ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Αντιδράσεων συνέχεια για τις κλειστές δομές στα νησιά

Προσφυγικό: Αντιδράσεων συνέχεια για τις κλειστές δομές στα νησιά
AP Photo/Ignatis Tsiknis

Σφοδρές αντιδράσεις σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία κλειστών δομών μεταναστών, σε Χίο, Μυτιλήνη, Σάμο και Λέρο. Οι δήμαρχοι των νησιών, με κοινή τους δήλωση, έχουν απορρίψει κατηγορηματικά τα κυβερνητικά σχέδια για τη διαχείριση του προσφυγικού, καλώντας την κυβέρνηση να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, συντονιστής για το προσφυγικό, βρέθηκε στη Μυτιλήνη το Σάββατο και ανακοίνωσε τη θέση «Διαβολόρεμα» για την κατασκευή της νέας κλειστής δομής για μετανάστες χωρητικότητας έως 7.000 ατόμων. Πρόκειται για σημείο εντός μίας μεγάλης αντιπυρικής ζώνης και κοντά στο ΧΥΤΑ, στα γεωγραφικά όρια μεταξύ του δήμου Μυτιλήνης και του δήμου Δυτικής Λέσβου.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ότι η τοποθεσία -η οποία διοικητικά ανήκει στο δήμο Μυτιλήνης- δεν ανακοινώθηκε τελεσίδικα, ωστόσο στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Λέσβου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, έγινε λόγος για έναρξη των εργασιών κατασκευής εντός της εβδομάδας.

Μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο παρουσία δεκάδων κατοίκων, ο κ. Μουτζούρης ανέφερε πως κατά την επίσκεψή του ο κ. Στεφανής, ενημέρωσε για την απόφαση της κυβέρνησης να κατασκευαστεί νέα κλειστή δομή και πως υπάρχει ήδη συμφωνία με ανάδοχο εταιρεία, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της σύντομα.

Το δημοτικό συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, αποφάσισε την αντίθεσή του στη δημιουργία νέας δομής σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού, ενώ ο δήμαρχος, Ταξιάρχης Βέρρος, πανέλαβε ότι η παραίτησή του είναι στη διάθεση της διοίκησης αν γίνει πράξη η απόφαση της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (σ.σ. αποτύπωση κατάστασης για το προσφυγικό μέχρι και την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου), στη Μυτιλήνη βρίσκονται τουλάχιστον 19.000 αιτούντες άσυλο, εκ των οποίων οι περίπου 16.900 στη Μόρια, χωρητικότητας 3.000 ατόμων.

Έκρυθμη η κατάσταση στη Χίο

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται politischios.gr, η κυβέρνηση αναθεωρεί το σχεδιασμό της για τη Χίο μετά τις μαζικές αντιδράσεις και προσανατολίζεται στη δημιουργία κλειστής δομής σε δημοτική έκταση στο 17ο χιλιόμετρο της Ε.Ο. Χίου- Βολισσού με εναλλακτική λύση τη δημιουργία δομής στο 15ο χιλιόμετρο της Ε.Ο. Χίου – Βολισσού σε δημόσια έκταση.

Σε αυτοψία του politischios.gr, αναδεικνύεται η δυσκολία διαμονής ανθρώπων στα συγκεκριμένα σημεία, κι αυτό διότι η θερμοκρασία σε σχέση με την πόλη κυμαίνεται από 7 έως 10 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερα, ενώ και τα δύο σημεία είναι εκτεθειμένα στους ισχυρούς βόρειους ανέμους.

Η κατάσταση στη Χίο παραμένει έκρυθμη, μετά και τα χτεσινά επεισόδια μεταξύ αιτούντων ασύλου στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, που είχαν σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο προσφύγων και ενός αστυνομικού.

Σημειώνεται πως o αριθμός των προσφύγων και μεταναστών είναι υπερπενταπλάσιος της χωρητικότητας στη ΒΙΑΛ, καθώς βρίσκονται τουλάχιστον 5.500 αιτούντες άσυλο, ενώ η χωρητικότητα στο εν λόγω Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι για 1.014 άτομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ