ΕΛΛΑΔΑ

Την κατάθεση του Φρουζή στην Προανακριτική ζητά ο Άρειος Πάγος

Την κατάθεση του Φρουζή στην Προανακριτική ζητά ο Άρειος Πάγος

Την κατάθεση του πρώην στελέχους της εταιρείας Novartis στην χώρα μας Κωνσταντίνου Φρουζή, μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής προτίθενται να ζητήσουν οι δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, οι οποίοι χειρίζονται την έρευνα για τις δικονομικούς χειρισμούς στην έρευνα για την φαρμακευτική από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Οι ισχυρισμοί του κ. Φρουζή ενώπιον της επιτροπής της Βουλής, όπου φέρεται να έκανε λόγο για πιέσεις που δέχθηκε εξεταζόμενος από την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη, αποτελούν αντικείμενο της έρευνας των δύο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, Ευάγγελου Ζαχαρή και Λάμπρου Σοφουλάκη.

Οι δύο τελευταίοι αναμένεται να ακολουθήσουν την ίδια πρακτική και σε μελλοντικές καταθέσεις οι οποίες σχετίζονται με την έρευνα τους.

Την ίδια ώρα, φαίνεται να διχάζει τους εισαγγελείς το ενδεχόμενο της ανάθεσης του συνόλου της δικογραφίας σε ειδικό εφέτη ανακριτή, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες επικρατεί διχογνωμία απόψεων.

Εισαγγελικές πηγές αναφέρουν ότι αρμοδιότητα για την άσκηση ποινικών διώξεων για την υπόθεση της Novartis έχει αποκλειστικά η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και η Ολομέλεια Εφετών θεωρείται κατώτερη από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, που όρισε τους εισαγγελείς Διαφθοράς με αποτέλεσμα να δημιουργούνται θέματα ακυρότητας της διαδικασίας.

Αντίθετα -σύμφωνα πάντα με εισαγγελικούς κύκλους- υπάρχει και άλλη μερίδα εισαγγελέων η οποία υποστηρίζει σθεναρά την άποψη πως η Ολομέλεια Εφετών έχει «υπεραρμοδιότητες» μεταξύ των οποίων και η άσκηση ποινικών διώξεων.

Κατά τα λοιπά η εισαγγελία κατά της Διαφθοράς συνεχίζει την έρευνα της, η οποία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί για τους δύο εναπομείναντες πολιτικούς τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελένη Τουλουπάκη περιμένει απαντήσεις σε αιτήματα δικαστικών συνδρομών που έχει υποβάλει στο εξωτερικό αλλά και πορίσματα των επιθεωρητών δημόσιας υγείας προκειμένου να κλείσει αυτό το σκέλος της υπόθεσης.

Από την άλλη, η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη όσον αφορά μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση όπως γιατροί, στελέχη της μητρικής εταιρίας Novartis καθώς και πρώην στελέχη-μέλη των επιτροπών τιμολόγησης του υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο, εισαγγελικές πηγές επιμένουν ότι Κ. Φρουζής μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της δωροδοκίας έχει εξεταστεί τρεις φορές ανωμοτί στο πλαίσιο της έρευνας για επιμέρους αδικήματα που αφορούν την υπόθεση της Novartis.

Συγκεκριμένα έχει εξεταστεί ανωμοτί μετά από την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης και της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα αυτό τον Μάιο του 2019, πριν από την άσκηση ποινικής δίωξης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος τον περασμένο Ιούνιο ενώ και πρόσφατα εκλήθη ανωμοτί ενώπιον πταισματατοδίκη στο πλαίσιο της έρευνας για το σκέλος που αφορά στελέχη της Novartis, αλλοδαπούς.

Για αυτό το σκέλος η έρευνα «καθυστερεί», καθώς οι αλλοδαποί φέρονται να έχουν ζητήσει μετάφραση της δικογραφίας η οποία καθυστερεί λόγω της μεταφραστικής υπηρεσίας του ΥΠΕΞ.

Επιπλέον, η Εισαγγελία Διαφθοράς από το 2018 ενεργοποιώντας για πρώτη φορά το νόμο για το ξέπλυμα που ίσχυε τότε (3691/2018) υπέβαλλε αίτημα στο ΣΔΟΕ μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης για δωροδοκία σε βάρος του Κ. Φρουζή, ζητώντας την επιβολή προστίμου στη Novartis Hellas.

Είχαν μάλιστα διαβιβάσει και αντίγραφα της δικογραφίας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είχαν ενημερώσει επισήμως και τον ΟΟΣΑ για την ενέργεια αυτή η οποία συνεκτιμήθηκε στο πλαίσιο της αξιολόγησης της χώρας μας από τον οργανισμό για υποθέσεις διαφθοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ