ΕΛΛΑΔΑ

Μαίνεται η πυρκαγιά στην Εύβοια: Διαρκείς οι αναζωπυρώσεις - Στάχτη χιλιάδες στρέμματα δασικής γης

Μαίνεται η πυρκαγιά στην Εύβοια: Διαρκείς οι αναζωπυρώσεις - Στάχτη χιλιάδες στρέμματα δασικής γης
(AP Photo/Michael Varaklas)

Οι διαρκείς αναζωπυρώσεις είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των πυροσβεστών, οι οποίοι για δεύτερη ημέρα προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο που απειλεί το χωριό Πλατανιά. 

Οι φλόγες, μετά την αναζωπύρωση το απόγευμα, βρίσκονται σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων. Περιμετρικά του χωριού δημιουργείται αντιπυρική ζώνη από 6 βαριά ερπυστριοφόρα χωματουργικά μηχανήματα προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς.

«Δεν θα τρέχουμε την τελευταία στιγμή παρά το γεγονός ότι υπάρχει άπνοια στην περιοχή και οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί σε ένα δρόμο πολύ πριν το χωριό για να περιμένουν τις φλόγες» δηλώνει ο περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας Δημήτρης Βουρδάνος που βρίσκεται στο χωριό.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Βουρδάνος «πρόκειται για μια δύσκολη περιοχή. Η απόφαση για αντιπυρική ζώνη γύρω από το χωριό κρίθηκε αναγκαία καθώς επικρατεί μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων. Το μέτωπο ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και οι ώρες μέχρι το ξημέρωμα που θα χρησιμοποιηθούν και πάλι εναέρια μέσα ιδιαίτερα πολλές».

Λίγο πριν τις 8.30 το βράδυ έγιναν οι τελευταίες ρίψεις από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και σύμφωνα με τον κ. Βουρδάνο «τα 4 αεροσκάφη τα 2 ελικόπτερα έκαναν πάρα πολύ σοβαρή δουλειά, έχουν διασπάσει το πύρινο μέτωπο και το έχουν περιορίσει και μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε μέσα στη νύχτα να ελέγξουμε την κατάσταση».

Παράλληλα, η αστυνομία έχει απαγορεύσει την κίνηση προς τα χωριά Μακρυμάλλη και Πλατανιάς.

Υπενθυμίζεται πως το χωριό Πλατανιά είναι ένα από τα τέσσερα που εκκενώθηκαν χθες, Τρίτη.

Το απόγευμα, λόγω των ανέμων, υπήρξε μια επικίνδυνη αναζωπύρωση κοντά στο χωριό Μακρυμάλλη και προς στιγμή απειλήθηκαν σπίτια.

Ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς και να μην επεκταθεί στο χωριό, που εκκενώθηκε χθες από τους κατοίκους.

«Η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμα. Παραμένουμε όλοι στις θέσεις μας μέχρι να σταματήσει να καίει και το τελευταίο αποκαΐδι» υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θανάσης Καρακάντζας, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή.

Ο ίδιος σημειώνει πως «η Πυροσβεστική προσπαθεί να αντικαταστήσει το προσωπικό που έχει συμπληρώσει πάνω από 36 ώρες στο μέτωπο της φωτιάς, αλλά διατηρεί την ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί οτιδήποτε συμβαίνει, κυρίως να περιχαρακωθεί η φωτιά στα εξωτερικά της σημεία για να μην κινδυνεύουν οικισμοί από πιθανή επέκταση».

Εφικτή η πρόγνωση της εξάπλωσης

Είναι πια δυνατή η πρόγνωση της εξάπλωσης μιας ενεργής δασικής πυρκαγιάς, αν είναι γνωστό το ακριβές σημείο και η ώρα έναρξής της. Οι καιρικές συνθήκες και η κατάσταση της καύσιμης ύλης παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση και στην εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών. Για το λόγο αυτό, κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω επέκταση του δικτύου των μετεωρολογικών σταθμών στη χώρα μας.

Ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή

Εν τω μεταξύ, τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή στην περιοχή που σάρωσαν τα πύρινα μέτωπα, με τις αρχές προσώρας να εκτιμούν το μέγεθός της.

Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση της καταστροφής το σύνολο των φορέων εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γίνει η πλήρης αποτίμηση της οικολογικής καταστροφής. Οι ίδιοι μιλούν για ανυπολόγιστη ζημιά σ' ένα συμπαγές πευκοδάσος που καταστράφηκε ολοσχερώς. Η έκταση της καταστροφής υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 20.000 στρέμματα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη να εκτιμά πως έχουν καεί πάνω από 25.000 στρέμματα, ενώ ο διευθυντής Δασών της Εύβοιας κάνει λόγο για 25.000 έως 28.000 στρέμματα.

«Από την πρώτη στιγμή προστατεύτηκαν οι άνθρωποι και μπορέσαμε απερίσπαστοι να δουλέψουμε για τις περιουσίες, τους οικισμούς, τα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τώρα οι προσπάθειες εστιάζονται στον περιορισμό της δασικής έκτασης που καίγεται και στην κατάσβεση της πυρκαγιάς» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Φάνης Σπανός και συμπλήρωσε:

«Στη διάρκεια της νύχτας είχαμε το καλό ότι ήταν σε ύφεση οι άνεμοι, όμως έπρεπε να κρατηθεί μια ισχυρή άμυνα με τα επίγεια μέσα, ούτως ώστε να μην εξαπλωθεί η φωτιά, να μην πλησιάσει οικισμούς. Αυτό με μια τιτάνια προσπάθεια των πυροσβεστών επετεύχθη», εξήγησε ο κ. Σπανός προσθέτοντας ότι με ένα μεγάλο στόλο χωματουργικών μηχανημάτων της περιφέρειας«με καθοδήγηση της δασικής υπηρεσίας και σε συντονισμό με την πυροσβεστική δούλεψαν πάρα πολύ καλά οι αντιπυρικές ζώνες, προστάτευσαν οικισμούς, βάλανε όρια σε διάφορα μέτωπα της φωτιάς».

Μάχη με το χρόνο

Με το πρώτο φως της ημέρας, απογειώθηκαν και τα εναέρια μέσα καθώς και τα ιταλικά αεροσκάφη που έφτασαν στη χώρα μας κατόπιν της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Στην Εύβοια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην Εύβοια έφτασε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στο πύρινο μέτωπο από στελέχη της Πυροσβεστικής και της ΓΓΠΠ στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής «Όλυμπος».

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη αλλά και τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες και τους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Στρατού, της Αστυνομίας, το προσωπικό του δήμου και της Περιφέρειας και τους εθελοντές για αυτή τη μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη πυρκαγιά», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Εύβοια.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στα Ψαχνά λίγο μετά τη 13:00, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στο πύρινο μέτωπο που μαίνεται από τα ξημερώματα της Τρίτης, από τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

«Τα πράγματα πηγαίνουν καλά αλλά δεν μπορεί να υπάρχει κανένας εφησυχασμός. Τέτοια φαινόμενα δυστυχώς θα έχουμε και στο μέλλον. Οφείλουμε σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το χρονικό του πύρινου τρόμου

Η πυρκαγιά στην Εύβοια ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης στην περιοχή Αγριλίτσας και γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε με τις αναζωπυρώσεις να συνεχίζονται.

Το μεσημέρι της Τρίτης, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Δ.Ε. Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας ενώ η πυροσβεστική προχώρησε στην εκκένωση των χωριών Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατανιάς, με τους κατοίκους τους να μεταφέρονται σε ασφαλή σημεία στα Ψαχνά.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στη Μακρυμάλλη έχουν καεί σπίτια, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ