ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Φύσσα: Ενοχή μόνο για τον Ρουπακιά προτείνει η εισαγγελέας

Δολοφονία Φύσσα: Ενοχή μόνο για τον Ρουπακιά προτείνει η εισαγγελέας
ΙΝΤΙΜΕ

Την ενοχή μόνο του Γιώργου Ρουπακιά για ανθρωποκτονία από δόλο του Παύλου Φύσσααλλά και την απαλλαγή των υπολοίπων 17 κατηγορουμένων για τα αδικήματα της άμεσης συνέργειας στη δολοφονία και της απλής συνέργειας, ζήτησε σήμερα η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου.

Μάλιστα, η εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν υπήρξε εντολή από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας -επικαλούμενη στοιχεία της αποδεικτικής διαδικασίας αλλά και μαρτυρικές καταθέσεις- ανέφερε στην αγόρευσή της: «Δεν ακούστηκαν φράσεις που να δείχνουν ότι δόθηκε εντολή για τη δολοφονία Φύσσα …Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι η δολοφονία Φύσσα ήταν προσχεδιασμένη από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Δεν προέκυψε ότι δόθηκε εντολή από αυτή. … Άλλωστε, ποιο θα ήταν το όφελος για τη Χρυσή Αυγή; Αν πράγματι ήταν προσχεδιασμένη η δολοφονία Φύσσα, γιατί την διέπραξαν σε κεντρικό σημείο και όχι κάποιο άλλο βράδυ σε άλλο απόμερο σημείο ώστε το έγκλημα να μη γίνει ορατό;».

Η πρόταση της εισαγγελέως για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα πυροδότησε έντονες αντιδράσεις με τους φίλους του αδικοχαμένου μουσικού, αλλά και τη μητέρα του, να αποχωρούν από την αίθουσα, εμφανώς δυσαρεστημένοι.

Η εισαγγελέας, τονίζοντας ότι η αποδεικτική διαδικασία που προηγήθηκε και διήρκησε τέσσερα έτη και οχτώ μήνες ήταν επίπονη και η συγκεκριμένη δίκη είναι από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια στα δικαστικά χρονικά, ανέφερε ακόμη πως μέσα στο όχημα του Γ. Ρουπακιά εκείνο το μοιραίο βράδυ, δεν βρισκόταν ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, ο οποίος κατηγορείται για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία του 34χρονου μουσικού.

«Μέσα από το αυτοκίνητο αποβιβάστηκε ο Ρουπακιάς, ήταν μόνος στο όχημα, δεν ήταν συνοδηγός του ο Ιωάννης Καζαντζόγλου. Ο Ρουπακιάς αποφάσισε και εκτέλεσε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση το έγκλημα», είπε η εισαγγελέας και συνέχισε:

«Πρόθεσή του ήταν να φονεύσει τον παθόντα, του κατάφερε με μανία πολλαπλά χτυπήματα στο σώμα του».

Κατά την εισαγγελέα ο Γ. Ρουπακιάς ήταν «σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, η οποία του επέτρεπε την ήρεμη σκέψη και αποδεχόμενος το θανατηφόρο αποτελέσματα των ενεργειών του και χρησιμοποιώντας το αναδιπλούμενο μαχαίρι, έπληξε τον Παύλο Φύσσα δυο φορές στο ύψος της καρδιάς».

Η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη, ως αβάσιμου, του ισχυρισμού που προέβαλε ο Γ. Ρουπακιάς και σύμφωνα με τον οποίο εκείνο το βράδυ βρισκόταν σε άμυνα, διότι, όπως είπε, κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε ακροαματική διαδικασία.

«Δεν είναι βάσιμος ο ισχυρισμός του ότι δέχθηκε επίθεση. Είχε αποφασίσει τον εγκληματικό του σκοπό, έπληξε τον παθόντα με απόλυτη επιτυχία», είπε η εισαγγελέας, ζητώντας, παράλληλα, να απορριφθεί το αίτημα που υπέβαλε ο κατηγορούμενος περί μεταβολής της κατηγορίας του.

Υπό τα δεδομένα αυτά η εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχτεί ένοχος ο Γ. Ρουπακιάς για ανθρωποκτονία με δόλο.

Σε ό,τι αφορά στον κατηγορούμενο Ιωάννη Καζαντόγλου, ο οποίος κατηγορείται για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία και τους λοιπούς κατηγορούμενους της δολοφονίας Φύσσα - ακόμη 16 άτομα - που κατηγορούνται για απλή συνέργεια, η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή τους.

Μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας ανέφερε: «οι ανωτέρω κατηγορούμενοι δεν μπορούσαν να αντιληφθούν την ανθρωποκτόνο πρόθεση Ρουπακιά. Η εμφάνιση του Ρουπακιά στο σημείο της δολοφονίας, ήταν συμπτωματική», είπε η εισαγγελέας και συνέχισε:

«Αν υπήρχε σχέδιο, ο Ρουπακιάς θα ήταν ήδη στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, χωρίς να χρειάζεται προηγούμενο τηλεφώνα».

Σημειώνεται ότι απόντες από το δικαστήριο ήταν οι περισσότεροι κατηγορούμενοι της υπόθεσης (μόνο τέσσερις έδωσαν το «παρών»), οι οποίοι επέλεξαν να εκπροσωπηθούν από τους δικηγόρους τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ