ΕΛΛΑΔΑ

Η «ακτινογραφία» των υπό κατάληψη κτηρίων στα Εξάρχεια

Η «ακτινογραφία» των υπό κατάληψη κτηρίων στα Εξάρχεια
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME NEWS

Περίπου 250 αλλοδαποί βρίσκονται μέσα στα 18 κτήρια στην περιοχή των Εξαρχείων που είναι υπό κατάληψη, όπως εκτιμούν οι Αρχές.

Σύμφωνα με τη «χαρτογράφηση» της ΕΛ.ΑΣ. πρόκειται για κτήρια που έχουν καταληφθεί από αντιεξουσιαστές, οι οποίοι κατά την περίοδο έξαρσης του προσφυγικού οδήγησαν εκεί πρόσφυγες και μετανάστες.

Από αυτές τις καταλήψεις, η πιο σημαντική είναι στο κέντρο των Εξαρχείων όπου βρίσκονται περίπου 150 άτομα.

Μάλιστα, συντονιστής της φέρεται πως είναι ένας άνδρας από τη Συρία που βρίσκεται πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Ο άνδρας αυτός, που έχει σχέση με ΜΚΟ, φαίνεται πως έχει αναλάβει να οδηγεί στο συγκεκριμένο κτήριο άτομα που έχουν φτάσει πρόσφατα στην Ελλάδα και έχουν υποβάλλει αίτημα ασύλου αλλά παρόλα αυτά δεν βρίσκονται στις επίσημες δομές του κράτους.

Παρόλα αυτά, η «ακτινογραφία» δείχνει πως εκτός από τους μετανάστες στα εν λόγω κτήρια βρίσκονται και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, καθώς και Ευρωπαίοι αντιεξουσιαστές.

Οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. θα συνεχιστούν υπό την «ομπρέλα» των εισαγγελικών Αρχών και για τις δύο κατηγορίες κτηρίων.

Στέλεχος της Κατεχάκη είπε στο CNN Greece:

«Τα Εξάρχεια θα γίνουν μια κανονική γειτονιά. Τέρμα τα ορμητήρια για τις μολότοφ. Όλα θα γίνονται κάτω από την ομπρέλα του νόμου».

Επιχειρησιακά, η ΕΛ.ΑΣ. έχει αποφασίσει να ακολουθήσει συγκεκριμένα βήματα στα Εξάρχεια.

Ξεκινώντας με τις επιχειρήσεις δίωξης ναρκωτικών -κυρίως στην πλατεία Εξαρχείων- και τις καταλήψεις για τις οποίες υπάρχουν εισαγγελικές εντολές, σε κτήρια όπου μένουν αλλοδαποί, θα ακολουθήσουν κτίσματα όπου βρίσκονται αντιεξουσιαστές.

Θωρείται, μάλιστα, βέβαιο πως οι αλλοδαποί που θα φεύγουν από τα υπό κατάληψη κτήρια θα μεταφέρονται σε επίσημες δομές του κράτους μετά από έλεγχο των στοιχείων τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ