ΕΛΛΑΔΑ

Σι Τζινπίνγκ: Όχι μόνο συμφωνώ με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά θα σας στηρίξω

Σι Τζινπίνγκ: Όχι μόνο συμφωνώ με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά θα σας στηρίξω
AP Photos/Thanassis Stavrakis

Τη στήριξή του στην Ελλάδα αναφορικά με το αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, εξέφρασε ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος ξεναγήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ζήτησε την υποστήριξη του Κινέζου ομολόγου του για την επιστροφή των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο.

«Το Μουσείο της Ακρόπολης χτίσθηκε για να φιλοξενήσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία σύλησε με βάρβαρο τρόπο ο Έλγιν και τα οποία βρίσκονται ακόμη «φυλακισμένα» στο Βρετανικό Μουσείο. Η θέση τους, όμως, είναι εδώ, προκειμένου ο Παρθενώνας να συμβολίζει, σε όλο του το μεγαλείο και στο διηνεκές, από που ξεκίνησε αλλά και που πορεύεται ο Ευρωπαϊκός και ο εν γένει Δυτικός Πολιτισμός. Σας παρακαλούμε, εν ονόματι και του δικού σας μεγάλου Κινεζικού Πολιτισμού, να ενώσετε την φωνή σας, στηρίζοντας το δίκαιο αίτημά μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα», είπε ο κ. Παυλόπουλος, για να λάβει την εξής απάντηση:

«Όχι μόνο συμφωνώ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά θα έχετε και την υποστήριξή μας, επειδή κι εμείς έχουμε πολλά δικά μας του κινεζικού πολιτισμού έξω από τη χώρα και προσπαθούμε να γυρίσουν στην πατρίδα τους».

Η δήλωση του Κινέζου Προέδρου έγινε μπροστά από τις Καρυάτιδες, στο κέντρο του Μουσείου, όπως το χαρακτήρισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Σι Τζινπίνγκ και η σύζυγός του έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρη Παντερμαλή.

Ο Κινέζος Πρόεδρος βρίσκεται στη χώρας μας από χθες, Δευτέρα, στο πλαίσιο διήμερης επίσημης επίσκεψης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ