ΕΛΛΑΔΑ

Ναυάγιο Οινούσσες: «Τα παιδιά μου είχαν την ίδια τύχη με τον μικρό Αϊλάν»

Ναυάγιο Οινούσσες: «Τα παιδιά μου είχαν την ίδια τύχη με τον μικρό Αϊλάν»
INTIME / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Φατμά και Νασίρ Ισίκ. Ένα ζευγάρι Τούρκων δικαστών που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα τους, για να γλιτώσει από τις διώξεις του καθεστώτος Ερντογάν, συγκλονίζει με τη μαρτυρία του για το ναυάγιο που είχε σημειωθεί στις Οινούσσες στις 27 Σεπτεμβρίου. Εκεί, στα ανοιχτά του νησιού, το ανδρόγυνο έχασε τα δυο του παιδιά. Πνίγηκαν, όταν η βάρκα στην οποία επέβαιναν, ανετράπη.

«Ο γιος μου με ρωτούσε "πού πάμε;". Του απάντησα "στον παράδεισο". Ήταν πολύ τρομακτικό. Η θάλασσα ήταν πολύ σκοτεινή. Τα παιδιά μας έφυγαν από τα χέρια μας και πέθαναν», λέει η Φατμά.

Και προσθέτει: «Δεν μπορούσαμε να ζήσουμε, να βρούμε δουλειά. Φοβόμασταν μη συλληφθούμε, γι' αυτό κάναμε το ταξίδι. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σκεφτόμουν τον Αϊλάν. Φοβόμουν μην πάθουν το ίδιο και τα δικά μας παιδιά. Τελικά, είχαν την ίδια τύχη. Εύχομαι να μην πεθάνουν άλλα παιδιά»

Ο σύζυγός της, ο Νασίρ, μιλά για τις συγκλονιστικές στιγμές που ακολούθησαν, όταν η λέμβος τους ανατράπηκε στ’ ανοιχτά των Οινουσσών: «Τα παιδιά δεν ήταν πουθενά, κολύμπησα μια - δυο φορές γύρω από τη βάρκα. Δεν ήταν πουθενά. Πιαστήκαμε από τη βάρκα, ήμασταν σε κατάσταση σοκ».

Το ζευγάρι των δικαστών βρέθηκε αντιμέτωπο με το «κυνήγι μαγισσών» που είχε εξαπολύσει το καθεστώς Ερντογάν, αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στηνΤουρκία, στις 15 Ιουλίου 2016.

Οι τουρκικές Αρχές είχαν συλλάβει τρεις φορές τη Φατμά. Η ίδια καταδικάστηκε σε επταετή κάθειρξη και αναγκάστηκε να περάσει μία από τις εγκυμοσύνες της μέσα στη φυλακή.

Υπολογίζεται ότι κατά το διάστημα 2016-2018 τουλάχιστον 4.500 δικαστές τέθηκαν σε αργία ή φυλακίστηκαν.

Η οικογένεια Ισίκ είχε ως μόνη λύση σωτηρίας το δρόμο της προσφυγιάς. Το τίμημα, ωστόσο, που κλήθηκε να πληρώσει ήταν εξαιρετικά βαρύ.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ