ΕΛΛΑΔΑ

Φουντώνει το «τσουνάμι» της αντίδρασης των αγροτών - Μπλόκα σε όλη τη χώρα

Φουντώνει το «τσουνάμι» της αντίδρασης των αγροτών - Μπλόκα σε όλη τη χώρα
Η κινητοποίηση των αγροτών στον Προμαχώνα Σερρών ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Σε κλοιό μεγάλων κινητοποιήσεων των εισέρχεται από σήμερα η χώρα με τους αγρότες και κτηνοτρόφους σχεδόν σε όλη την Ελλάδα να βρίσκονται στους δρόμους αντιδρώντας στις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στην φορολόγηση και το ασφαλιστικό τους. Τις επόμενες μέρες αναμένεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ ήδη έχουμε και τα πρώτα κλεισίματα δρόμων.

Koμοτηνή: Εγκλωβισμένος από τους αγρότες ήταν για 12 ώρες στο κτίριο της Περιφέρειας ο Β. Αποστόλου

Έκλεισε η Εγνατία Οδός

Στις Σέρρες, με τη φράση «από σήμερα κλείνει η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων επ' αόριστον», ο συντονιστής του μπλόκου Γιάννης Παναγής μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, έδωσε το σύνθημα στους οδηγούς των 750 τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων, που σχηματίζουν ουρά τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων, να εισέλθουν στο οδόστρωμα και στις δύο πλευρές.

Ανοιχτή πάντως παραμένει η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας, οπότε για να αποφευχθεί η όποια ταλαιπωρία συστήνεται στους οδηγούς να κατευθύνονται προς τα εκεί, όπως ανέφερε και ο ίδιος.

map agrotes

Κλειστή η διασταύρωση Κοκκινογείων στη Δράμα

Σε κλείσιμο της διασταύρωσης Κοκκινογείων, προς την Εξοχή, προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Δράμας και της ευρύτερης περιοχής, με τον επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων Χρήστο Γκόντια να δίνει το σήμα στους περισσότερους από 500 οδηγούς τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων.

agrotes

Εκατοντάδες τρακτέρ στα Τέμπη

Περίπου 600 τρακτέρ βρίσκονται αυτή τη στιγμή κατά μήκους της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης στα Τέμπη. Αύριο αναμένεται μάλιστα ενίσχυση του μπλόκου. Νωρίτερα, προκειμένου να διευκολύνει την μετακίνηση των τρακτερ προς το σημείο η αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας είχε προχωρήσει σε κλείσιμου της Εθνικής Οδού για ΙΧ και φορτηγά. Από τις 16:30 το απόγευμα η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

Τις μηχανές τους έσβησαν και εκατοντάδες τρακτέρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, από τα Μάλγαρα, με αποτέλεσμα σχηματιστεί ουρά περίπου έξι χιλιομέτρων. Στο ραντεβού των κινητοποιήσεων που δόθηκε στο κέντρο της συμπρωτεύουσας συμμετείχαν και αγρότες από το Κιλκίς και τις γύρω περιοχές.

Οι αγρότες της Μαγνησίας έδωσαν ραντεβού στον κόμβο Μικροθηβών και τη διασταύρωση του Αλμυρού, ενώ οι ψαράδες της περιοχής έκαναν συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού του Βόλου.

Οι αγρότες της Φθιώτιδας όρισαν το ραντεβού για τον κόμβο της Ανθήλης, ενώ το Κάστρο έγινε το επίκεντρο του αγώνα των αγροτών της Βοιωτίας.

Οι αγρότες της Ημαθίας θα παρέταξαν το στόλο τους στον κόμβο της Κουλούρας και οι αγρότες της Καρδίτσας όρισαν το ραντεβού στη Νίκαια.

Στον «χορό» των κινητοποιήσεων έχουν, ήδη, εισέλθει αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα Γιαννιτσά Πέλλας, στον κόμβο Μαυροβουνίου και τον κόμβο Νισελίου και την Πιερία.

Πορεία με τα τρακτέρ από τα σημεία προσυγκέντρωσης, τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη και την Ανατολή, προς το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, πραγματοποίησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού, με προορισμό την Περιφέρεια Ηπείρου.

Στην Άρτα, αγρότες και κτηνοτρόφοι έκλεισαν την εθνική οδό Άρτας-Αθήνας, στο ύψος του Κομποτίου. Από το πρωί είχαν παρατάξει τρακτέρ, αγροτικά και άλλα γεωργικά μηχανήματα στην εθνική οδό, ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας έκαψαν σανό στον δρόμο και πέταξαν γάλα.

Ξεσηκώνονται οι αγρότες και στην Πελοπόννησο

Στη Λακωνία, παρά την έντονη βροχόπτωση, αγρότες με δύναμη 50 τρακτέρ και αγροτικών αυτοκινήτων έχουν συγκεντρωθεί κι έχουν δημιουργήσει μπλόκο από τις 12.00 σήμερα το μεσημέρι στην εθνική οδό Σπάρτης-Μονεμβασιάς στο ύψος της γεφυροπλάστιγγας

Στην Αργολίδα, οι αγρότες από τα χωριά του αργολικού κάμπου με 15 τρακτέρ και πολλά αγροτικά αυτοκίνητα βγήκαν στο δρόμο με μαύρες σημαίες κι έκαναν μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη του Άργους: Μπήκαν από τη νότια πλευρά της πόλης και κινήθηκαν περιφερειακά, αλλά και στο κέντρο της πόλης, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην εθνική οδό Μυκηνών-Άργους, στην είσοδο του Κουτσοποδίου και στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού, παρατάσσοντας τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα δίπλα στην εθνική οδό.

Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματίσει επίσης για σήμερα και οι αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας.
Όπως είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών της Αχαΐας Νίκος Ζαφειρόπουλος, οι αγρότες θα παρατάξουν τα τρακτέρ στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας. Στην Ηλεία, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Τραγανού Ανδρέας Τσουκαλάς, από νωρίς το πρωί οι αγρότες θα παρατάσσουν τα τρακτέρ σε δύο σημεία της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Μαραθιάς και του Κουρτεσίου.

Επεισόδια στην Κομοτηνή

Επεισόδια σημειώθηκαν στην Κομοτηνή έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, όταν αγρότες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο σημείο επιχείρησαν να μπουν μέσα στο κτίριο προκειμένου να συναντήσουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου.

Ο υπουργός βρίσκεται στην Κομοτηνή για να παρουσιάσει το σχέδιο νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Ο Χρόνος, οι αγρότες εξαγριώθηκαν με την άρνηση του υπουργού να συνομιλήσει με όλους τους συγκεντρωμένους.

Οι αγρότες ζήτησαν αρχικά να μπουν στο κτίριο για να συνομιλήσουν με τον υπουργό και ο αστυνομικός διευθυντής τους εξήγησε ότι θα εισέλθει μόνο αντιπροσωπεία τους, γεγονός που εξαγρίωσε τους συγκεντρωμένους.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα, οι αγρότες ζήτησαν από τον υπουργό να βγει έξω από το κτίριο και να τους μιλήσει. Όταν εκείνος δεν πήγε, οι αγρότες επιχείρησαν να εισέλθουν εντός του κτιρίου. Απωθήθηκαν από μικρή δύναμη της Αστυνομίας που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στην είσοδο.

Οι αγρότες άρχισαν να πετούν καπνογόνα, με αποτέλεσμα να κληθούν διμοιρίες των ΜΑΤ, που έκαναν χρήση χημικών, ενώ σημειώθηκαν και συμπλοκές μεταξύ αγροτών και ΜΑΤ. Οι συγκεντρωμένοι πέταξαν, επίσης, αβγά και καφέδες στους αστυνομικούς.

Μετά από περίπου μισή ώρα έντασης έξω από το κτίριο αγρότες «έσπασαν» την είσοδο της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης και οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και μέσα στο κτίριο, όπως αναφέρει η εφημερίδα Ο Χρόνος.

Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου. Οι αγρότες εξερχόμενοι από τη συνάντηση δήλωσαν ότι ζήτησαν από τον κ. Αποστόλου να αποσυρθεί στο σύνολό του το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση και ότι θα παραμείνουν έξω από τις εισόδους της πρώην νομαρχίας αναμένοντας την έξοδο του υπουργού και των συνεργατών του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ