ΕΛΛΑΔΑ

Χρεοκοπία Thomas Cook: «Τσουνάμι» στον ελληνικό τουρισμό, φόβοι για ζημιές έως και 500 εκατ. ευρώ

Χρεοκοπία Thomas Cook: «Τσουνάμι» στον ελληνικό τουρισμό, φόβοι για ζημιές έως και 500 εκατ. ευρώ
ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Η Thomas Cook αποτελούσε πρωταγωνιστή στην τουριστική αγορά της Ελλάδας και η ανακοίνωση της χρεοκοπίας της αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα για την εγχώρια οικονομία αναμένεται. Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο στην Κρήτη το 70% των τουριστικών επιχειρήσεων έχει συμβόλαια με την εταιρεία.

Η Thomas Cook «έστελνε» στην Ελλάδα περισσότερους από 3.000.000 επισκέπτες. Η εταιρεία είχε το σήμα της σε 48 ξενοδοχεία και από αυτά, τα τέσσερα ήταν ιδιόκτητα. Την ίδια στιγμή, εκτελούσε ένα επενδυτικό πρόγραμμα 150 εκατ. ευρώ, με αγορά, ανακαίνιση και εκμετάλλευση ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η ζημιά για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις από την πτώχευση της Thomas Cook θα κυμανθεί από 250 έως 500 εκατ. ευρώ.

Ο ΣΕΤΕ κάνει λόγο για τεράστιες επιπτώσεις στην ελληνική τουριστική αγορά που κάνουν ήδη την εμφάνισή τους και προτείνει τη λήψη άμεσων μέτρων και στήριξης των επιχειρήσεων από τα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού.

Γιατί οι τράπεζες τράβηξαν την… πρίζα στην Thomas Cook

Οι πρώτες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης

Την άμεση αξιολόγηση της πρόταση διακοπής του τέλους διαμονής στα πληγέντα - από το λουκέτο του βρετανικού διοργανωτή ταξιδίων Thomas Cook -ξενοδοχεία, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, ως μια πρώτη δράση, για το εν λόγω ζήτημα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου και μετά τη σύσκεψη που έγινε χθες, παρουσία και του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, οι αρμόδιες Αρχές αναμένουν την πλήρη εικόνα προτού ληφθεί κάθε απόφαση. Κατά συνέπεια θα υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση αν θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στην αναστολή της καταβολής του τέλους διαμονής. Αυτό, όπως τονίζεται, θα αφορά συγκεκριμένα ξενοδοχεία και θα έχει συγκεκριμένη χρονική ισχύ, αν τελικά επικυρωθεί.

Σαφή εικόνα θα προκύψει, όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου, από τα στοιχεία που θα αποστείλουν στο υπουργείο οι ξενοδόχοι, κάτι που ακόμα δεν έχει συμβεί.

Αν τα δεδομένα, ωστόσο, το επιτρέψουν θα ανακοινωθούν και παρεμβάσεις και σε θέματα καταβολής ΦΠΑ, των εν λόγω επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού, οι τουρίστες που ήρθαν στην Ελλάδα το διάστημα αυτό, μέσω της Thomas Cook ανέρχονται σε 50.000.

Τέλος, τονίζεται ότι το υπουργείο Τουρισμού πριν την ανακοίνωση του βρετανικού διοργανωτή ταξιδίων προχώρησε ήδη στη διακοπή προγράμματος συνδιαφήμισης που έτρεχε από την αρχή του έτους ύψους 1,4 εκατ. ευρώ. Με την κίνηση αυτή, το υπουργείο περιέσωσε 1,1 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ