ΕΛΛΑΔΑ

Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης με ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για το Ασφαλιστικό

Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης με ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για το Ασφαλιστικό
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση κυβέρνησης με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό καθώς από το πρωι τα κόμματα επιδίδονται σε πόλεμο ανακοινώσεων και δηλώσεων  για το θέμα. 

Το Μεγαρο Μαξίμου προσπαθεί με σημείωμα που διέρευσε να αποδομήσει τις θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στο σημείωμα μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έσπευσαν, παραπειστικά και εντελώς προσχηματικά, να ισχυριστούν ότι δήθεν η εφαρμογή του ν. 3863/2010 προστάτευε τους συνταξιούχους περισσότερο από ότι η σημερινή νομοθετική πρόταση της Κυβέρνησης. Καταρχάς τους υπενθυμίζουμε ότι τα όσα προέβλεπε ο ν. 3863/2010 ουδέποτε εφαρμόστηκαν, καθώς τα ίδια αυτά κόμματα, όσο ήταν Κυβέρνηση, προέβησαν σε 12 διαδοχικές μειώσεις των χορηγούμενων συντάξεων. Δεύτερον, ο ν. 3863/2010 όταν συντάχθηκε έλαβε υπόψη τα οικονομικά δεδομένα που ίσχυαν στη χώρα το έτος αυτό, τα οποία ουσιωδώς διαφέρουν από το οικονομικό περιβάλλον που είχε διαμορφωθεί, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε για πρώτη φορά την διακυβέρνηση της χώρας. Χαρακτηριστικά το ΑΕΠ του 2010 –οπότε και ψηφίστηκε ο ν. 3863/2010 από το ΠΑΣΟΚ– ανερχόταν σε 227 δισ. ευρώ, ενώ το ΑΕΠ του 2014 σε 178 δισ. ευρώ..Η βασική σύνταξη, επομένως, που προέβλεπε ο νόμος αυτός, σήμερα δεν θα ανερχόταν στο ποσό των 360 ευρώ -όπως παραπειστικά ισχυρίζονται τώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Διότι πρώτον το ποσό αυτό, όπως ρητά προκύπτει από το κείμενο του νόμου, αφορούσε μόνο το 2010, και όχι τις συντάξεις του 2015 ή των επόμενων ετών. Δεύτερον στο νόμο του 2010 προβλεπόταν ότι το ποσό αυτό θα αναπροσαρμοζόταν ακόμα και αρνητικά, στη βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους με την πρόσθετη πρόβλεψη ότι δεν θα υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Επομένως εάν εφαρμοζόταν ο ν. 3863/2010 σήμερα, το ποσό της Βασικής σύνταξης για το έτος 2014 θα ανερχόταν πλέον στο ποσό των 343 ευρώ και όχι στο ποσό των 384 ευρώ, όπως είναι η πρόταση της κυβέρνησης»

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιτίθεται και σε μερίδα των ΜΜΕ μιλώντας για «δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μείωση συντάξεων κατά 20% - 30%. Αυτά τα μεγέθη δεν προκύπτουν από πουθενά. Όσοι τα υποστηρίζουν οφείλουν τουλάχιστον να εξηγήσουν πού «ανακάλυψαν» αυτά τα νούμερα. Για τους σημερινούς συνταξιούχους, μέσω του «εργαλείου» της προσωπικής διαφοράς, δεν θα προκύψει καμία μείωση στις συντάξεις τους. Η πρόταση της κυβέρνησης κάνει σαφές ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους συνταξιοδοτηθούν είναι τέτοια ώστε να προστατεύουν πλήρως τις χαμηλές και μεσαίες συντάξεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξουν ακόμα και αυξήσεις. Με τη σύνδεση, εξάλλου, της εθνικής σύνταξης με το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ για πρώτη φορά, μετά από την πενταετία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, υπάρχει ορατή προοπτική αύξησης των συντάξεων μετά το 2018».

Νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είχε επιτεθεί ξανά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις θέσεις τους στο Ασφαλιστικό.Όπως αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος, «ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αλλά και το ΠΑΣΟΚ, σε πλήρη σύμπνοια όπως πάντα, αποφάσισαν ότι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να ξεχάσουν με ποιον τρόπο οι κυβερνήσεις τους κράτησαν "ζωντανό" το ασφαλιστικό σύστημα, θυσιάζοντας τους συνταξιούχους. Θεωρούν ότι απευθύνονται σε λωτοφάγους επικαλούμενοι το περίφημο "mail Χαρδούβελη", το οποίο ούτε ως βάση συζήτησης δεν έγινε αποδεκτό, ενώ ταυτόχρονα πίεζαν με όλους τους τρόπους να δεχτούμε το καταστροφικό "πακέτο Γιούνκερ" του καλοκαιριού»

«Να τους θυμίσουμε εμείς λοιπόν τις περικοπές που επέβαλαν την προηγούμενη πενταετία μία προς μία», προσθέτει στην απάντησή της η κ. Γεροβασίλη, αναφέροντας στην συνέχεια ότι:

* Το 2010 κόπηκαν τα επιδόματα αδείας και εορτών για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Αντικαταστάθηκαν από "βοηθήματα" των 200-400 ευρώ.

* Έγιναν μειώσεις 3 ως 10% για παροχές πάνω από 1.400 ευρώ.

* Το 2011 επιβλήθηκε Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης και μειώθηκαν εκ νέου 3 ως 14% οι συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Η Ειδική Εισφορά επεκτάθηκε στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ με μειώσεις 3 ως 10%.

* Αυστηροποιήθηκαν περαιτέρω τα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ, με αποτέλεσμα να το χάσουν οριστικά χιλιάδες συνταξιούχοι.

* Την ίδια χρονιά επιβλήθηκαν νέες μειώσεις 6 ως 14% από την αύξηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.

* Έγινε επιπλέον παρακράτηση 6 ως 10% στους συνταξιούχους του Δημοσίου κάτω των 60 ετών με σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ.

* Κουρεύτηκε το 40% της κύριας σύνταξης πάνω από 1.000 ευρώ για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών. Επιβλήθηκε νέο κύμα μειώσεων 30% στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑΜ άνω των 150 ευρώ.

* Το 2012 μειώθηκαν κατά 12% όλες οι συντάξεις του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ άνω των 1.300 ευρώ. Περικόπηκαν ξανά κατά 10 ως 20% οι επικουρικές άνω των 250 ευρώ.

* Μειώθηκε 5 ως 20% το άθροισμα κύριων, επικουρικών συντάξεων και μερίσματος.

* Μετά το 2012 μειώθηκαν ξανά κατά 5,2% όλες οι επικουρικές συντάξεις.

«Παρ' όλες αυτές τις "σωτήριες" μειώσεις, οι οποίες συρρίκνωσαν τη μέση σύνταξη κατά 40% από το 2010 ως το 2015, κατάφεραν τελικά να εξοντώσουν και τους ασφαλισμένους και το ασφαλιστικό σύστημα», συνεχίζει η κ. Γεροβασίλη, προσθέτοντας πως «καταλαβαίνουμε ότι τους ενοχλεί που, σε αντίθεση με αυτούς, η ελληνική κυβέρνηση θέτει η ίδια τους όρους της διαπραγμάτευσης με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και πώς δεν εκτελεί τυφλά όσα της υπαγορεύουν οι δανειστές. Ένα σχέδιο που προστατεύει τη βασική σύνταξη, διασφαλίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των μελλοντικών γενεών και μειώνει με αποφασιστικό τρόπο τις αδικίες και τις ανισότητες».

«Ελλείψει ουσιαστικών προτάσεων και με περίσσευμα θράσους, οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ προσφεύγουν σε αγοραίες εκφράσεις και προσωπικές επιθέσεις, προσβάλλοντας στην πραγματικότητα τον ελληνικό λαό. Βλέποντας ότι το σχέδιό τους για ανατροπή της κυβέρνησης, μέσω του τελευταίου "χαρτιού" τους με το ασφαλιστικό σύστημα, αποτυγχάνει εντελώς, χάνουν την ψυχραιμία τους. Περιμένουμε υπομονετικά μήπως το πάρουν απόφαση και εκφράσουν πολιτικό λόγο ουσίας και εποικοδομητικές προτάσεις πάνω στα μείζονα εθνικά θέματα, όπως το ασφαλιστικό», καταλήγει στην απάντησή της η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ν.Δ.: Η κα Γεροβασίλη εμπαίζει τον ελληνικό λαό

Είχε προηγηθεί η επίθεση στην κυβερνητική εκπρόσωπο σχετικά με τα όσα υποστήριξε περί μη μείωσης των κυρίων και επικουρικών συντάξεων, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Τα όσα υποστήριξε η κα Γεροβασίλη σχετικά με τα περί μη μείωσης των κύριων και επικουρικών συντάξεων και της προοπτικής των συνταξιούχων, μόνο θυμηδία προκαλούν» ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης που κατηγόρησε την κυβερνητική εκπρόσωπο πως «πιστή στη γραμμή του κ. Τσίπρα, εμπαίζει τον ελληνικό λαό, λέγοντάς του λόγια χωρίς αντίκρισμα και για εσωτερική κατανάλωση». Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε την κυβερνητική εκπρόσωπο «να απαντήσει στον ελληνικό λαό γιατί ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη της κυβέρνησής του:

1. Δεν έσκισαν το μνημόνιο ακόμη, όπως είχαν υποσχεθεί;

2. Γιατί δεν έδιωξαν ακόμη τους κακούς Τροϊκανούς και συναντώνται τακτικά μαζί τους στις σουίτες του Χίλτον;

3. Γιατί δεν κατήργησαν ακόμη τον ΕΝΦΙΑ;

4. Γιατί έκλεισαν οι τράπεζες, ενώ δεσμεύονταν για το αντίθετο;

5. Γιατί εφαρμόστηκαν τα capital controls, ενώ δεσμεύονταν ότι ούτε μια στο εκατομμύριο δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο;

6. Γιατί απελευθέρωσαν τους πλειστηριασμούς της 1ης κατοικίας, ενώ δεσμεύονταν ότι δε θα επιτρέψουν να πάει κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη;

7. Γιατί έδωσαν τα κόκκινα δάνεια στα κοράκια των ξένων funds;

8. Γιατί δεν έχουν δώσει ακόμη τη 13η σύνταξη όπως υποσχέθηκαν στον ελληνικό λαό;

9. Γιατί δεν επανέφεραν ακόμη τον κατώτατο μισθό στα 751 Ευρώ;

Δυστυχώς, για το κ. Τσίπρα και τα στελέχη της κυβέρνησής του, η πραγματικότητα μαρτυρά την αλήθεια και αποδεικνύει τη γύμνια της πολιτικής τους» σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορώντας την κυβέρνηση πως την ώρα που έχει ταυτιστεί πλήρως με τους δανειστες, έχει το θράσος να καταγγέλλει άλλους για όσα η ίδια διαπράττει. «Η αλήθεια είναι ότι το άδικο και το ανήθικο σχέδιο για το Ασφαλιστικό, που παρουσίασε η συγκυβέρνηση, προβλέπει μειώσεις -μέσα από νέο υπολογισμό- σε όλες τις συντάξεις, που φτάνουν έως και το 35%.

Επιπλέον, μειώνει ακόμη περισσότερο τη σύνταξη που θα πάρουν οι σημερινοί εργαζόμενοι, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τις εισφορές τους, γεγονός που πλήττει την απασχόληση, φουντώνει την αδήλωτη εργασία και τελικά υπονομεύει το ασφαλιστικό σύστημα» τονίζει μεταξύ άλλων στη δήλωση του ο κ. Πλακιωτάκης.

ΠΑΣΟΚ: Αλαζονική η δήλωση της Κυβερνητικής Εκπροσώπου

«Εκτός τόπου και χρόνου» χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ τη δήλωση της Κυβερνητικής Εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη για το ασφαλιστικό και σημειώνει ότι «ο λογαριασμός χρεώνεται αποκλειστικά στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ που βύθισε την οικονομία».

«Αντιπαρερχόμαστε την εκτός τόπου και χρόνου αλαζονική δήλωση της Κυβερνητικής Εκπροσώπου. Όλοι πια γνωρίζουμε το ποιος είναι ο πιστός εντολοδόχος της τρόικας» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΠΑΣΟΚ σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:

«Με το Κυβερνητικό σχέδιο οι συντάξεις μειώνονται και οι εισφορές αυξάνονται, αθροιστικά κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ».

«Ο λογαριασμός χρεώνεται αποκλειστικά στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ που βύθισε την οικονομία, οδηγεί σε παρατεταμένη ύφεση και καθυστέρησε με ιδεοληπτική εμμονή την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού Νόμου 3863 του ΠΑΣΟΚ.

Προς επιβεβαίωση υπενθυμίζουμε ότι το e-mail Χαρδούβελη τον Δεκέμβριο του 2014, δεν περιλάμβανε μειώσεις συντάξεων» υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ και καταλήγει:

«Περιμένουμε να αξιοποιήσουν έστω και τώρα ως διαπραγματευτικό ατού την άρνησή μας για νέες μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών».

Διαβάστε ακόμα:

Όλες οι αλλαγές στις συντάξεις με βάση το νέο Ασφαλιστικό
Γεροβασίλη για Ασφαλιστικό: Καμία μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ