ΕΛΛΑΔΑ

«Χτύπημα» σε αστυνομικό στόχο ετοίμαζε η Επαναστατική Αυτοάμυνα

«Χτύπημα» σε αστυνομικό στόχο ετοίμαζε η Επαναστατική Αυτοάμυνα

Μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα σε αστυνομικό στόχο ετοίμαζε η «Επαναστατική Αυτοάμυνα».

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» θα αναβάθμιζε τα χτυπήματά της και εκτός από το καλάσνικοφ, που είναι το όπλο – ταυτότητα της οργάνωσης, θα χτυπούσε και με εκρηκτικό μηχανισμό.

Αυτό που έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός ότι ενώ η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» χτυπά πάντα με καλάσνικοφ, στη γιάφκα της βρέθηκαν και υλικά παρασκευής βομβών.

Την ίδια ώρα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, στικάκια και κινητά τηλέφωνα γίνονται φύλλο και φτερό.

Μάλιστα, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι μέσα στο σκληρό δίσκο που βρέθηκε στη γιάφκα υπάρχει και προκήρυξη.

Εντύπωση προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι μέσα στη γιάφκα εντοπίστηκαν φάρος περιπολικού, πλαστές πινακίδες και αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Η γιάφκα της Κυψέλης

Το απόγευμα του Σαββάτου, οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής βρήκαν και την πρώτη γιάφκα της οργάνωσης στην περιοχή της Κυψέλης.

Πρόκειται για το διαμέρισμα όπου η οργάνωση είχε όλο της τον οπλισμό, πριν οι τρομοκράτες «μετακομίσουν» και μεταφέρουν όλα τα όπλα στη γιάφκα στο Χολαργό.

72275775 957117527997250 1103969528951341056 n copy


Πηγή: Φωτογραφία έξω από τη γιάφκα στην Κυψέλη

Το διαμέρισμα της Κυψέλης έχει καθαριστεί με χλωρίνη ώστε να εξαφανιστούν τα ίχνη και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες είχε νοικιαστεί από τον άνδρα που αναζητείται – γνωστό και ως διαχειριστή των καταλήψεων των Εξαρχείων.

Το χρονικό της επιχείρησης

Η αντιτρομοκρατική προχώρησε σε τρεις συλλήψεις κατά τη διάρκεια της εκτεταμένης επιχείρησης για την εξάρθρωση της οργάνωσης.

Πρόκειται για δύο άνδρες -ηλικίας 41 και 45 ετών- που σύμφωνα με την αστυνομία κατηγορούνται για τρομοκρατικές πράξεις, κατοχή εκρηκτικών, παράβαση του νόμου περί όπλων αλλά και πλαστογραφία και μια 39χρονη γυναίκα που κατηγορείται για παράβαση του νόμου περί όπλων. Και οι τρεις οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα.

Την ίδια ώρα, διενεργήθηκαν 13 κατ’ οίκον έρευνες ενώ έχουν προσαχθεί και 15 άτομα.

Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής εντόπισαν και κατάσχεσαν, μάλιστα, και σημαντικό αριθμό όπλων αλλά και εκρηκτικές ύλες.

Πιο συγκεκριμένα εντοπίστηκαν:

1. Πέντε (5) πολεμικά τυφέκια τύπου καλάσνικοφ
2. Ένα (1) υποπολυβόλο
3. Δύο (2) τεμάχια ζελατινοδυναμίτιδα
4. Δύο (2) πυροβόλα πιστόλια
5. Τέσσερις (4) χειροβομβίδες δακρυγόνου CS
6. Έξι (6) κοινοί πυροκροτητές
7. Εννέα (9) ηλεκτρικοί πυροκροτητές
8. Δύο (2) αυτοσχέδιοι ηλεκτρικοί πυροκροτητές
9. Ένα (1) τεμάχιο εκρηκτικής ύλης (πιθανόν TNT)
10. Δύο (2) φυσίγγια εκρηκτικής ύλης, πιθανόν ζελατινοδυναμίτιδα
11. Τρεις (3) πυροδοτικοί μηχανισμοί χειροβομβίδας
12. Τρία (3) σώματα χειροβομβίδας

Οι Αρχές αναζητούν και γνωστό αντιεξουσιαστή ο οποίος ήταν ο βασικός διαχειριστής της κατάληψης στα Εξάρχεια Gare, στην οποία είχε κάνει δύο φορές επιχείρηση ανακατάληψης η ΕΛ.ΑΣ.

Τι έδειξε η βαλλιστική εξέταση

Η βαλλιστική εξέταση έχει ήδη επιβεβαιώσει πως ένα από τα όπλα που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν νωρίτερα σήμερα – ένα καλάσνικοφ- έχει χρησιμοποιηθεί από την οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα» σε όλες τις ενέργειές της.

Πιο συγκεκριμένα, το όπλο είχε χρησιμοποιηθεί:

1. Ρίψη πυροβολισμών, την 25-05-2014 (ημέρα διεξαγωγής των Ευρωεκλογών), εναντίον των κεντρικών Γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Αθήνα

2. Ρίψη πυροβολισμών, την 31-07-2016, εναντίον της Πρεσβείας του Μεξικό στην Αθήνα

3. Ρίψη πυροβολισμών, την 10-01-2017, εναντίον Διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΜΑΤ), που είχε διατεθεί στη φύλαξη των Κεντρικών Γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Αθήνα, κατά την οποία επήλθε τραυματισμός αστυνομικού.

4. Ρίψη πυροβολισμών, την 06-11-2017, εναντίον Διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΜΑΤ), που είχε διατεθεί στη φύλαξη των Κεντρικών Γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη και για την ρίψη χειροβομβίδας, την 10-11-2016, εναντίον της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Αθήνα, επίθεση κατά την οποία επίσης είχε επέλθει τραυματισμός αστυνομικού.

Πώς οδηγήθηκε στα «ίχνη» τους η ΕΛ.ΑΣ.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, μετά από συστηματική έρευνα, εξακρίβωσε την εμπλοκή των ατόμων στη ληστεία που έλαβε χώρα τις βραδινές ώρες της 21-10-2019, σε κατάστημα ψυχαγωγικών - τεχνικών παιγνίων στον Χολαργό και εκδόθηκαν σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης.

Σημειώνεται ότι ο 41χρονος είχε συλληφθεί το 2010 από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, κατηγορούμενος για ένταξη και συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης και αποφυλακίστηκε, την 12-02-2018, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 43 του Ν. 4489/2017 υπό τον όρο ανάκλησης του υπολοίπου της ποινής [τρία (3) έτη, έξι (6) μήνες και είκοσι έξι (26) ημέρες], σε περίπτωση που υποπέσει μέσα σε πέντε έτη από την αποφυλάκισή του σε νέα αξιόποινη πράξη από δόλο και καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας μεγαλύτερη των δύο ετών, θα εκτίσει αθροιστικά το υπόλοιπο της ποινής του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ