ΕΛΛΑΔΑ

Frontex: Αύξηση 9% του αριθμού των μεταναστών που έφτασαν στην Ευρώπη το τελευταίο δίμηνο

Frontex: Αύξηση 9% του αριθμού των μεταναστών που έφτασαν στην Ευρώπη το τελευταίο δίμηνο
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Giannis Papanikos

Κατά 9% αυξήθηκε ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που επιχείρησαν να φτάσουν στην Ευρώπη τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, «λόγω των αυξημένων αφίξεων στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου», σύμφωνα με ανακοίνωση της Frontex.

Συνολικά 12.900 άνθρωποι έφτασαν τον Αύγουστο στην Ευρώπη, εκ των οποίων οι 9.300 έφτασαν στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Για την περίοδο Ιανουάριος – Αύγουστος του 2019, η Frontex καταγράφει περίπου 68.700 αφίξεις μεταναστών και παράλληλα μείωση των συνολικών αφίξεων κατά 26%, συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2018.

Ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στα ελληνικά νησιά το φετινό Αύγουστο είναι διπλάσιος συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του περασμένου έτους, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των πλοίων που έφτασαν κυρίως στη Μυτιλήνη.

Σε επίπεδο οχταμήνου, η αύξηση των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν της τάξης του 10% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 38.300 ανθρώπους.

frontex

Αναφορικά με τις χώρες καταγωγής των μετανατών, η Frontex αναφέρει ότι δύο στους πέντε ήταν από το Αφγανιστάν, ενώ επισημαίνεται ότι στα στατιστικά αυτά στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνονται οι αφίξεις στην Κύπρο.

Ενίσχυση της Frontex ζητά ο Κουρτς

Την «σαφή και αποφασιστική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» απέναντι στις απειλές του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα ανοίξει τα σύνορα προς την Ευρώπη για Σύρους πρόσφυγες, ζήτησε την Τρίτη ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ειδικότερα, ζήτησε την άμεση αποστολή επιπλέον προσωπικού της Frontex στα ελληνικά και βουλγαρικά εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί μία κατάσταση όπως το 2015, η διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνει κλειστή».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την Τρίτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο επικεφαλής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ