ΕΛΛΑΔΑ

«Κόκκινος» συναγερμός για πυρκαγιές σήμερα – 58 φωτιές σε δάση το Σάββατο

«Κόκκινος» συναγερμός για πυρκαγιές σήμερα – 58 φωτιές σε δάση το Σάββατο
INTIME/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σε επιφυλακή βρίσκονται σήμερα οι Αρχές, με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής προστασίας να προβλέπει κατάσταση συναγερμού για τέσσερις περιοχές -μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Αττικής.

Μάλιστα, αρκετές είναι και οι περιοχές με κατηγορία κινδύνου 4. Το Σάββατο, η πυροσβεστική υπηρεσία έδωσε «μάχη» σε πολλά μέτωπα, καθώς εκδηλώθηκαν 134 αστικές πυρκαγιές και 58 δασικές φωτιές.

Στον Μαραθώνα και το Ζούμπερι ξύπνησαν μνήμες από την περσινή φονική πυρκαγιά στο Μάτι, καθώς εκδηλώθηκαν μεγάλες πυρκαγιές που ευτυχώς οριοθετήθηκαν γρήγορα και τέθηκαν υπό έλεγχο.

Μάλιστα, απομακρύνθηκαν και παιδιά από κατασκηνώσεις της περιοχής και μεταφέρθηκαν σε παραλία μέχρι να γίνει η κατάσβεση. Ωστόσο, η εκκένωση έγινε για καθαρά προληπτικούς λόγους, καθώς δεν υπήρχε άμεσος κίνδυνος.

Για αρκετή ώρα δε, η κίνηση ορισμένα σημεία σε Μαραθώνα και Ζούμπερι είχε διακοπεί.

Στο σημείο μετέβη και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Λίγη ώρα μετά την εκδήλωση των δύο αυτών μετώπων, νέα πυρκαγιά ξέσπασε στον Ασπρόπυργο.

Μεγάλη ήταν και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα χτες στην Ελαφόνησο, αναγκάζοντας παραθεριστές να εγκαταλείψουν το camping αλλά και ξενοδοχείο της περιοχής.

Δασική πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 18:30 του Σαββάτου στην περιοχή Σβωρονάτα στην Κεφαλονιά, που απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο του νησιού.

Ο χάρτης για σήμερα

Ειδικότερα προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Μεσσηνία, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)
  • Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου
  • Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)
  • Περιφέρεια Ηπείρου (Πρέβεζα)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

xarthskyriaki

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά για μια ακόμα φορά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κα. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που ισχύει για αύριο Κυριακή 11.08.19
?ΠΡΟΣΟΧΗ: Κατάσταση Συναγερμού για Αττική, ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, ανατολική Λακωνία και Κύθηρα pic.twitter.com/FVGdbXQkLY

— Civil Protection GR (@GSCP_GR) August 10, 2019

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ