ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά – Εύβοια: Μάχη με το χρόνο και τους ανέμους σε δύο μέτωπα

Φωτιά – Εύβοια: Μάχη με το χρόνο και τους ανέμους σε δύο μέτωπα
(AP Photo/Michael Varaklas)

«Μάχη» με το χρόνο δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια, ώστε να περιορίσουν το μέτωπο της φωτιάς πριν την ενίσχυση των ανέμων το μεσημέρι.

Πλέον, όπως δήλωσε ο Κώστας Μπακογιάννης στον ΣΚΑΪ, υπάρχουν δύο ενεργά μέτωπα στην Εύβοια – στις περιοχές Πλατάνια και Κοκκάλα.

Σημειώνονται δε και ορισμένες αναζωπυρώσεις κοντά στο χωριό Σταυρός.

«Αυτή τη στιγμή δεν απειλείται καμία κατοικημένη περιοχή» είπε επίσης ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

Με το πρώτο φως της ημέρας, απογειώθηκαν και τα εναέρια μέσα ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να επιχειρήσουν και τα ιταλικά αεροσκάφη που έφτασαν στη χώρα μας κατόπιν της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Η πυροσβεστική προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις ώρες που οι άνεμοι δεν είναι ισχυροί.

Wind Aug14 03Z
Wind Aug14 06Z

Έτσι από τις 6:00πμ, επτά αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα (δύο εκ των οποίων του ελληνικού στρατού) πραγματοποιούν ρίψεις στο πύρινο μέτωπο ενώ έχουν απογειωθεί και δύο συντονιστικά ελικόπτερα.

Επιχειρούν, επίσης, 227 πυροσβέστες με 75 πυροσβεστικά οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν: δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και ένα ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού, οκτώ μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η περίμετρος του πύρινου μετώπου είναι μεγάλη.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Καστανιώτισσα στην Ιστιαία Ευβοίας παρουσιάζει καλύτερη εικόνα σήμερα, με τον περιφερειακό διοικητή των πυροσβεστικών δυνάμεων Στερεάς Ελλάδας Βαγγέλη Παληό να δηλώνει νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ότι βρίσκεται υπό έλεγχο.

Αντιπυρική ζώνη στα Ψαχνά

Χτες, η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πριν τα Ψαχνά αποδείχτηκε αποτελεσματική, ανακόπτοντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς προτού οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια.

Νωρίτερα, το μέτωπο της φωτιάς κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα από το Μακρυμάλλη προς την πόλη των Ψαχνών.

Αρχικώς, δόθηκε εντολή για τη λήψη μέτρων προκειμένου να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα πρώτα σπίτια των Ψαχνών, αλλά τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ δημιούργησαν μια αντιπυρική ζώνη και σταμάτησαν τη φωτιά.

«Ευτυχώς προλάβαμε και με χωματουργικά μηχανήματα ανοίξαμε αντιπυρικές ζώνες περιφερειακά των σπιτιών στα Ψαχνά» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Θανάσης Καρακάντζας.

Το χρονικό του πύρινου τρόμου

Η πυρκαγιά στην Εύβοια ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης στις 03:16, στην περιοχή Αγριλίτσας και γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε με τις αναζωπυρώσεις να συνεχίζονται.

Το μεσημέρι της Τρίτης, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Δ.Ε. Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας ενώ η πυροσβεστική προχώρησε στην εκκένωση των χωριών Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατανιάς, με τους κατοίκους τους να μεταφέρονται σε ασφαλή σημεία στα Ψαχνά.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στη Μακρυμάλλη έχουν καεί σπίτια, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός τους.

Ένας τραυματίας

Το μεσημέρι της Τρίτης, τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ της Αθήνας ένας εθελοντής πυροσβέστης, ο οποίος επιχειρούσε στο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια.

Φωτιά στην Εύβοια: Τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης

Ο εθελοντής πυροσβέστης που τραυματίστηκε, μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο Χαλκίδας και μετά διακομίσθηκε στο ΚΑΤ. Φέρει εγκαύματα κυρίως στα χέρια αλλά και στα γόνατα και αναμένεται να νοσηλευτεί για δύο μέρες.

Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας το Νοσοκομείο Χαλκίδας, τα Κέντρα Υγείας της περιοχής καθώς και το ΕΚΑΒ Εύβοιας. Όπως ενημερώνει το υπουργείο Υγείας με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) είναι σε συνεχή επικοινωνία με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο κέντρο της οποίας, έχει στείλει σύνδεσμο-γιατρό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ