ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Tη μετατροπή όλων των κατηγοριών σε πλημμέλημα ζητά η εισαγγελέας

Δίκη Χρυσής Αυγής: Tη μετατροπή όλων των κατηγοριών σε πλημμέλημα ζητά η εισαγγελέας
INTIME

Τη μετατροπή από κακούργημα σε πλημμέλημα του αδικήματος που βαρύνει αρκετούς πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής σχετικά με τα όπλα που είχαν βρεθεί στην κατοχή τους πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, συνεχίζοντας την αγόρευσή της επί της ενοχής ή μη των συνολικά 68 κατηγορουμένων.

Ειδικότερα, για το αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) το οποίο αντιμετωπίζουν μεταξύ άλλων ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Νίκος Μίχος, ο Ιωάννης Λαγός, κ.ά. η εισαγγελέας ζήτησε, κατά περίπτωση τη μετατροπή του συγκεκριμένου αδικήματος σε αδικήματα που ισοδυναμούν με πλημμελήματα.

Ενδεικτικά, για τον Ν. Μιχαλολιάκο πρότεινε μετατροπή του αδικήματος της διακεκριμένης οπλοκατοχής σε παράνομη κατοχή όπλων (πλημμέλημα) ενώ για τον Ηλία Κασιδιάρη ζήτησε την πλήρη απαλλαγή του.

Η εισαγγελέας ζήτησε επίσης τη μετατροπή του αρχικού κατηγορητηρίου για τις επιθέσεις σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων αλλά και στελεχών του ΠΑΜΕ.

Ειδικότερα:

* Για την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες, το 2012, στο Πέραμα, όπου είχε τραυματιστεί σοβαρά ένας από τους τέσσερις αλλοδαπούς αλιεργάτες η εισαγγελέας ζήτησε να μετατραπεί η κατηγορία για τους πέντε κατηγορούμενους της εν λόγω υπόθεσης από "απόπειρα ανθρωποκτονίας" σε "βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού". Σύμφωνα με την εισαγγελέα «αν οι δράστες είχαν ανθρωποκτόνο σκοπό θα τον είχαν υλοποιήσει. Θα είχαν επιμείνει παρά τις εκκλήσεις του παθόντος. Θα είχαν φροντίσει οι δράστες να σχεδιάσουν διαφορετικά το εγκληματικό αποτέλεσμα».
* Για την επίθεση σε βάρος στελεχών του ΠΑΜΕ, το 2013 στο Πέραμα, η εισαγγελέας ζήτησε επίσης τη μετατροπή της κατηγορίας για τους τέσσερις κατηγορουμένους στη συγκεκριμένη υπόθεση από "απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση" σε "επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη", δηλαδή σε πλημμέλημα. Μάλιστα, όπως επισήμανε για την απλή σωματική βλάβη θα πρέπει να παύσει υφ’ όρων η ποινική δίωξη. Κατά την εισαγγελέα δεν υπήρξε ο απαιτούμενος ανθρωποκτόνος δόλος για τους κατηγορούμενους της επίθεσης καθώς «αν τον είχαν, θα είχαν πετύχει το σκοπό τους και δεν θα τους σταματούσαν τα άτομα που φώναζαν «αστυνομία» ή το ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο».

Σύμφωνα με την εισαγγελέα «αν θέλει κανείς να διαπράξει ανθρωποκτονία, το καταφέρνει μέσα σε δευτερόλεπτα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ