ΕΛΛΑΔΑ

Δράσεις ενημέρωσης από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

Δράσεις ενημέρωσης από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού, που εορτάζεται στις 5 Δεκεμβρίου, πραγματοποίησε δράσεις ενημέρωσης και υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που διαβιούν στο δρόμο, σε κεντρικά σημεία της Αθήνας. Από το πρωί της Πέμπτης κλιμάκια εθελοντών, νοσηλευτών και κοινωνικών λειτουργών, διέσχισαν γειτονιές τις Αθήνας μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης σε άστεγους.

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο απόγευμα της Πέμπτης στην πλατεία Κοτζιά στην οποία παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι του Δήμου της Αθήνας, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για το πολυποίκιλο ανθρωπιστικό έργο του Οργανισμού παράλληλα έγινε και επίδειξη πρώτων βοηθειών.
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δρ. Αντώνης Αυγερινός δήλωσε στο CNN Greece ότι “οι εθελοντές αποτελούν την κινητήριο δύναμη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και στόχος είναι αυτό το κίνημα να μεγαλώσει.” Ο κ. Αυγερινός παραβρέθηκε στην Πλατεία Κοτζιά και στη συνέχεια όλο το κλιμάκιο του ΕΕΣ, μετέβη στην πλατεία Συντάγματος όπου και κορυφώθηκαν οι εκδηλωσεις

Τα πακέτα πρώτη ανάγκης που διανεμήθηκαν το πρωί της ίδιας μέρας περιλάμβαναν εμφιαλωμένο νερό, κονσέρβες, κρουασάν, μπισκότα, φρυγανιές, μαρμελάδα, ξηρούς καρπούς, ατομικούς χυμούς, ατομικό στιγμιαίο καφέ, τσάι, είδη ατομικής υγιεινής και υπνόσακους, και παραδόθηκαν σε άστεγους που διαβιούν στο κέντρο της πόλης. Μοιράστηκαν συνολικά πάνω από 150 πακέτα.

'Aρση της Αναστολής

Η 5η Δεκεμβρίου όπως πέρα από Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού ήταν και μια πολύ σημαντική ημέρα για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ), στη συνεδρίασή της, Τετάρτης 4 Δεκεμβρίου 2019, αποφάσισε την άρση του δυσμενούς μέτρου της «αναστολής», που είχε επιβληθεί στον Ε.Ε.Σ., με απόφαση του Συμβουλίου, πριν από σχεδόν ένα έτος (15 Οκτωβρίου 2018).

Το μέτρο της «αναστολής» (της ιδιότητας μέλους του Ε.Ε.Σ. στα Καταστατικά Όργανα του Ερυθροσταυρικού Κινήματος) είχε επιβληθεί λόγω μη συμμόρφωσης του Συλλόγου, επί σειρά ετών, με διεθνή πρότυπα λειτουργίας και οργάνωσης της ΔΟΕΣ: υιοθέτηση ενός σύγχρονου καταστατικού, διεύρυνση της βάσης μελών με τη συμμετοχή και των εθελοντών, της «κινητήριας δύναμης» του Ε.Ε.Σ., πραγματοποίηση δημοκρατικών και ανοιχτών στην κοινωνία εκλογών, δρομολόγηση της διαδικασίας υλοποίησης του «Πλάνου Ανάκαμψης», κ.ά.

Βασική επίπτωση του συγκεκριμένου μέτρου ήταν η αυτόματη διακοπή κάθε είδους χρηματοδότησης από τα μέρη του Κινήματος προς τον Ε.Ε.Σ., η απώλεια του δικαιώματος συμμετοχής στα Καταστατικά Όργανα και στις Συνελεύσεις του Κινήματος, σε διεθνείς αποστολές, σε απαραίτητες εκπαιδεύσεις και σε πολλούς άλλους τομείς.

Η νεοεκλεγείσα διοίκηση Ε.Ε.Σ., με Πρόεδρο τον Δρ. Αντώνιο Αυγερινό, - η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη διοίκηση που αναδείχθηκε στις εκλογές της 31ης Μαρτίου 2019 με την ενεργό συμμετοχή περίπου 17.000 μελών-, έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα το ζήτημα της επανένταξης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στους κόλπους της Διεθνούς κοινότητας Ερυθρών Σταυρών & Ερυθράς Ημισελήνου.

Πιο συγκεκριμένα, εντός ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος, και παρά τις περιβάλλουσες αντιξοότητες, επιτάχυνε τις διαδικασίες και ξεκίνησε με πνεύμα συλλογικό και ενοποιητικό να εκπληρώνει μια σειρά από προαπαιτούμενα που είχε θέσει η Δ.Ο.Ε.Σ. στην κατεύθυνση της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και του εκσυγχρονισμού δομών, λειτουργιών, σχέσεων και αντιλήψεων.

Η συγκεκριμένη απόφαση της ΔΟΕΣ αποτελεί ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και μία δικαίωση πολύμηνων προσπαθειών και αγώνων. Συνιστά έμπρακτη αναγνώριση του σημαντικού έργου που έχει επιτελεστεί το τελευταίο διάστημα, αλλά και μίας αναγεννητικής προσπάθειας που λαμβάνει χώρα στους κόλπους του Ε.Ε.Σ. για ένα νέο, εξωστρεφή, δυναμικό και κοινωνικά αλληλέγγυο Οργανισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ