ΕΛΛΑΔΑ

«Επιχείρηση Εξάρχεια»: Το νέο σχέδιο αστυνόμευσης για να «σπάσουν» τα κυκλώματα ναρκέμπορων

«Επιχείρηση Εξάρχεια»: Το νέο σχέδιο αστυνόμευσης για να «σπάσουν» τα κυκλώματα ναρκέμπορων
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Στην «πρώτη σελίδα» του επιχειρησιακού σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ. για τα Εξάρχεια είναι οι επιχειρήσεις της Δίωξης Ναρκωτικών που γίνονται το τελευταίο διάστημα στην πλατεία τους. 

Οι επιτελείς της Κατεχάκη έχουν αποφασίσει να ξεκινήσουν να εφαρμόζουν το νέο σχέδιο αστυνόμευσης της περιοχής από τις δράσεις της Δίωξης Ναρκωτικών, επιχειρώντας, αρχικά, να «σπάσουν» τα κυκλώματα των ναρκεμπόρων, που έχουν ως βάση αγοραπωλησίας την πλατεία Εξαρχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, ήδη από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και σήμερα έχουν γίνει επτά επιχειρήσεις της Δίωξης Ναρκωτικών, αποκλειστικά πάνω στην πλατεία, ενώ έχουν σχηματισθεί συνολικά 16 δικογραφίες.

Έχουν συλληφθεί 14 άτομα με την κατηγορία της εμπορίας, ενώ κατασχέθηκαν και περίπου 120 συσκευασίες με ναρκωτικές ουσίες, που εμπορεύονταν στην περιοχή τα μέλη των συμμοριών.

Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για Αλγερινούς, Μαροκινούς και Αφγανούς, ενώ το τελευταίο διάστημα οι αστυνομικοί διαπιστώνουν πως τα μέλη των συμμοριών κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεφεύγουν από τα δίχτυα της Δίωξης.

Αλλάζουν ρόλους και στέκια, ενώ προσπαθούν να αφήσουν τις λεγόμενες καβάτζες τους, τις μεγάλες ποσότητες ουσιών δηλαδή, και να έχουν μαζί τους όσο γίνεται λιγότερες δόσεις, ώστε, σε περίπτωση σύλληψης, να έχουν ως επιχείρημα ότι είναι χρήστες που ήθελαν τα ναρκωτικά για προσωπική χρήση.

Από την κατόπτευση των επιχειρήσεων που προηγήθηκε, πάντως, οι Αρχές γνωρίζουν ότι πρόκειται για μέλη συμμοριών τα οποία έφτασαν στο σημείο το προηγούμενο διάστημα. Στόχος τους ήταν να λύσουν τις διαφορές τους, ακόμα και με τη χρήση όπλων. Μάλιστα, πολλές φορές κάτοικοι ειδοποιούν την αστυνομία για πυροβολισμούς που ακούγονται από την πλατεία Εξαρχείων.

Η αστυνομία εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι στην περιοχή να βρίσκονται και οι βασικοί αποθηκευτικοί χώροι των εμπόρων ναρκωτικών, στους οποίους κρύβουν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών.

Και σε αυτές τις επιχειρήσεις, όμως, δεν έχουν λείψει τα παράδοξα. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση αλλοδαπού ο οποίος είχε συλληφθεί την πρώτη μέρα της επιχείρησης και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, τελικώς, όμως, αφέθηκε ελεύθερος. Την επόμενη κιόλας ημέρα των ερευνών στην πλατεία, οι αστυνομικοί τον εντόπισαν στο ίδιο σημείο να πουλά και πάλι ναρκωτικά. Χρειάστηκε νέα σύλληψή του και εντολή της εισαγγελίας για να προφυλακιστεί.

Πάντως, επιτελής της Κατεχάκη λέει στο CNN Greece: «Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να γίνει σαφές ότι η αστυνομία ήρθε για να μείνει στα Εξάρχεια. Έτσι κι αλλιώς και τα άτομα που αντιεξουσιαστικού χώρου πολλές φορές διαμαρτύρονταν για τη δράση των κυκλωμάτων ναρκωτικών στη πλατεία. Μόλις εμπεδωθεί η παρουσία της αστυνομίας στην πλατεία Εξαρχείων, τότε θα προχωρήσουμε στην επόμενη φάση, που, όμως, προϋποθέτει καταρχάς χώρους για να μεταφερθούν οι αλλοδαποί οι οποίοι παραμένουν σε κτήρια που έχουν καταληφθεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ