ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνα σήμερα το 22ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Αθήνας

Ξεκίνα σήμερα το 22ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Αθήνας

Το 22ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ ανοίγει σήμερα τις πόρτες του στο Πάρκο Γουδή και δανειζόμενο τον στίχο από την «Λήθη» του Π. Νερούδα: «…Ξαναμοιράζοντας το αστέρι σε όσους κοπιάσουν να ’ρθούνε», καλεί, μικρούς και μεγάλους, να τιμήσουν το «ανεκτίμητο δώρο της ζωής».

Το Φεστιβάλ, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, «είναι τρεις μέρες (28, 29 και 30 Ιουνίου) γιορτής για να βρεθούμε, να συζητήσουμε, να τραγουδήσουμε, να γλεντήσουμε και να χαρούμε. "Ντόπιοι" και "ξένοι", παθιασμένοι να ζήσουμε μαζί, να οργανώσουμε την πάλη ενάντια στη βαρβαρότητα, να τιμήσουμε το ανεκτίμητο δώρο της ζωής.

Μέσα στο σκοτάδι λάμπουν τ’ αστέρια! Είναι ο κόσμος της αντίστασης που μπορεί να φωτίσει τη διέξοδο. Είναι η θέλησή μας να πούμε το μεγάλο "όχι" στο ρατσισμό, τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές, τους φασίστες, αυτή που μπορεί να βάλει φραγμό στο ζόφο. Είναι ο αγώνας για ίσα δικαιώματα και δικαιοσύνη που μπορεί να ξαναζωντανέψει την ελπίδα, να κάνει τα αστέρια να λάμψουν μέσα στο σκοτάδι!».

Το πρόγραμμα του 22ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ (δείτε το facebook event εδώ)

unnamed

Παιδότοπος

Παρασκευή 28 Ιουνίου

«Ξαναμοιράζοντας λαϊκά παραμύθια σ’ όσους κοπιάσουν να τ’ ακούσουν»

Αφήγηση παραμυθιών για παιδιά και τους συνοδούς τους από τους Παραμυθάδες του Φεστιβάλ (Μαρούσα Απειρανθίτου, Άννα Γιάνκου, Αγγελική Ζαφειράκη, Θοδωρής Ίντας, Σάββας Μαρίνος, Δημήτρης Προύσαλης, Λουκία Σουγιά, Αναστασία Φλωράκη, Λίζη Χανδακάρη)

Σάββατο 29 Ιουνίου

Μουσική, χορός, παιχνίδια (με τον Στέφανο Γανωτή)

Κυριακή 30 Ιουνίου

Σεμινάρια ακροβατικών για μικρούς και μεγάλους (από την ομάδα Clowns Without Orders)

Και τις τρεις μέρες στον Παιδότοπο θα πραγματοποιούνται δημιουργικές δραστηριότητες στο Εργαστήρι Ζωγραφικής με στένσιλ (με τον Muhamad Nakam) και θεατρικό παιχνίδι στα «Παιχνίδια απ’ όλο τον κόσμο».

unnamed 4

Προβολές

Παρασκευή 28 Ιουνίου

«Μακεδόνες πολιτικοί πρόσφυγες: Η ανοιχτή πληγή του Εμφυλίου» (Αντιεθνικιστική – Αντιμιλιταριστική Πρωτοβουλία)

Σε πρώτη προβολή, το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους παρουσιάζει τη μαρτυρία – οδοιπορικό ενός εξόριστου πολιτικού πρόσφυγα του Εμφυλίου.

«The Way Back» (Σκηνοθεσία: Maxime Jennes, Dimitri Petrovic)

Ο Hussein ιρακινός πρόσφυγας και μουσικός ξαναχαράσσει το δρόμο της προσφυγιάς, αυτή τη φορά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Από το σημερινό τόπο κατοικίας του, τις Βρυξέλλες, πίσω εκεί που ξεκίνησε μέσω Βελιγραδίου και Ελλάδας. Σ’ ένα αυτοβιογραφικό road movie όλη η πολυπλοκότητα της προσφυγικής διαδρομής στην Ευρώπη. Η πρόκληση, η μουσική, η ελπίδα.

Σάββατο 29 Ιουνίου

«Peace vs Piece. Μέρος I: Η Αντίσταση των παλαιστινίων γυναικών στη Χεβρώνα» (Το Μωβ, FemArtAct).

Γυρισμένο στη Χεβρώνα, το ντοκιμαντέρ αποτυπώνει τη σκληρή καθημερινότητα και αντίσταση των Παλαιστινίων στην κατακερματισμένη ιστορική πόλη και τους αγώνες των γυναικών ενάντια στην πατριαρχία.

Κυριακή 30 Ιουνίου

«Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών», (Σκηνοθεσία: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Γιάννης Ξύδας)

Ντοκιμαντέρ για την Αντίσταση του ΕΑΜ στην Αθήνα της Κατοχής. Δεκατέσσερις αφηγήσεις.

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα φιλοξενούνται εκθέσεις φωτογραφίας, βιβλιοπωλεία και media center.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ