ΕΛΛΑΔΑ

Εξαρθρώθηκε «ροζ» κύκλωμα από την ΕΛ.ΑΣ: Απελευθερώθηκαν έξι γυναίκες από τη Μολδαβία

Εξαρθρώθηκε «ροζ» κύκλωμα από την ΕΛ.ΑΣ: Απελευθερώθηκαν έξι γυναίκες από τη Μολδαβία
ΙΝΤΙΜΕ/ ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Κύκλωμα σωματεμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών και ανήλικων κοριτσιών, που δραστηριοποιείτο τουλάχιστον από το 2015, εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Οι γυναίκες κρατούνταν με τη βία, τις οποίες εκβίαζαν με διάφορες μεθόδους, σε έξι διαμερίσματα που νοίκιαζε η εγκληματική οργάνωση στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη συνολικά 15 ατόμων, 12 εκ των οποίων είναι αλλοδαποί, και τρεις Έλληνες, ενώ παράλληλα απελευθερώθηκαν έξι γυναίκες με καταγωγή από τη Μολδαβία -θύματα εμπορίας ανθρώπων- στις οποίες παρέχεται αρωγή και προστασία.

Η πολυμελής εγκληματική οργάνωση εντόπιζε γυναίκες από χώρες του εξωτερικού που βρίσκονταν σε ευάλωτη οικονομική και κοινωνική θέση και στη συνέχεια αφού τις μετέφεραν στην Ελλάδα και τις εγκαθιστούσαν σε διάφορες οικίες της περιοχής των Αθηνών, τις εξανάγκαζαν, με τη χρήση διαφόρων μέσων, να πραγματοποιούν ερωτικά ραντεβού με «πελάτες» στους οίκους ανοχής που κατείχαν.

Ειδικότερα, προσέγγιζαν πιθανά θύματα που βρίσκονταν σε αδύναμη θέση και με ψευδείς υποσχέσεις, αποσπούσαν τη συναίνεσή τους προκειμένου να μεταβούν στην Ελλάδα, με την πρόφαση της νόμιμης εργασίας.

Με την άφιξη τους στη χώρα μας, ανακοίνωναν στα θύματα ότι θα εργάζονται για λογαριασμό τους σε οίκους ανοχής.

Οι δράστες προσπαθούσαν να διατηρούν τον έλεγχο επί των θυμάτων με απειλές, με περιορισμό της ελευθερίας των κινήσεων τους καθώς και με αφαίρεση των μέσων επικοινωνίας και των ταξιδιωτικών τους εγγράφων.

Τέλος, δημιουργούσαν «δεσμούς χρέους» με τα θύματα trafficking, καθώς προφασίζονταν την ύπαρξη υποτιθέμενου υπέρογκου χρέους, που είχε δημιουργηθεί από την κάλυψη των εξόδων μεταφοράς και διαμονής των αλλοδαπών γυναικών από τη χώρα προέλευσής τους στη χώρα μας, συνέπεια του οποίου ήταν να λαμβάνουν πενιχρές απολαβές.

Με τον τρόπο αυτό περιοριζόταν η ελευθερία των κινήσεων των θυμάτων και ελαχιστοποιούνταν ο κίνδυνος διαφυγής τους. Η εγκληματική οργάνωση είχε διαρκή δράση, ενώ τα μέλη της είχαν διακριτούς ρόλους .

Ενδεικτικό του τρόπου εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων γυναικών αποτελεί το γεγονός, ότι πολλές φορές εξαναγκάζονταν να εκδίδονται για περίπου 14 ώρες και να συνευρίσκονται ερωτικά με δεκάδες πελάτες ημερησίως, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα υγείας σε αυτές.

Σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Ιωάννας Ροτζιώκου, στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή πληροφοριών με τις αστυνομικές αρχές της Μολδαβίας, οι οποίες συνέβαλαν τόσο στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, όσο και στη σύλληψη έτερου αλλοδαπού στην προαναφερόμενη χώρα, για στρατολόγηση των θυμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ