ΕΛΛΑΔΑ

Ομιλία Μητσοτάκη: Τα τέσσερα πεδία που υπηρετούν την ανάπτυξη

Ομιλία Μητσοτάκη: Τα τέσσερα πεδία που υπηρετούν την ανάπτυξη
AP

Οι κυβερνητικές δεσμεύσεις που θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες -και όχι στο βάθος της τετραετίας- θα βρίσκονται στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού απόψε το βράδυ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αυτό αναφέρουν πηγές του μεγάρου Μαξίμου που εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο η έκθεση καθίσταται από εδώ και πέρα φόρουμ λογοδοσίας αντί για παροχολογίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ, ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει από τους πολίτες να αξιολογήσουν οι ίδιοι αν εφαρμόστηκαν στην επόμενη ΔΕΘ σε ένα χρόνο από σήμερα όσα θα ανακοινώσει.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στα σημερινά εγκαίνια αναμένεται να αναφερθεί σε τέσσερα πεδία που υπηρετούν την ανάπτυξη:

  1. Φορολογία και φορολογική πολιτική. Στο επίκεντρο των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης βρίσκονται οι μειώσεις των φόρων - ήδη έγιναν νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα (ΕΝΦΙΑ)- με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρεται στη σημασία της ελάφρυνσης των βαρών για τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα ώστε να επέλθει «ανόρθωση της μεσαίας τάξης και στήριξη των πλέον αδύναμων στρωμάτων».
  2. Επενδύσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει για το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων που έχει ήδη επιτευχθεί (Ελληνικό, Cosco, Ελλ. Χρυσός) και «θα αναπτύξει το συγκεκριμένο σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων από το εξωτερικό και τόνωσης των επενδύσεων στο εσωτερικό».
  3. Εργασιακές σχέσεις. Ως κεντρικό στόχο της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός θα προσδιορίσει απόψε την προστασία των εργαζομένων, τη στήριξή της πλήρους απασχόλησης και βέβαια τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.
  4. Ψηφιακό κράτος. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει σχετικά με αυτόν τον πυλώνα ότι "το κράτος παύει να ταλαιπωρεί τους πολίτες και γίνεται σύμμαχος της ανάπτυξης αντί να την εμποδίζει μέσω της γραφειοκρατίας".

Επίσης, ξεχωριστό κεφάλαιο της ομιλίας του πρωθυπουργού θα αποτελέσει η παρουσίαση των έργων που σκοπεύει να υλοποιήσει κυβέρνηση στην Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ