ΕΛΛΑΔΑ

Άρση του καθεστώτος αναστολής για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό αποφάσισε η Γενεύη

Άρση του καθεστώτος αναστολής για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό αποφάσισε η Γενεύη
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Την άρση του καθεστώτος αναστολής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, Francesco Rocca, στη Γενική Συνέλευση της ΔΟΕΣ στη Γενεύη, σήμερα Πέμπτη (5/12/2019).

Το δυσμενές μέτρο είχε επιβληθεί στον ΕΕΣ πριν από σχεδόν ένα χρόνο, για τη μη συμμόρφωση του ελληνικού Συλλόγου επί σειρά ετών, στα διεθνή πρότυπα λειτουργίας και οργάνωσης της ΔΟΕΣ. Βασική επίπτωση του συγκεκριμένου μέτρου ήταν η αυτόματη διακοπή κάθε χρηματοδότησης από τα μέρη του διεθνούς Ερυθροσταυρικού Κινήματος προς τον Ε.Ε.Σ., η απώλεια του δικαιώματος συμμετοχής στα Καταστατικά Όργανα και στις Συνελεύσεις του Κινήματος, σε διεθνείς αποστολές, σε απαραίτητες εκπαιδεύσεις και σε πολλούς άλλους τομείς.

Την απόφαση έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας στη συνεδρίαση της Τετάρτης (4/12/2019), καθώς υλοποιήθηκαν τα προαπαιτούμενα που είχε θέσει, όπως η υιοθέτηση ενός σύγχρονου καταστατικού, η διεύρυνση της βάσης μελών με τη συμμετοχή και των εθελοντών, η πραγματοποίηση δημοκρατικών και ανοιχτών στην κοινωνία εκλογών, η δρομολόγηση της διαδικασίας υλοποίησης του «Πλάνου Ανάκαμψης».

Η νέα διοίκηση του ΕΕΣ, με πρόεδρο τον Dr Αντώνιο Αυγερινό, προέκυψε από τις εκλογές στις 31 Μαρτίου 2019, τις πρώτες με το νέο καταστατικό, που διασφάλισε δημοκρατική διαδικασία και διευρυμένο εκλογικό σώμα, περίπου 17.000 μελών. Ως απόλυτη προτεραιότητα τέθηκε το ζήτημα της επανένταξης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στους κόλπους της Διεθνούς κοινότητας Ερυθρών Σταυρών & Ερυθράς Ημισελήνου. Παρά το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και τις «περιβάλλουσες» αντιξοότητες, η νέα διοίκηση επιτάχυνε τις διαδικασίες και ξεκίνησε να υλοποιεί με συλλογικό πνεύμα τα προαπαιτούμενα που είχε θέσει η ΔΟΕΣ στην κατεύθυνση της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και του εκσυγχρονισμού δομών, λειτουργιών, σχέσεων και αντιλήψεων. Τα βήματα υλοποιήθηκαν βάσει εγκεκριμένου «Οδικού Χάρτη» από το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ε.Σ. και υπό την καθοδήγηση της ΔΟΕΣ.

«Η συγκεκριμένη απόφαση της ΔΟΕΣ αποτελεί αδιαμφισβήτητα ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και μία δικαίωση πολύμηνων προσπαθειών και αγώνων. Συνιστά έμπρακτη αναγνώριση του σημαντικού έργου που έχει επιτελεστεί το τελευταίο διάστημα, αλλά και μίας αναγεννητικής προσπάθειας που λαμβάνει χώρα στους κόλπους του Ε.Ε.Σ. για ένα νέο, εξωστρεφή, δυναμικό και κοινωνικά αλληλέγγυο Οργανισμό» επισημαίνει η διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ