ΕΛΛΑΔΑ

Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους
Eurokinissi/Βασίλης Βερβερίδης

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες κλείνοντας για δύο ώρες, πρωί - βράδυ, τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της χώρας καθώς επίσης και τα τελωνεία Προμαχώνα, Δοϊράνης, Ευζώνων και Κρυσταλλοπηγής.

Το απεργιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει δίωρους αποκλεισμούς το πρωί (12:00-14:00) και το βράδυ (19:00-20:00), με «μπλοκάρισμα» και των συνόρων της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Αλβανία.

Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 1.600 τρακτέρ.

Υπό κατάληψη βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα, η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Ήδη έχουν παραταχθεί 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά.

Περισσότερα από 600 τρακτέρ σε τρία μπλόκα έχουν παραταχθεί στο Νομό Δράμας.

trakter

Πηγή: Eurokinissi/Βασίλης Βερβερίδης

Συγκεκριμένα αναμένεται κλείνουν οι δρόμοι προς το τελωνείο Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, προς το τελωνείο της Εξοχής και στα Μάρμαρα του Σκαρή.

Στον νομό του Κιλκίς, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου.

Στον Νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, με περισσότερα από 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη.
Στο νομό Πέλλας έχουν στηθεί τρία μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας 700 τρακτέρ.

Τα μπλόκα έχουν στηθεί στον κόμβο Μελισσίου, στον περιφερειακό δρόμο Γιαννιτσά -Έδεσσα, στον κόμβο Μανδάλου και λίγο πριν από τη γέφυρα στα Σέρβικα, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Γιαννιτσών-Έδεσσας.

Στην είσοδο στη Χαλκηδόνα είναι παρατεταγμένα περισσότερα από 600 τρακτέρ και προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς (12:00-14:00) και το απόγευμα από τις 19:30 και για μία ώρα.

Στον νομό Θεσσαλονίκης περισσότερα από 600 τρακτέρ έχουν παραταχθεί στο Δερβένι και στα Βασιλικά ανατολικής Θεσσαλονίκης.

trakter1

Εurokinissi/Βασίλης Βερβερίδης

Στον Νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια. Στα διόδια των Μαλγάρων έχουν παραταχθεί περισσότερα από 800 τρακτέρ.

Στον κόμβο Νησελίου στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας,το μπλόκο αριθμεί πάνω από 600 τρακτέρ.

Κλείνουν τα Τέμπη

Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα Τέμπη από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι και το απόγευμα από τια 7 μέχρι τις 9 καθώς οι αγρότες του εκεί μπλόκου συνεχίζουν το πρόγραμμα αποκλεισμών που συμφωνήθηκε κατά την συνάντηση των μπλόκων που έγινε το Σάββατο την Κοιλάδα.

Βόλος

Τη διαφωνία τους για το ασφαλιστικό εκφράζουν και οι αγρότες του Βόλου ενιχύοντας το μπλόκο στις Μικροθήβες με επιπλέον 150 τρακτέρ.

Στο μπλόκο των Μικροθηβών, οι αγρότες με περισσότερα από 650 τρακτέρ, κρατούν κλειστή την αερογέφυρα. Επιπλέον θα κλείσουν και σήμερα τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης δύο φορές μεταξύ 12:00 και 14:00 και 19:00 με 21:00.

xalkidiki

Πηγή: Βασίλης Βερβερίδης

Η κυκλοφορία των αυτοκίνητων στην Μαγνησία γίνεται από παρακάμψεις στις Μικροθήβες ή μέσω Βόλου για μεγάλα οχήματα. Παράκαμψη θα συναντήσουν οι οδηγοί και στο Βελεστίνο, όπου τα οχήματα οδηγούνται υποχρεωτικά στην παλαια εθνική οδό Βόλου-Λάρισας.

Αντιδράσεις και στα Τρίκαλα

Αγρότες από χωριά του νομού Τρικάλων, αναμένεται αύριο να ενισχύσουν το μπλόκο της Νίκαιας.

Ζάκυνθος

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν από αύριο Τρίτη οι αγρότες της Ζακύνθου, οι οποίοι θα κατέβουν με τρακτέρ στη περιοχή της Λούμπας για να εκφραστεί αντίδρασή τους στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 9.30 το πρωί και ακολούθως τα τρακτέρ θα κατέβουν στο λιμάνι.

Χανιά

Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους για το ασφαλιστικό αγρότες και κτηνοτρόφοι, μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων. Τα μέλη της Ομοσπονδίας ανακοίνωσαν τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στην πλατεία της δημοτικής αγοράς της πόλης, την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, στις 11:00. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούν με τα αγροτικά οχήματά τους σε σημείο, το οποίο θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, όπου και θα παραμείνουν στήνοντας μπλόκο.

Αιτωλοακαρνανία

Αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν κλείσει σε δύο διαφορετικά σημεία την εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στη γέφυρα του Ευήνου και στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου. Επίσης, άλλοι αγρότες έχουν κλείσει τον δρόμο που συνδέει τη Βόνιτσα με τη Λευκάδα, στο ύψος του Αγίου Αθανασίου, καθώς και τον δρόμο που συνδέει τη Βόνιτσα με τον Αστακό.

Ηλεία

Στην Ηλεία, αγρότες έχουν κλείσει στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στο ύψος του κόμβου Κουρτεσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποκλεισμοί αναμένεται να διαρκέσουν για περίπου δύο ώρες, ωστόσο, οι αγρότες αναμένεται να λάβουν νέες αποφάσεις. Σε ό,τι αφορά τα άλλα δύο μπλόκα που υπάρχουν στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στους κόμβους Μαραθιάς και Κάτω Αχαϊας, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ