ΕΛΛΑΔΑ

«Με κρατούσαν για 5 μέρες σε ένα υπόγειο»: Τι λέει ο Λιβανέζος δημοσιογράφος - «αεροπειρατής»

«Με κρατούσαν για 5 μέρες σε ένα υπόγειο»: Τι λέει ο Λιβανέζος δημοσιογράφος - «αεροπειρατής»
OPEN TV/Screen grab

Γνωστός Λιβανέζος δημοσιογράφος αποδείχτηκε ο «αεροπειρατής» της TWA που συνέλαβε η Ελληνική Αστυνομία το Σάββατο στη Μύκονο. 

Ο Μοχάμεντ Σαλέχ, συνελήφθη στη Μύκονο ως καταζητούμενος τρομοκράτης και πέρασε μια απίστευτη περιπέτεια, έως ότου διαπιστωθεί πως δεν ήταν αυτός που νόμιζαν οι αστυνομικοί και να αφεθεί ελεύθερος.

Μιλώντας στο OPEN δηλώνει ανακουφισμένος που αποδείχτηκε η αλήθεια: «Είμαι τώρα πολύ ευχαριστημένος. Θέλω να επιστρέψω στο Λίβανο. Είμαι καλά».

Λίγο πριν πάρει το πλοίο για να φύγει από τη Σύρο, όπου κρατείτο δήλωσε: «Δεν ήξερα γιατί με κρατάνε. Πέρασα δύσκολα ψυχολογικά. Με κρατούσαν σε ένα υπόγειο. Η γυναίκα και τα παιδιά μου κατέρρευσαν. Στη Μύκονο μου έκαναν ανάκριση για οκτώ ώρες. Τους έλεγα ότι είμαι 40 χρόνια δημοσιογράφος. Με ξέρουν στη Βηρυτό πολιτικοί και αξιωματούχοι».

Βγαίνοντας από το πλοίο στον Πειραιά το απόγευμα της Τρίτης είπε με απορία:

«Είναι δυνατόν η Ελλάδα που είναι χώρα της δημοκρατίας να κάνει αυτό το πράγμα. Με κρατούσαν πέντε ημέρες και μετά… συγγνώμη».

Αύριο, Τετάρτη αναμένεται να ταξιδέψει για τη Βηρυτό.

Σοκαρισμένη ήταν και η σύζυγός του που προσπαθούσε να συνέλθει απ’ όλα αυτά που έζησε. «Τη δεύτερη ημέρα που ήμασταν στην Ελλάδα, τον συνέλαβαν. Του πήραν την ταυτότητα και του έκαναν διάφορες ερωτήσεις. Δεν ξέραμε τι θα γίνει. Του πήραν το κινητό τηλέφωνο και δεν είχαμε καμία επικοινωνία μαζί του».

Ο Μοχάμεντ Σάλεχ πριν αφεθεί ελεύθερος είχε δώσει συνέντευξη σε μέσα της πατρίδας του προσπαθώντας να υπερασπιστεί την αθωότητά του. «Όλος ο κόσμος να γνωρίζει ότι είμαι αθώος. Δεν έχω σχέση με τα πράγματα που λένε. Έχω κουραστεί πολύ και αισθάνομαι κουρασμένος και λυπημένος».

Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με την αστυνομία, την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019, ο 65χρονος Λιβανέζος αφίχθη με κρουαζιερόπλοιο στη Μύκονο και κατά τη διάρκεια διαβατηριακού ελέγχου βρέθηκαν καταχωρημένα στοιχεία ταυτότητας του στο ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών SCHENGEN, καθόσον εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης γερμανικών δικαστικών Αρχών για υπόθεση τρομοκρατίας.

Η υπόθεση αφορούσε αεροπειρατεία και ανθρωποκτονία το έτος 1985 και ομηρία το έτος 1987. Άμεσα ο άνδρας προσάγεται στο αστυνομικό τμήμα Μυκόνου. Την ίδια ημέρα κιόλας ξεκινάει αλληλογραφία των ελληνικών και των γερμανικών αρχών για την ταυτοποίηση του ατόμου αλλά δεν κατέστη δυνατή καθώς οι γερμανικές Αρχές δεν κατείχαν υλικό σήμανσης, ενώ η φωτογραφία που απέστειλαν δεν ήταν συγκρίσιμη, με αυτή του διαβατηρίου του αλλοδαπού.

Την ίδια ημέρα και παρά το γεγονός πως δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί ο άνδρας, ο αντιεισαγγελέας Σύρου ζητά τη σύλληψή του. Για το γεγονός ενημερώνεται ο αστυνομικός σύνδεσμος της Γερμανίας στην Ελλάδα όπου και αυτός διαπιστώνει έλλειψη στοιχείων.

Τότε ξεκινά το δεύτερο μέρος της έρευνας. Την Κυριακή 22-09-2019, αραβόφωνο κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, με βάση το ερωτηματολόγιο αυτό πραγματοποίησε διερευνητική συνέντευξη του αλλοδαπού, στο Αστυνομικό Τμήμα Σύρου, από την οποία δεν προέκυψε ταύτιση του γενεαλογικού του δέντρου, με αυτό του αναζητούμενου προσώπου.

Ταυτόχρονα, στον Γερμανό αστυνομικό σύνδεσμο χορηγήθηκαν αποτυπώματα και αντίγραφο του ταξιδιωτικού εγγράφου του αλλοδαπού, προκειμένου να αποσταλούν στις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές Αρχές της Γερμανίας. Το πρωί της Δευτέρας του χορηγήθηκαν επιπλέον η βίζα και τα εισιτήρια της κρουαζιέρας, τα οποία ζητήθηκαν από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές της Γερμανίας για τη μόρφωση σαφούς και πλήρους εικόνας.

Παράλληλα, τόσο οι γερμανικές Αρχές όσο και ο Αντεισαγγελέας Εφετών Αιγαίου ενημερώθηκαν άμεσα εγγράφως, τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 21-09-2019, για το περιεχόμενο εγγράφου της ελληνικής Πρεσβείας στον Λίβανο, σύμφωνα με το οποίο Λιβανέζος αξιωματούχος ενημέρωνε ότι ο συγκεκριμένος αλλοδαπός τυγχάνει έγκριτος δημοσιογράφος στον Λίβανο και προφανώς ενεπλάκη στην υπόθεση λόγω συνωνυμίας. Ο Αντεισαγγελέας Εφετών Αιγαίου, υπόψη του οποίου τέθηκαν όλες οι παραπάνω νεότερες πληροφορίες, παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών, την 2 Οκτωβρίου 2019.

Τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας ενημερώθηκαν από τις γερμανικές Αρχές ότι η αρμόδια γερμανική εισαγγελική Αρχή δεν θα αιτηθεί την έκδοση του αλλοδαπού, καθώς δεν είναι δυνατή η ταυτοποίησή του και δύναται να αφεθεί ελεύθερος. Για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκε άμεσα η Εισαγγελία Εφετών Αιγαίου, η οποία παρήγγειλε την παύση της κράτησής του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ