ΕΛΛΑΔΑ

Δώρο Πάσχα 2019: Πόσα χρήματα θα λάβετε και πότε

Δώρο Πάσχα 2019: Πόσα χρήματα θα λάβετε και πότε
Φωτογραφία αρχείου Pixabay

Το Δώρο Πάσχα δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου.

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι η ημέρα καταβολής του δώρου Πάσχα με τον εργοδότη να έχει το δικαίωμα να το δώσει και νωρίτερα. Σημειώνεται ότι για το δώρο παρακρατούνται εισφορές υπέρ του ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπ’ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, ημερομίσθιο ή μισθός, ενώ παρακρατούνται εισφορές υπέρ του ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσίων.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε χρόνου.

Εάν ένας μισθωτός εργάζεται ολόκληρο το παραπάνω χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό. Σε άλλη περίπτωση ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει ένα μέρος του Δώρου.

Αν αμείβεται με ημερομίσθιο δικαιούται 15 ημερομίσθια.

Για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, για κάθε οκτώ ημερολογιακές ημέρες, διάρκειας σχέσης εργασίας.

Χρόνοι που συνυπολογίζονται στο Δώρο Πάσχα

Για τον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα λαμβάνονται υπόψη:

  • Ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό.
  • Tο χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενος σπουδαστής έλαβε σπουδαστική άδεια προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις.
  • Ο χρόνος άδειας λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ασφαλιστικό οργανισμό.
  • Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας από τον ασφαλιστικό φορέα.
  • Χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται στο Δώρο Πάσχα

Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μη καταβολή του έχει βαρύτατες συνέπειες για τον εργοδότη και κινείται η αυτόφωρη διαδικασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ