ΕΛΛΑΔΑ

Ασφαλιστικό: Εξαιρούνται τα μπλοκάκια από την αύξηση εισφορών;

Ασφαλιστικό: Εξαιρούνται τα μπλοκάκια από την αύξηση εισφορών;

Ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και όλος ο αγροτικός κόσμος θα πληρώσει «τα σπασμένα» του νέου Ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με την πρόταση που έχει κατατεθεί οι εισφορές που θα πληρώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες από την 1η Ιανουαρίου του 2017 σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι διπλάσιες από ότι πληρώνουν σήμερα στα Ταμεία.

Ευνοούμενοι από τις νέες ρυθμίσεις είναι μόνο όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι έχουν καθαρά κέρδη έως και 9.600 ευρώ το χρόνο.Οι συγκεκριμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες σήμερα υποχρεούνται να πληρώνουν 245 ευρώ το μήνα ενώ με το νέο σύστημα το ασφάλιστρο στον ΟΑΕΕ μπορεί να πέσει στα 117 ευρώ.

Οι επιβαρύνσεις για τους υπόλοιπους αλλά και το σύνολο του αγροτικού κόσμου θα κυμανθούν από 162 έως 1.582 ευρώ μηνιαίως ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν υψηλά εισοδήματα και δηλώνουν κέρδη άνω των 70.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν στο Ταμείο άνω των 18.000 ευρώ ενώ σήμερα οι εισφορές είναι λίγο πάνω από 8.000 ευρώ.

eisforesINFOGRAPHIC

Επιπλέον, με βάση το νομοσχέδιο του ασφαλιστικού οι εισφορές θα υπολογίζονται με συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήματος για τον κλάδο της σύνταξης και 6.95% για τον κλάδο υγείας.

"Παράθυρο" για εξαίρεση άφησε ο Πετρόπουλος

Μιλώντας πάντως στην πρωινή εκπομπή του ANT1 ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων, Α. Πετρόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν τα μπλοκάκια από την αύξηση.

Ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε πως σκοπός του υπουργείου "δεν είναι να φτιάξει μια μεταρρύθμιση όπου οι ασφαλισμένοι μας θα γίνονται οφειλέτες στο σύστημα αλλά να φτιάξουμε ένα σύστημα που θα είναι φιλικό προς τους ασφαλισμένους".

Είναι κάτι που ζητούσαν οι ίδιοι οι φορείς να είναι συνδεδεμένη η εισφορά με το εισόδημα. Διαπιστώνεται ότι υπάρχουν κάποια θέματα σχετικά με υψηλότερα εισοδήματα. Ιδίως αυτά των εργαζόμενων με μπλοκάκι, σκοπός μας είναι να μην φαίνονται όπως οι υπόλοιποι που εισπράττουν εισοδήματα διότι και αυτοί είναι με εισφορές που καταβάλλουν οι παρέχοντες την εργασία σε εργοδότες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ