ και έναν μήνα, η αντίστοιχη Διεύθυνση του Υπουργείου έχει γίνει πλέον «αυτοτελής». «Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση είναι μια οριζόντια επιτελική διεύθυνση η οποία οφείλει και πρέπει να συνεργάζεται ισότιμα διοικητικά με όλες τις διευθύνσεις του Υπουργείου και να συμμετέχει στον επιτελικό και στρατηγικό σχεδιασμό, σε όλες τις εκφάνσεις του, διότι σήμερα δεν νοείται πολιτικό, εφαρμοστικό και διοικητικό πλαίσιο χωρίς την ενσωμάτωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των ψηφιακών τεχνολογιών. (…) Το ίδιο μοντέλο έχουμε σχεδιάσει να εφαρμόσουμε και σε επίπεδο Νοσοκομειακών Μονάδων Υγείας, μετατρέποντας τις Υποδιευθύνσεις Πληροφορικής σε αυτοτελείς, υπαγόμενες άμεσα στη διοίκηση και αυτό θα γίνει με το επικείμενο νομοσχέδιο των Οργανισμών που πρόκειται να ψηφιστεί εντός των επόμενων μηνών» ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας.

Ο κ. Μπασκόζος αναφέρθηκε στην υλοποίηση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας και στα υπό διαμόρφωση Ψηφιακά Μητρώα. Η μελέτη για τον Ενιαίο Κατάλογο Φαρμακευτικών Ουσιών (ΕΚΦΟ) του μητρώου φαρμάκου έχει ολοκληρωθεί και εντός των επομένων ημερών θα ξεκινήσει η υλοποίησή του. «Η χώρα μας θα είναι η πρώτη ίσως χώρα που θα αποκτήσει ένα πλήρες μητρώο φαρμακευτικών ουσιών βασισμένων στις αρχές της διαλειτουργικότητας και στα σύγχρονα πρότυπα κωδικοποιήσεων που επιβάλλει η ΕΕ» τόνισε.

Η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση επεκτείνεται στο νοσοκομειακό περιβάλλον, μέσω της ΗΔΙΚΑ. Η μέθοδος που επιλέχθηκε είναι η διασύνδεση των Πληροφοριακών Συστημάτων των Νοσοκομείων με τις κεντρικές υπηρεσίες της ΗΔΙΚΑ και όχι το «ξήλωμα» του ιατρονοσηλευτικού φακέλου και του ατομικού συνταγολογίου των Νοσοκομείων και αυτό πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό και σεβαστό και από τις εταιρείες πληροφορικής των Νοσοκομείων, επισήμανε ο κ. Μπασκόζος.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας αναφέρθηκε στη συνεισφορά της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου, καθώς και στα στελέχη Πληροφορικής των Υγειονομικών Περιφερειών και των Νοσοκομείων. «Ξέρω πως η επικοινωνία και η συνεργασία σας με το Υπουργείο είναι στα καλύτερα δυνατά επίπεδα των τελευταίων ετών. Γνωρίζω επίσης τις φωνές σας για υποστελέχωση και πόρους. Στο πρώτο προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε με την πρόσληψη 38 στελεχών πληροφορικής (10 ΠΕ και 28 ΤΕ) προκήρυξη ΑΣΕΠ 2Κ/2019. Το ξέρω πως είναι μικρός ο αριθμός και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες, όμως είναι κάτι και αυτό. Και θα υπάρξουν και άλλες προκηρύξεις. Στο δεύτερο έχω τη δέσμευση του Υπουργού - στην παρουσίαση του απολογισμού της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης 2 εβδομάδες πριν - πως η ψηφιακή υγεία θα περάσει στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ