ΕΛΛΑΔΑ

Ανυποχώρητος ο Ερντογάν: Έτοιμος να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη

Ανυποχώρητος ο Ερντογάν: Έτοιμος να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη
AP Photo/Burhan Ozbilici

Αποφασισμένος να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη εμφανίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμηνύοντας σήμερα πως σκοπεύει να καταθέσει το σχετικό αίτημα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση τον Ιανουάριο.

Ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφτηκε την Τετάρτη την Τυνησία για να συζητήσει το ενδεχόμενο κατάπαυσης πυρός στη Λιβύη.

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ξεκαθάρισε πως Τουρκία και Τυνησία συμφώνησαν να στηρίξουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ-Σάρατζ.

«Μας ρωτάνε εάν σκοπεύουμε να στείλουμε στρατεύματα στη Λιβύη. Θα απαντήσω: θα πάμε όπου μας προσκαλέσουν. Το μνημόνιο επαναβεβαιώνει τη συνεργασία και τη στήριξή μας. Αυτή η συμφωνία τίθεται σε ισχύ από σήμερα. Σύντομα θα κατατεθεί αίτημα στην εθνοσυνέλευσή μας για την αποστολή στρατού στη Λιβύη. Με αυτή την εντολή θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να στηρίξουμε τη Λιβύη» είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε στελέχη του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), όπως μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik.

«Τι δουλειά έχει με τη Λιβύη η Ελλάδα;»

Ανήμερα των Χριστουγέννων, ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Τυνησία και εξαπέλυσε επίθεση προς την Αθήνα.

«Το Μνημόνιο πέρασε από την τουρκική εθνοσυνέλευση και θα συνεχίσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση και η Ελλάδα δεν έχει αρμοδιότητα (σ.σ. a say) πάνω στο θέμα αυτό. Τι σχέση έχει η Ελλάδα με τη Λιβύη; Δεν έχει σχέση με την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Είναι ξεκάθαρη η σχέση της Τουρκίας με τη Λιβύη. Οι δύο χώρες έχουν δικαιοδοσία σε αυτή την περιοχή», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το τουρκικό TRT.

Ο σκοπός της επίσκεψης Ερντογάν στην Τυνησία, που δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, δεν διευκρινίστηκε από την τουρκική προεδρία.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ερντογάν αναφέρεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος συνοδεύεται σε αυτό το ταξίδι του από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ, τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Χακάν φιντάν, τον διευθυντή επικοινωνίας Φαχρετίν Αλτούν και τον προεδρικό εκπρόσωπο Ιμπραήμ Καλίν. Δεν έδωσε όμως περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη που πραγματοποιεί ξένος ηγέτης στην Τυνησία μετά την εκλογή του Σαγιέντ στην προεδρία, τον Οκτώβριο, μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ