ΕΛΛΑΔΑ

Διαγνωστικά κέντρα: Αποφασίζουν για την αποχή την Τετάρτη - Τι πρότεινε το υπουργείο Υγείας

Διαγνωστικά κέντρα: Αποφασίζουν για την αποχή την Τετάρτη - Τι πρότεινε το υπουργείο Υγείας
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Βελτιωμένη πρόταση κατέθεσε το υπουργείο Υγείας στο Συντονιστικό Όργανο των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προκειμένου να λήξει η αποχή των κλινικοεργαστηριακών γιατρών και να αρθεί το «λουκέτο» στα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.

Η συνάντηση μεταξύ του Ανδρέα Ξανθού και των εκπροσώπων των εργαστηρίων ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (11/06/2019). Τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών δήλωσαν ότι η συζήτηση ήταν εποικοδομητική, ο μεν κ. Ξανθός αναγνώρισε το πρόβλημα της υπέρβασης της διαγνωστικής δαπάνης, ο δε Γιώργος Πατούλης άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο λήξης της κινητοποίησης, λόγω και της προεκλογικής περιόδου. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση θα ληφθεί αύριο, Τετάρτη (12/06/2019).

Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας πρότεινε την ενίσχυση του κλειστού προϋπολογισμού του 2019 για τη διαγνωστική δαπάνη με 30 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προκύπτουν μέσα από μια ανακατανομή κονδυλίων. Αυτά προστίθενται στην προσαύξηση των 9 εκατ. ευρώ, που είχε ήδη ανακοινώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Με τον τρόπο αυτό, πάνω από το 70% των εργαστηρίων θα έχουν μείωση του clawback κατά δύο τρίτα, σε σχέση με το ποσό που τους είχε καταλογιστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2018. Επίσης, με βάση αυτό το σενάριο θα γίνει επανυπολογισμός του clawback για όλο το 2018 και συμψηφισμός ανάμεσα στα δύο εξάμηνα.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ δήλωσε ότι την πρόταση αυτή θα μεταφέρει το Συντονιστικό στα μέλη του, το πρωί της Τετάρτης, για να αποφασιστούν οι περαιτέρω κινήσεις. «Προφανώς θα λάβουμε υπόψη μας και τη χρονική στιγμή που διανύουμε και τη θέληση του υπουργού», παρά το γεγονός ότι δεν ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα, ανέφερε ο κ. Πατούλης. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με τη συμμετοχή 40 φορέων από όλη τη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ