ΕΛΛΑΔΑ

Ομόφωνη και διαχρονική η στήριξη του - ημιπαράνομου- σαϊτοπόλεμου στην Καλαμάτα

Ομόφωνη και διαχρονική η στήριξη του - ημιπαράνομου- σαϊτοπόλεμου στην Καλαμάτα
Από τη συνέντευξη τύπου για τον σαϊτοπόλεμο Δήμος Καλαμάτας

Με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επιχορηγήθηκε ο Σύλλογος Σαϊτομαχών Καλαμάτας για ακόμα μια χρονιά. Μάλιστα ο δήμος δεν περιορίστηκε στο να χρηματοδοτήσει με αυτόν τον τρόπο την εκδήλωση αλλά ενεπλάκη μέσω της δημοτικής επιχείρησης ΦΑΡΙΣ ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρχε καν η σχετική άδεια από την αστυνομία.

Η εκδήλωση, θα πρέπει να σημειωθεί, πραγματοποιήθηκε σε ιδιωτικό χώρο μιας και τα πάρκινγκ έχουν εκμισθωθεί σε ιδιώτη για την εκμετάλλευση τους ενώ τα μέτρα ασφαλείας ήταν περιορισμένα. Μάλιστα ο άτυχος εικονολήπτης φέρεται να έδιωξε από το σημείο κάποιες γυναίκες αντιλαμβανόμενος την επικινδυνότητα λίγο πριν εκείνος πέσει νεκρός.

Στην απόφαση του δημάρχου με ημερομηνία 15/03/2019 και αριθμό πρωτοκόλλου 2019/12236 αναφέρεται πως ο σύλλογος επιχορηγείται με το ποσό των 12.000 ευρώ, αυξημένο κατά 2.000 ευρώ από την αντίστοιχη απόφαση του 2018.

Παράλληλα μέσω της ΦΑΡΙΣ αποφασίστηκε η προβολή της εκδήλωσης. Επί της ουσίας την εκδήλωση διοργάνωνε ο ίδιος ο δήμος μέσω της δημοτικής επιχείρησης του ενώ η επιχορήγηση του συλλόγου έγινε – όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια- για την αγορά των απαραίτητων όπως χαρτόνι και… πυρίτιδα! Με την διαφορά πως το εμπόριο πυρίτιδας δεν είναι ελεύθερο. Ούτε λίγο ούτε πολύ λοιπόν, διαχρονικά – και πάντα ομόφωνα- ο Δήμος της Καλαμάτας επιχορηγούσε με μεγάλα ποσά μια παράνομη δραστηριότητα!

Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί πως για την εκδήλωση δεν είχε καν ζητηθεί άδεια από την αστυνομία με την ευθύνη να βαραίνει την δημοτική αστυνομία.

Μάλιστα η ΦΑΡΙΣ είχε έρθει σε συμφωνία με εταιρεία η οποία έναντι του ποσού των 2.201 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) όφειλε «να ενεργήσει καθετί αναγκαίο, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στο πλαίσιο αναβίωσης του τοπικού εθίμου του «Σαϊτοπόλεμου» στην Καλαμάτα, την Κυριακή του Πάσχα, 28 Απριλίου 2019, και ώρα 20.00, στο βόρειο πάρκινγκ του Νέδοντα, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα σε χιλιάδες Καλαματιανούς και επισκέπτες που θα βρεθούν στην περιοχή».

Μόνο μετά τον θάνατο του εικονολήπτη ο δήμαρχος της πόλης αναφέρθηκε σε παράνομη δραστηριότητα.

«Υπάρχει ένας θεσμός που είναι ημιπαράνομος. Η Πολιτεία κλείνει τα μάτια για τους θεσμούς που υπάρχουν στην περίοδο του Πάσχα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε άλλες εποχές του χρόνου, όπως οι εκδηλώσεις που γίνονται στη Χίο ή στη Καλαμάτα και στον συγκεκριμένο θεσμό του σαϊτοπολέμου [...] Μετά το γεγονός αυτό δεν θεωρώ ότι η πόλη οργανωμένα θα μπορέσει να συνεχίσει αυτό το έθιμο» είπε χαρακτηριστικά ενώ στις δηλώσεις του γίνεται προσπάθεια να επιμεριστεί η ευθύνη άλλοτε με το Υπουργείο Οικονομικών συγκεκριμένα και άλλοτε με την πολιτεία εν γένει.

«Μπορούμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι κάτω με την Πολιτεία και να προσδιορίσουμε το θεσμικό πλαίσιο; Εμείς εκλιπαρούμε χρόνια τα συναρμόδια υπουργεία να γίνει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, το πώς ακριβώς θα γίνεται. Αυτό είναι το θέμα [...] Βεβαίως ο κ. Θεοδωρακάκης δεν ξανάρχεται, βεβαίως είναι κάτι που μπορεί να αφιερωθεί στη μνήμη του. Νομίζω ότι υπάρχει ένας τρόπος (σ.σ το έθιμο του σαϊτοπολέμου) να διασωθεί» συμπληρώνει.

Και όμως είναι ο Παναγιώτης Νίκας εκείνος που το 2015 αποφάσισε την μεταφορά του σαϊτοπόλεμου από τα γήπεδα στα σφαγεία όπου υπήρχε απόσταση ασφαλείας, στο κέντρο της πόλης και το συγκεκριμένο πάρκινγκ. Μεταξύ άλλων υποστήριξαν τότε πως λόγω της τοποθεσίας και του φυσικού ποταμού, τα ρεύματα του αέρα θα διαλύουν άμεσα και τον καπνό!

Για το ημιπαράνομο – όπως ο ίδιος δήλωσε- έθιμο, ο Παναγιώτης Νίκας είχε δώσει και συνέντευξη τύπου ενώ στον ιστότοπο του δήμου διαβάζουμε σχετικά:

Με την ευκαιρία εορτασμού της Ανάστασης του Χριστού και του Πάσχα, στην Καλαμάτα θα διεξαχθεί το πατροπαράδοτο έθιμο του σαϊτοπολέμου. Το έθιμο αυτό προκαλεί πανελλήνιο ενδιαφέρον και ήδη ο Δήμαρχος έχει μιλήσει σχετικά σε Αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, όπως συνέβη και το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης, όταν μίλησε μέσω skype στο τηλεοπτικό δίκτυο Star.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Π. Νίκας ανέφερε ότι «την Κυριακή του Πάσχα έχουμε το μεγάλο έθιμο του σαϊτοπολέμου, το οποίο παρακολουθεί όλη η Ελλάδα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Έχω δώσει πολλές συνεντεύξεις μέχρι τώρα και με έχουν ρωτήσει σχετικά. Οι σαϊτομάχοι είναι όλοι έτοιμοι, έχουμε 10 μπουλούκια.

Στα χρόνια της Δημαρχοντίας μου, στήριξα το συγκεκριμένο θεσμό με όλες μου τις δυνάμεις, όπως άλλωστε και όλοι οι προηγούμενοι Δήμαρχοι. Είναι κάτι το οποίο προσθέτει στην πόλη, ενώ έχουμε υπόψη και το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Φέραμε το σαϊτοπόλεμο στο κέντρο της πόλης της Καλαμάτας, στην ιστορική πλατεία Όθωνος, όπου ο τόπος μάς βοηθά και από άποψη περιβαλλοντική, διότι ο Νέδοντας έχει ρεύμα κα ο καπνός φεύγει σε μηδέν χρόνο. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα μαζί με τους σαϊτομάχους, ώστε να μην υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα ασφάλειας. Να έρθετε να θαυμάσετε τα 10 μπουλούκια με τις σημαίες τους, με την εμφάνισή τους, με τις ωραίες σαΐτες τους. Εκεί θα υπάρχουν και παραδοσιακά ντυμένοι Καλαματιανοί, ενώ έχει φροντίσει ο Δήμος να υπάρχει και ένα κέρασμα για όλους». Ο Π. Νίκας τόνισε πως «ο σαϊτοπόλεμος είναι κάτι που συνδέεται με την ιστορία της πόλης, με την ψυχή της πόλης και είναι εκατοντάδες οι Καλαματιανοί, οι οποίοι αγαπούν το συγκεκριμένο έθιμο και αφιερώνουν πολλές ώρες κάθε χρόνο και ημέρες, ώστε το Πάσχα να έχουμε την καλύτερη δυνατή παρουσία σε αυτή τη σπουδαία λαϊκή εκδήλωση, συνδεδεμένη με το λαό, με τους απλούς και αγνούς ανθρώπους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ