ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Εύβοια: Οριοθετημένη η φωτιά – Συνεχίζεται η «μάχη» της κατάσβεσης

Φωτιά Εύβοια: Οριοθετημένη η φωτιά – Συνεχίζεται η «μάχη» της κατάσβεσης
(AP Photo/Yorgos Karahalis)

Μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες ημερών δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο στην Εύβοια, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να παραμένουν ωστόσο στην περιοχή μέχρι την πλήρη κατάσβεση και της τελευταίας εστίας φωτιάς.

Παρότι η πυρκαγιά, που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα και προκάλεσε ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, έχει πλέον οριοθετηθεί στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Πιο συγκεκριμένα, επιχειρούν 390 πυροσβέστες με 101 οχήματα, 172 άτομα πεζοπόρο, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του στρατού, τέσσερα μηχανήματα έργου και μηχανήματα και υδροφόρες Δήμων και ΟΤΑ.

Με το πρώτο φως της ημέρας στη «μάχη» ρίχτηκαν και έξι αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα ενώ μετά τις 8:00πμ αναμένεται να απογειωθούν και να επιχειρήσουν και τα τρία ευρωπαϊκά ελικόπτερα -δύο ιταλικά και ένα ισπανικό- που έχουν φτάσει στη χώρα μας στο πλαίσιο του συστήματος RescEU.

Ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή

Η πύρινη λαίλαπα, που σάρωσε στο διάβα της τα πάντα, κατέκαψε σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περίπου 22.680 στρέμματα γης, όπως δείχνουν τα υψηλής ανάλυσης δεδομένα για τις καμένες εκτάσεις που παρέχει ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel -2.

Χτες, μάλιστα, οι φλόγες είχαν φτάσει στα όρια του κέντρου άγριων ζώων -σε μια χαράδρα βορειοανατολικά του χωριού Πλατανιά- ωστόσο τελικώς οι πυροσβέστες μετά από πραγματική μάχη κατάφεραν να την περιορίσουν.

39 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Το έργο της Πυροσβεστικής ήταν ιδιαίτερα δύσκολο καθ΄όλη τη διάρκεια της χτεσινής ημέρας καθώς σε ένα 24ωρο σε όλη τη χώρα σημειώθηκαν 39 δασικές πυρκαγιές, για την κατάσβεση των οποίων επιχείρησαν συνολικά 825 πυροσβέστες, 278 οχήματα, 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), ενώ περιοδικά επιχείρησαν 15 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα, καθώς και 2 συντονιστικά ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος και 1 συντονιστικό ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επίσης επιχείρησαν 2 αεροσκάφη από Ιταλία και 1 από Ισπανία μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU). Συνδρομή παρείχαν 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.), 22 υδροφόρες και 20 μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Τα περισσότερα ενεργά μέτωπα αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Τρεις ύποπτοι για εμπρησμό

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, το σενάριο εμπρησμού φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τους τους αρμόδιους αξιωματικούς του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής για τη φωτιά στην Εύβοια, λαμβάνοντας υπ' όψιν το γεγονός πως η πυρκαγιά ξέσπασε σε 3 διαφορετικά σημεία.

Ειδικότερα, το σημείο έναρξης τοποθετείται 1,5 χιλιόμετρο από το χωριό της Μακρυμάλλης, ενώ οι αρχές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εντοπίζουν ευρήματα που υποδεικνύουν εμπρησμό και στα 3 σημεία που εκδηλώθηκαν οι φωτιές.

Πρόκειται για υλικά καύσης όπως στουπιά, πλαστικά μέρη μπιτονιών. τα οποία ενδεχομένως είχαν εύφλεκτο υγρό, συσσωρευμένη καύσιμη ύλη όπως κλαδιά και ξύλα ενώ εντοπίστηκαν και κάποια φιαλίδια υγραερίου τα οποία ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί αν όντως σχετίζονται με την εκδήλωση της μεγάλης πυρκαγιάς.

Τα κλιμάκια της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού φαίνεται να έχουν σχηματίσει ήδη βάσει των στοιχείων και τουλάχιστον 25 καταθέσεων κατοίκων και μαρτύρων, το προφίλ τουλάχιστον 3 βασικών υπόπτων.

Οι ύποπτοι αυτοί είναι κάτοικοι της περιοχής και έχουν ήδη εξεταστεί από τις αρχές.

Και οι τρεις φέρεται να έχουν προτάξει άλλοθι, τα οποία και εξετάζονται.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν και οι τρεις ύποπτοι, απουσίαζαν τόσο από την περιοχή όσο και από τις οικίες τους, κατά τον χρόνο εκδήλωσης της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Σημειώνεται πως ένας εξ αυτών είναι ο ίδιος άνθρωπος που κατηγορήθηκε για την περσινή φωτιά στην περιοχή Κοντοδεσπότι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ