ΕΛΛΑΔΑ

Πτώση ιδιωτικού ελικοπτέρου στον Πόρο: Τρεις οι νεκροί - Το χρονικό της τραγωδίας

Πτώση ιδιωτικού ελικοπτέρου στον Πόρο: Τρεις οι νεκροί - Το χρονικό της τραγωδίας
INTIME

Τραγική κατάληξη είχε η πτήση ενός Agusta A109 που, το μεσημέρι της Τρίτης, απογειώθηκε από το Κρανίδι με προορισμό το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Το ελικόπτερο, κατά τις πρώτες πληροφορίες, μπλέχτηκε στα καλώδια ηλεκτροδότησης, με συνέπεια την πτώση του στη θαλάσσια περιοχή του διαύλου Πόρου-Γαλατά.

Μετά από εντατικές έρευνες σχεδόν μίας ώρας, οι δύτες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών εντόπισαν και ανέσυραν τις σορούς τριών ανδρών, επιβαινόντων του ελικοπτέρου. Πρόκειται για τους δύο Ρώσους υπηκόους και τον Έλληνα χειριστή του ελικοπτέρου, που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην καμπίνα του ελικοπτέρου.

Το χρονικό του τρόμου

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το ελικόπτερο τύπου Agusta A109 με κατατεθειμένο σχέδιο πτήσης, προερχόμενο από Κρανίδι με προορισμό το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και με ενδιάμεση στάση την περιοχή του Γαλατά για να παραλάβει δύο επιβάτες, έχασε την επαφή του με τον Πύργο Έλεγχου Αθηνών και άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αρχές για τον εντοπισμό του.

Συγκεκριμένα στις 15:32 τοπική ώρα ο πιλότος του ελικοπτέρου επικοινώνησε με την προσέγγιση Αθηνών και ανακοίνωσε ότι σε μερικά λεπτά αναχωρεί από Γαλατά, μετά από αυτή την συνομιλία χάθηκε η οποιαδήποτε επικοινωνία με το κέντρο.

Η ΥΠΑ από την στιγμή που δεν είχε επικοινωνία με το πτητικό μέσο ενημέρωσε το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης καθώς και την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων δίνοντας το τελευταίο στίγμα του ελικοπτέρου για να προχωρήσουν τις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης των επιβαινόντων.

Το πολιτικό ελικόπτερο ανήκει στην εταιρεία ifly η όποια εδρεύει στην Πάχη Μεγάρων.

Βίντεο ντοκουμέντο

Η στιγμή της πτώσης του ελικοπτέρου στον Πόρο καταγράφηκε σε βίντεο ντοκουμέντο που μετέδωσε ο ΑΝΤ1. Σ'αυτό φαίνεται το ελικόπτερο να διαγράφει μια «τρελή πορεία», ενώ βγαίνουν καπνοί απο τον κινητήρα.

Ακούγεται ένας κρότος, προφανώς την στιγμή που έρχεται σε επαφή με το ηλεκτροφόρο καλώδιο απο το οποίο παίρνει ρεύμα ο Πόρος και αμέσως μετά το ελικόπτερο πέφτει στην θάλασσα, παρασύροντας στον θάνατο τον Έλληνα Κυβερνήτη και τους δύο επιβάτες που μετέφερε, ρωσικής καταγωγής.

Μιλώντας στο CNN Greece, ο δήμαρχος του νησιού, Γιάννης Δημητριάδης επιβεβαίωσε πως το ελικόπτερο βρισκόταν σε χαμηλή πτήση, παρότι είναι γνωστή η ύπαρξη των καλωδίων, εκφράζοντας και την απορία του κατά πόσο αυτό είναι νόμιμο.



Το ελικόπτερο κόπηκε στα δύο ενώ τα συντρίμμια του βρίσκονταν πολύ κοντά στη στεριά, σε απόσταση περίπου 100 μέτρων. Στο σημείο για λόγους ασφαλείας τοποθετήθηκαν από το λιμενικό πλωτές περιφράξεις.

Ενώ λίγες ώρες μετά την ανάσυρση των νεκρών από την καμπίνα του ελικοπτέρου, η άτρακτος ανασύρθηκε και μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο προκειμένου να εξεταστεί από ειδικούς εμπειρογνώμονες αλλά και να μην δημιουργεί εμπόδια στις θαλάσσιες μεταφορές.




Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

Λόγω της πρόσκρουσης στα καλώδια, στο νησί έχει προκληθεί γενικό μπλακ άουτ.

Οι ζημιές στην εναέρια γραμμή που τροφοδοτεί τον Πόρο από το Γαλατά είναι εκτεταμένες και η πλήρης αποκατάστασή τους αναμένεται τις πρωινές ώρες της 21ης Αυγούστου, καθώς οι εργασίες των συνεργείων του θα συνεχιστούν πυρετωδώς καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενημερώνει ο ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με τη διακοπή ηλεκτροδότησης του νησιού. Στο μεταξύ, επισημαίνει πως με τη συνδρομή του Στρατού, καταβάλλονται αυτή την ώρα προσπάθειες για να ηλεκτροδοτηθούν με γεννήτριες χαμηλής τάσης κρίσιμες υποδομές του Πόρου.

Ταυτόχρονα, όπως γίνεται γνωστό με την ίδια ανακοίνωση, τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη που μεταφέρονται στο νησί, αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τις πρώτες πρωινές ώρες και να καλύψουν ένα σημαντικό μέρος από τα φορτία του νησιού.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ