ΕΛΛΑΔΑ

Γρίπη: Οι κίνδυνοι για έγκυες και ευπαθείς ομάδες – Εμβολιασμό συστήνουν οι ειδικοί

Γρίπη: Οι κίνδυνοι για έγκυες και ευπαθείς ομάδες – Εμβολιασμό συστήνουν οι ειδικοί
INTIME NEWS

Οι εκτιμήσεις για τη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης την περίοδο 2019-2020, καθώς και τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό παρουσιάστηκαν στην ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, την Τρίτη (15/10/2019).

Την ανάγκη θωράκισης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού απέναντι στη γρίπη, ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος στους επαγγελματίες υγείας και τις έγκυες, τόνισαν στις ομιλίες τους ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος- Κακολύρης, Διευθυντής Παθολογικής - Λοιμωξιολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ομ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, κατά την περσινή περίοδο (2018-2019) 374 ασθενείς νοσηλεύθηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και καταγράφηκαν 154 θάνατοι. Μόνο οι 26 ασθενείς (19,4%) από τους 154 που κατέληξαν, είχαν εμβολιαστεί έναντι της εποχικής γρίπης, παρά το γεγονός ότι το 87% ανήκε σε ομάδες για τις οποίες συνιστάται κατά προτεραιότητα ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Με βάση την εκτίμηση ότι αντιστοιχούν 9,8 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού, στη χώρα μας θα μπορούσαν να αποδοθούν στον ιό της γρίπης 1.071 θάνατοι, κατά την περσινή περίοδο.

Γρίπη και κύηση

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων αποτελεί τον κύριο τρόπο πρόληψης της νόσου, φαίνεται ότι μικρό ποσοστό εφαρμόζει τις συστάσεις. «Οι λόγοι που δεν υπάρχει ικανοποιητική συμμόρφωση είναι πολλοί, αλλά θα πρέπει να αναφέρουμε κυρίως την εσφαλμένη αντίληψη ότι η γρίπη δεν είναι επικίνδυνη νόσος, τον φόβο για την ασφάλεια του εμβολίου και την αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητάς του. Η αποτύπωση των κινδύνων από τη νόσηση με γρίπη έχει διευρύνει τις συστάσεις εμβολιασμού, με παράδειγμα τις έγκυες για τις οποίες το εμβόλιο συστήνεται πλέον καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης, λοχείας και κατά τον θηλασμό. Ο εμβολιασμός μειώνει κινδύνους που αφορούν στην έγκυο αλλά και στο κύημα. Στη χώρα μας υπάρχει ακόμη δισταγμός για τον εμβολιασμό των εγκύων ενώ φαίνεται ότι υιοθετείται σε μεγαλύτερο ποσοστό ο εμβολιασμός των ατόμων που αποτελούν το στενό περιβάλλον βρεφών, ηλικίας κάτω των 6 μηνών ή ατόμων με χρόνιο πρόβλημα και ανοσοκαταστολή» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι κατά την κύηση αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών από τη γρίπη. Ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο έχουν οι έγκυες με υποκείμενο καρδιοαναπνευστικό πρόβλημα, ιδίως άσθμα. Η νόσηση από γρίπη κατά την εγκυμοσύνη συσχετίζεται με εμβρυικό θάνατο, πρόωρη έναρξη τοκετού, μειωμένο βάρος γέννησης και αύξηση των μικρών για την ηλικία κύησης νεογνών. Επίσης, η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι δεν διαπιστώθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες (αποβολές ή θνησιγενή νεογνά) με τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Η αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου φτάνει το 70%, εφόσον τελικά οι ιοί που θα κυκλοφορήσουν είναι ταυτόσημοι με τα αντιγόνα του εμβολίου. Επίσης, είναι καλά ανεκτό, πρόσθεσε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής.

Αποτελεσματικότητα σε ευπαθείς ομάδες

Από την πλευρά του, ο κ. Γαργαλιάνος - Κακολύρης επεσήμανε ότι τα δεδομένα της τρέχουσας περιόδου (2019) από το νότιο ημισφαίριο και συγκεκριμένα την Αυστραλία, δείχνουν ότι η φετινή εξέλιξη της δραστηριότητας του ιού στη δική μας περιοχή θα είναι μέτριας βαρύτητας. «Τονίζεται βέβαια ότι και οι προβλέψεις δεν είναι απολύτως ασφαλείς και ότι οι ευπαθείς ομάδες συνεχίζουν να παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσου και θνησιμότητας» τόνισε.

Αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου σε ευπαθείς ομάδες, τόνισε:

  • μειώνει κατά 56% τις επιπλοκές, 79% τις νοσηλείες και 58% τους θανάτους λόγω γρίπης σε διαβητικούς ασθενείς,
  • μειώνει κατά 67% το έμφραγμα του μυοκαρδίου, 54% το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, 75% το θάνατο από καρδιολογικό αίτιο και 56% τα οξέα καρδιακά συμβάματα σε καρδιολογικούς ασθενείς,
  • μειώνει κατά 22-41% τις παιδιατρικές κρίσεις άσθματος, 52% τις νοσηλείες ηλικιωμένων λόγω γρίπης και 70% τους θανάτους ηλικιωμένων σε ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης έστειλε το μήνυμα του εμβολιασμού κάνοντας και ο ίδιος το αντιγριπικό εμβόλιο, μετά το πέρας της εκδήλωσης που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον εκπρόσωποι Επαγγελματικών Ενώσεων και Συλλόγων Ασθενών, διοικητές νοσοκομείων και πολλοί γιατροί μέλη του Συλλόγου. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε το μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ Τάσος Χατζής, Παιδίατρος – Εντατικολόγος ενώ παρέστησαν τα μέλη του ΔΣ, Φ. Πατσουράκος Α’ Αντιπρόεδρος, Σ. Τσούκαλος Γ. Γραμματέας ,Γ. Μαρίνος Ταμίας, Α. Φουστάνος, Ι. Κεχρής, Σ. Προβατάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ