ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Μελτέμια στο Αιγαίο 24 από τις 31 ημέρες του Αυγούστου

Καιρός: Μελτέμια στο Αιγαίο 24 από τις 31 ημέρες του Αυγούστου
ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Τα 100 χιλιόμετρα την ώρα έφτασε η ισχυρότερη ριπή του μελτεμιούπου καταγράφηκε την Κυριακή στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), οι ισχυρότερες ριπές σημειώθηκαν στο Πόρτο Τήνου (100 χλμ/ώρα), στην Παξιμάδα Καρύστου (87 χλμ), στον Πλακιά Ρεθύμνου (69 χλμ), και στην Κάρυστο (68 χλμ).

Τον Ιούλιο του 2019 o αριθμός των ημερών με μελτέμι ήταν μόνο 12, ενώ τον Αύγουστο ισχυρό μελτέμι έπνεε στο Αιγαίο τις 24 από τις 31 ημέρες του μήνα, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του ΕΑΑ. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια (2016-2019) τον Αύγουστο καταγράφεται μεγάλος αριθμός ημερών με ισχυρό μελτέμι (24-25 ημέρες).

Συνολικά στο φετινό δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου φυσούσε δυνατό μελτέμι επί 36 μέρες. Στο σύνολο των 62 ημερών της χρονικής περιόδου 1ης Ιουλίου έως 31 Αυγούστου, κατά τα 11 τελευταία έτη ο αριθμός των ημερών με ισχυρούς βόρειους ανέμους κυμαινόταν από 20 ημέρες (το 2014) ως 47 ημέρες (το 2016).

Ο καιρός τη Δευτέρα

Λίγες νεφώσεις, οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν στα ηπειρωτικά, δίνοντας από τις μεσημεριανές ώρες βροχές και καταιγίδες κυρίως σε περιοχές της Δυτικής, Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας, αναμένονται τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα, ιδιαίτερα στα ορεινά, και δεν αποκλείεται σε ορισμένες περιπτώσεις να συνοδεύονται από χαλαζόπτωση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 10 έως 31 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 15 έως 34 βαθμούς, στην Ήπειρο από 16 έως 33 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 15 έως 36, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 18 έως 32 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 έως 35, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 29 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 18 έως 31 βαθμούς, ενώ στις Σποράδες και στις Κυκλάδες οι μέγιστες δεν θα ξεπεράσουν τους 27 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο βόρειοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο βόρειοι έως βορειοδυτικοί με εντάσεις που τοπικά θα φτάνουν τα 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα πυκνότερες κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ και από το απόγευμα βορειοδυτικοί ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Αθήνας από 21 έως 34 βαθμούς, αλλά στα βόρεια οι μέγιστες θα είναι δύο με τρεις βαθμούς χαμηλότερες.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας θα αυξηθούν, με πιθανότητα εκδήλωσης πρόσκαιρων βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τις θερμές ώρες της ημέρας νότιοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 18 έως 30 βαθμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ