ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Λουκμάν: Oμόφωνα ένοχοι οι κατηγορούμενοι

Δολοφονία Λουκμάν: Oμόφωνα ένοχοι οι κατηγορούμενοι
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Την ενοχή των δύο κατηγορουμένων για τη δολοφονία του νεαρού Πακιστανού Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2013, αποφάσισε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας, αποδεχόμενο την ύπαρξη ρατσιστικού κινήτρου.

Πιο συγκεκριμένα, δικαστές και ένορκοι έκριναν ότι οι Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος σκότωσαν με άμεσο δόλο τον άτυχο νέο και σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου «η επιλογή του δράστη έγινε λόγω των φυλετικών χαρακτηριστικών και της καταγωγής του και για αυτό επιτέθηκαν σε βάρος του».

Έτσι, το δικαστήριο, κατέληξε στην ενοχή των δύο κατηγορούμενων για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία με ρατσιστικό κίνητρο και της οπλοφορίας - οπλοχρησίας. Ως προς την πράξη (πλημμέλημα) της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, το ΜΟΕ έκρινε το απαράδεκτο της έφεσης, καθώς έχει παύσει η ποινική δίωξη.

Η υπεράσπιση των δύο καταδικασθέντων μετά την απόφαση επί της ενοχής, προχώρησε στο αίτημα να διακοπεί η διαδικασία για άλλη δικάσιμο για την επιμέτρηση των ποινών. Όπως υποστήριξαν οι συνήγοροι, το επόμενο διάστημα αναμένεται να έχει ψηφιστεί το Νομοσχέδιο για τον νέο Ποινικό Κώδικα, και γι αυτό ζήτησαν η ελληνική Δικαιοσύνη να τους μεταχειριστεί ανάλογα με τα νέα δεδομένα.

Τέλος, οι δύο κατηγορούμενοι ζήτησαν να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου, της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και της ειλικρινούς μεταμέλειας, με την υπεράσπιση να χαρακτηρίζει τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν ως «παραφωνία στη μέχρι τότε ζωή τους».

Απορριπτικός ήταν ο εισαγγελέας ως προς το σύνολο των αιτημάτων.

«Πιστεύω ότι οι κατηγορούμενοι πλανήθηκαν και παρασύρθηκαν στην πράξη αυτή, θεωρώ όμως ότι δεν μπορεί το δικαστήριο να αναγνωρίσει ελαφρυντικά» είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ