Τραγωδία στο «Παίδων»: Παιδί πέθανε από διφθερίτιδα - Δεν είχε λάβει όλες τις δόσεις του εμβολίου
Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην ιατρική κοινότητα ο θάνατος 8χρονου παιδιού χθες, Τετάρτη, στο Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού, λόγω διφθερίτιδας, μιας ασθένειας που είχε εξαλειφθεί εδώ και τρεις δεκαετίες, λόγω των εμβολιασμών.
Το παιδί μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο σε κακή κατάσταση, οι γιατροί δεν κατάφεραν, όμως, να το κρατήσουν στην ζωή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το παιδί είχε λάβει μόνο δύο από τις πέντε δόσεις του συνδυασμένου εμβολίου DTaP που προστατεύει από τον τέτανο, την διφθερίτιδα και τον κοκκύτη. Επίσης, δεν είχε εμβολιαστεί για κανένα άλλο μολυσματικό νόσημα, όπως ορίζει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στη χώρα μας.
Το παιδί είχε εμφανίσει συμπτώματα λαρυγγίτιδας και μεταφέρθηκε από τους γονείς του πρώτα σε ιδιωτική κλινική. Εκεί τους είπαν ότι πρέπει να νοσηλευθεί, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν. Όταν η κατάστασή του χειροτέρευσε, το μετέφεραν στα επείγοντα του Παίδων, όπου και διασωληνήθηκε αμέσως.
Έπειτα από δυο 24ωρα στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας, το παιδί κατέληξε. Οι εξετάσεις είχαν δείξει ότι έχει προσβληθεί από το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας.
Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων αλλά και το ίδιο το υπουργείο Υγείας διερευνούν την υπόθεση, ενώ σύντομα αναμένεται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.
Η διφθερίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae και μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα μέσω μολυσμένων τροφίμων ή αντικειμένων.
SPONSORED
Η Europol συνέλαβε δύο από τους πιο επικίνδυνους κακοποιούς της Ευρώπης
23:57
Η Άστον Βίλα «διέλυσε» τη Φράιμπουργκ στον τελικό του Europa League και σήκωσε το τρόπαιο
23:52
ΗΠΑ: Καθίζηση στην πίστα του αεροδρομίου LaGuardia της Νέας Υόρκης
23:48
Ο Τραμπ αποκλείει ενδεχόμενη «κλιμάκωση» στην Κούβα - «Πολύ σημαντική» η δίωξη Κάστρο
23:39