ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Την απαλλαγή των πρώην βουλευτών της ΧΑ προτείνει η εισαγγελέας

Δίκη Χρυσής Αυγής: Την απαλλαγή των πρώην βουλευτών της ΧΑ προτείνει η εισαγγελέας
Φωτογραφία αρχείου ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Την πλήρη απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής από την κατηγορία της «διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση» (κακούργημα) πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αδαμαντίας Οικονόμου. 

Κατά την εισαγγελική λειτουργό δεν προέκυψε ότι υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός από το κόμμα, ούτε εντολή του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου για την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Σύμφωνα με την ίδια, από την αποτίμηση των στοιχείων της ακροαματικής διαδικασίας δεν προέκυψε ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής συμμετείχε καθ’ οποιοιδήποτε τρόπο στο σχεδιασμό των εγκληματικών πράξεων που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο.

«Δεν αποδέχθηκε ότι υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός εγκληματικών πράξεων. Πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά για τα οποία δεν φέρει ευθύνη η ηγεσία...», τόνισε η εισαγγελική λειτουργός και σημείωσε:

«Η ιδεολογία ενός πολιτικού κόμματος είναι ποινικά αδιάφορη αυτό που ελέγχεται είναι οι αξιόποινες πράξεις. Οι πολιτικές απόψεις δεν ελέγχονται ποινικά».

Κατά την εισαγγελέα η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, του Σαχζάτ Λουκμάν, η επίθεση σε βάρος μαθητή στο Παλαιό Φάληρο, η επίθεση στο στέκι Αντίπνοια αποτελούν «μεμονωμένα περιστατικά».

Μάλιστα, αναφερόμενη ειδικά στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα επικαλέστηκε συνέντευξη του Ηλία Κασιδιάρη ο οποίος έλεγε πως «η δολοφονία Φύσσα ήταν η πολιτική δολοφονία της Χρυσής Αυγής» αλλά και στην ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον Νίκο Μιχαλολιάκο.

«Από ποιο στοιχείο προκύπτει η στοχοποίηση των θυμάτων και ο κεντρικός σχεδιασμός της ηγεσίας;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Δεν προκύπτει σχεδιασμός ή εντολή βουλευτών».

«Πράγματι η δολοφονία Φύσσα σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για την Χρυσή Αυγή» υπογράμμισε η εισαγγελική λειτουργός συμπληρώνοντας πως τελικά το κόμμα δεν κατάφερε να εκλεγεί στις τελευταίες εκλογές.

Αναφερόμενη στις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, η κ. Οικονόμου τόνισε ότι είτε δεν είχαν ιδία γνώση και εξέφραζαν απόψεις, κρίσεις, συμπεράσματα, είτε όσον αφορά τους προστατευόμενους, ότι οι ισχυρισμοί τους συνίστατο σε αοριστίες, εικασίες, ανακρίβειες και γεγονότα «που δεν αντέχουν στη λογική».

Η εισαγγελική λειτουργός στην αγόρευση της αναφέρθηκε και στην πορεία της Χρυσής Αυγής λέγοντας πως το έτος 1992 αποτέλεσε έτος σταθμό καθώς τότε «αποχώρησαν μέλη ακραία ιδεολογικά».

Σύμφωνα με την εισαγγελέα δεν αποδείχθηκε επίσης πως η Χρυσή Αυγή είχε συντάξει κρυφό καταστατικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ