ΕΛΛΑΔΑ

Αγκάθι με επιπτώσεις τα κόκκινα δάνεια

Αγκάθι με επιπτώσεις τα κόκκινα δάνεια
Γενική άποψη κατοικιών EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε κορυφαίο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του έχει αναδειχθεί η μάχη για τα κόκκινα δάνεια. 

Όπως επιβεβαιώνει με αποκλειστική του δήλωση στο CNN Greece ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης το ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων είναι εμβληματικό για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει:

Στόχος μας είναι να επιτύχουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως είναι κοινωνικά και οικονομικά αναγκαίο σήμερα. Δεν προτιθέμεθα να κάνουμε υποχωρήσεις επιτρέποντας κατασχέσεις και πλειστηριασμούς

Πράγματι, η οδηγία του Μεγάρου Μαξίμου προς το οικονομικό επιτελείο είναι να μην γίνουν παραχωρήσεις στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους δανειολήπτες αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις δόσεις τους.

Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές έχει παγώσει και η ελληνική πλευρά περιμένει απαντήσεις και αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των θεσμών για τις προτάσεις που έχει καταθέσει και οι οποίες αρχικώς απορρίφθηκαν από το κουαρτέτο.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα βρεθεί μία δίκαιη κοινωνικά λύση για το επίμαχο ζήτημα που κυριαρχεί στην ατζέντα της πολιτικής του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει πει στους συνεργάτες του ότι "η κυβέρνηση οφείλει να δώσει έναν αγώνα -όλα για όλα- με επίκεντρο την προστασία των δανειοληπτών χωρίς να κάνει εκπτώσεις σ΄ ένα ζήτημα που απασχολεί κάθε μέσο ελληνικό νοικοκυριό" και μάλιστα την ώρα που ακόμη και η προηγούμενη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου μερίμνησε για το πάγωμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας,δίνοντας μία μορφή προστασίας.

Ουσιαστικά στο Μαξίμου ανησυχούν πως με τον πρώτο πλειστηριασμό η κυβέρνηση θα υποστεί ανεπανόρθωτη πολιτική βλάβη, ενδεχομένως και μη αναστρέψιμη.

Ήδη έχουν γίνει συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εκτός κουαρτέτου για το θέμα της αντιμετώπισης των κόκκινων στεγαστικών δανείων κάτι που φάνηκε άλλωστε ήδη από την περασμένη Παρασκευη όταν ο Φρανσουά Ολάντ ενσωμάτωσε στις κοινές του δηλώςεις με τον πρωθυπουργό το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια σχολιάζοντας ότι πρέπει να υπάρξει προςταςία από τις κατασχέσεις .

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να διευρύνει τους όρους για ένταξη στον περίφημο Νόμο Κατσελη.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς προς το κουαρτέτο αφορά το 72% των νοικοκυριών δηλαδή προςτατεύει σχεδόν όλα τα μεςαία ειςοδήματα που επλήγησαν από την κρίση και βρίσκονται σε αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά τους.

Στο τραπέζι παραμένουν το όριο των 300.000 ευρώ για την αντικειμενική αξία του ακινήτου, το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα στις 35.000 ευρώ καθώς και το κριτήριο που θέλει το συνολικό χρέος του οφειλέτη να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Ωστόσο, οι δανειστές απορρίπτουν αυτήν την πρόταση θεωρώντας ότι θα επωφεληθούν οι επιτήδειοι, δηλαδή όσοι μπορούν αποδεδειγμένα να πληρώσουν αλλά εκμεταλλεύονται την προστασία που τούς παρέχει το κράτος.

Με βάση την δική τους πρόταση, χρήση του νόμου Κατσέλη μπορεί να κάνει μόλις το 20% των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια, κάτι που σημαίνει ότι για μία ακόμη φορά το μεσαίο νοικοκυριό θα μείνει ακάλυπτο και χωρίς νομική προστασία.

Το οικονομικό επιτελείο εξηγεί στους εκπροσώπους των δανειστών ότι όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν εφόσον δημιουργηθεί ο δημόσιος φορέας που θα καταγράφει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων ενός εκάστου δανειολήπτη κι εκ των πραγμάτων ουδείς θα μπορεί να εκμεταλλευθεί την νομοθεσία να μην αποπληρώνει τις οφειλές του προς τις τράπεζες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ